BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 35,02
ALTIN 2.443,42
HABER /  DÜNYA

İtalyan gazeteden komik iddia!

İtalyan gazetesi Corriera Della Sera, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği operasyondaki ölü sayısını çok buldu.

Abone ol İtalyan gazetesi Corriera Della Sera, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 3 hafta boyunca sürdürdüğü "Dökme Kurşun" operasyonunda öldürülenlerin sayısının iddia edildiği gibi 1300 kişiye ulaşmadığını, ölenlerin sayısının 500-600'dan fazla olmadığını ileri sürdü.

Gazete, bu iddiasını, Gazze'deki Şifa hastanesinden bir doktora dayandırdı. Gazete yaralananların sayısının da 5 binin çok altında olduğunu iddia etti.

Gazetenin bu iddiası, İsrail savunma yetkilileri ile Gazze'deki Şifa hastanesi doktorlarınca reddedildi.

İsrailli yetkililer, operasyon sırasında 1100-1200 kişinin öldüğünü doğrular ve bunlardan çoğunluğunun Hamas militanı olduğu iddiasını yinelerken, AA muhabirinin görüştüğü Şifa hastanesi doktorları da iddiayı "Büyük bir yalan" olarak değerlendirdi.

Doktorlar "Biz şehitlerimizi saklamayız. Her hastaneye gelen ölü ve yaralının kaydı tutulur. İsmi, adresi, hatta telefonu ve resmi vardır" dediler.

Gazze'deki Acil Hizmetler ve Ambulans Servisi Başkanı Dr. Muaviye Hasaneyn, İsrail ordusu yetkilileri ve Gazze Şifa hastanesi doktorları da gazetenin iddiasını hemen yalanladılar. Gazze'deki BM yetkilileri ile El Mezan insan hakları kuruluşu da ölü sayının 1300 kişi, yaralıların sayısını da 5 binden fazla olarak vermişlerdi.

İddialar

Corrierra Delle Sera gazetesinin muhabiri Lorenzo Cremonesi imzasıyla yayımlanan haberde, iddia, Şifa hastanesinde çalışan bir doktor ve ölenlerin yakınlarıyla yapılan söyleşilere dayandırıldı. Haberde, ölenlerin çoğunun Hamas tarafından ölüme gönderilen 17-23 yaşları arasındaki gençler olduğu da ileri sürüldü.

Haberde yaralıların sayısının da 5000 binin çok altında olduğu tahmini dile getirildi. İtalyan muhabir, "(Gazze Şeridi'ndeki) hastaneleri ziyaret etmek, kayıtların ileri sürülen rakamlara ulaşmadığını göstermeye yeterli" diye yazdı.

Habere göre, gazetecinin ziyaret ettiği, Refah'taki Avrupa Hastanesinde yatakların çoğu boştu. Han Yunus'taki Nasır hastanesinde de durumun aynı olduğu, özel klinik Emel hastanesinde de 150 yataktan ancak 5'inin dolu olduğu ifade edildi.

Gazeteciye bilgi veren doktorun ise, hayatından endişe ederek, adının açıklanmasını istemediği belirtildi.

Haberde, Hamas militanlarının sağlık görevlilerinin uniformalarıyla dolaştıkları, ambulansları kullandıkları anlatılırken, adını Um Abdullah (Abdullah'ın annesi) olarak veren 48 yaşındaki Filistinli bir kadının, Hamas'ın BM binalarından roket attığı iddiasına da yer verildi.

İsrail ordusundan yalanlama

İsrail ordusu da operasyon sırasında 1100-1200 kişinin öldürüldüğünü, bu rakamın üçte ikisinin Hamas militanlarından oluştuğunu öne sürüyor.

Ordu yetkilileri, sivil kayıplarının yüksek olduğunu belirtmekle birlikte, Hamas mensuplarının evlerinin dışında sivil elbiselerle dolaştığını, silahlarını evlerinde bıraktığını söylüyorlar.

İsrail ordusuna bağlı Gazze Koordinasyon ve İrtibat İdaresi'nin de halihazırda ölenlerden 900'ünün isimlerini bir liste halinde derlediği ve 750'sinin Hamas militanı olduğuna inanıldığı belirtildi. Ordu yetkilileri, bu kayıtlarla ilgili çalışmaların önümüzdeki iki hafta içinde tamamlanmasını beklediklerini de dile getirdiler.

İsrail ordusuna göre, ölenlerin üçte ikisi Hamas, İslami Cihad ve diğer Filistinli silahlı gruplara bağlı kişiler. En az 500'ününse Hamas'ın askeri kanadı İzzzeddin El Kassam Tugayları militanı olduğu belirtiliyor.

Hamas ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, sadece 48 üyesinin öldüğünü öne sürmüştü.

Gazetenin iddialarıyla ilgili olarak, AA muhabirine bilgi veren Şifa hastanesi doktorlarından biri, ölenlerin sayısının 500-600'den fazla olmadığı iddiasını "büyük yalan" olarak nitelendirdi.

"Biz şehitlerimizi saklamayız" diye konuşan doktor, hastanelerin acil servislerine getirilen ölü ve yaralıların hepsinin kaydının yapıldığını, isimlerinin, adreslerinin belli olduğunu söylerken, hatta telefon numaralarının ve resimlerinin de bulunduğunu kaydetti.

Açıklamasına "Biz şehitlerimizle gurur duyarız" diye devam eden doktor, ölenlerin sayısının Hamas bile istese saklanamayacağını ifade ederken, her dakika hastanelere onlarca kişinin cesedinin geldiğini, bir anda, 20 cesedin bile taşındığı durumlar yaşadıklarını söyledi.

Bütün bu iddiaların Şifa hastanesinden bir doktora dayandırıldığı iddiasına ise aynı doktor gülerek cevap verdi ve "belki akıl sağlığı bozulmuş bir doktordur" dedi.