BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İtalya'da mafya oyunları yasaklansın çağrısı

İtalya'da, Mafya tarafından öldürülen kişilerin yakınları, Mafya'yı yücelttiğini söyledikleri video oyunlarının yasaklanması çağrısı yaptılar.

Abone ol

Güney italya'da mafya tarafından yakıldığı düşünülen bir otobüs

İtalya'da, mafya tarafından öldürülen kişilerin yakınları, mafyayı yücelttiğini söyledikleri video oyunlarının yasaklanması için Avrupa Komisyonu'na çağrıda bulundular.

Oyuncular ise, televizyon ve sinema ekranları bunca mafya filmi ile doluyken, oyunların yasaklanmasına karşı çıkıyor.

Milano'daki BBC muhabiri Mark Duff, yılın en çok satan video oyunları arasında bulunan 'Mafya 2'de, oyuncuların, genç bir gangster rolünü üstlendiğini anlatıyor.

Ganster, oyunda New York'a benzeyen sanal bir şehirde çatışmalara giriyor ve rakiplerini öldürene kadar dövüyor.

Oyun, grafiklerin görüntü kalitesi ve ayrıntılara gösterilen özenden dolayı övgü toplamakla birlikte, şiddeti sıradan hale getirmekle suçlanıyor.

'Mafyayla mücadeleyi herkes vermeli'

Bu tür video oyunlarına karşı çıkanlar, İtalya'nın Avrupa Parlamentosu'ndaki milletvekillerinden Sonia Alfano öncülüğünde meseleyi Avrupa Komisyonu'nun dikkatine sundu.

Alfano'nun gazeteci olan babası Beppe de Sicilya mafyasına karşı mücadele vermiş, ancak 1993'te vurularak öldürülünce bu mücadele hayatına mal olmuştu.

Uluslararası alanda mafya uzmanı olarak tanınan gazeteci-yazar Antonio Nicaso ise kısa süre önce yazdığı "Çocuklara Mafya Hakkında Açıklamalar" (La Mafia spiegata ai ragazzi) adlı kitapta, filmlerdeki mafya imajının doğru olmadığını göstermeyi hedeflediğini söylüyor.

Nicaso, "Televizyon ve sinema filmleri en büyük düşmanımız, çünkü mafyayı şerefli adamlardan oluşan bir grup gibi gösterip yüceltiyor. Ben, kadın ve çocuklar da dahil birçok kişiyi öldüren mafya üyelerinde şereften eser olmadığını anlatmaya çalışıyorum çocuklara. Giuseppe di Matteo gibi, Sicilya'da mafya hakkında polise bilgi veren birinin 13 yaşındaki oğlunu öldürüp, cesedini asit içinde eriten bir adamın şerefinden bahsedilebilir mi?" diye konuşuyor.

Yazara göre, İtalya'daki başlıca sorun, insanların mafyanın sadece bir suç örgütü olduğuna ve bu nedenle yasalar ve hakimler yoluyla mücadele edilmesi gerektiğine inanmaları.

Oysa, Nicaso, halka suç örgütleri ile mücadeleye herkesin katılmasının ne kadar önemli olduğunun anlatılması gerektiği görüşünde.