BIST 10.046
DOLAR 32,33
EURO 34,73
ALTIN 2.405,03
HABER /  GÜNCEL

İtalya ve İspanya'nın borçlanma maliyeti arttı

İspanya'nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde yedi, İtalya'nın 10 yıllık faizi ise yüzde 6,1 oldu. Yüzde yedinin üzerindeki borçlanma faizi uzun vadede sürdürülebilir bir oran olarak görülmüyor.

Abone ol

İspanya ve İtalya'nın borçlanma maliyeti yeniden arttı. İspanya'nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde yedi, İtalya'nın faizi ise yüzde 6,1 oldu.

Yüzde yedinin üzerindeki borçlanma faizi uzun vadede sürdürülebilir bir oran olarak görülmüyor.

Euro bölgesi maliye bakanlarının bugün yapacağı toplantıda İspanyol bankaları için gündeme gelen kurtarma paketinin ayrıntıları netleştirilecek.

29 Haziran'da yapılan Euro bölgesi liderler zirvesinde alınan kararların 9 Temmuz'a kadar hayata geçirilmesi istenmişti.

Zirvede İspanya bankalarına 100 milyar Euro'ya kadar kredi verilmesi kararlaştırılmıştı.

Bağımsız denetçiler, bankaların ihtiyacının 62 milyar Euro olacağını tahmin ediyor.

Maliye bakanlarının hem bankalar hem de hükümet için kredi koşullarını teyit etmesi bekleniyor.

Liderler zirvesinde Avrupa Merkez Bankası'nın denetim rolünü üstleneceği bir bankacılık birliği kurulması yolunda adımlar atılması kararlaştırılmış ve kurtarma fonlarındaki parayla, borçlanma maliyetlerinin düşürülmesi için zor durumdaki ülkelerin tahvillerinin satın alınabilmesine yeşil ışık yakılmıştı.

Ancak zirveden sonra Finlandiya ve Hollanda'dan kurtarma fonlarının bu şekilde kullanılmasına karşı çıkacaklarına dair işaretler geldi.