BIST 10.199
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.404,56
HABER /  DÜNYA

Lavrov Suriyeli muhaliflerle görüştü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye muhalefetinden insan hakları savunucusu Michel Kilo ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

Abone ol

Lavrov ülkede artan şiddetin iktidar ve muhalefet arasında diyaloga engel olduğunu söyledi. Suriye’de şiddetin durması ve bir an önce siyasi diyalogun başlaması gerektiğini ifade eden Rus bakan, “Rusya, Suriye hükümeti ve farklı muhalif gruplarla görüşerek Kofi Annan planını uygulamaya çalışan ülkelerde biri. Bu Cenevre’de sağladığımız anlaşmanın uygulanmasına önemli bir şans veriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Moskova’nın şiddete son verilmesi ve taraflar arasında diyalogun başlatılmasını önerdiğini ifade eden Rusya Dışişleri Bakanı, geçen haftalarda Cenevre’de sağlanan anlaşmanın uygulanması çağrısı yaptı. Lavrov Kilo’ya vatansever bir isim olarak gördüklerini, çalışmalarının sürece katkı sağlamasını umduklarını vurguladı.

Rusya’nın daveti nedeni ile teşekkür eden Kilo da, “Rusya Suriye’nin stratejik partneri. Durumun normalleşmesi hem muhalefetin hem de Rusya’nın çıkarına. Maalesef rejim taleplerimize cevap vermiyor. Bize halkı temsil etmediğimizi söylüyorlar” eleştirisi getirdi. Kilo, Suriye’nin uluslar arası çatışmaların bir meydanı haline geldiğine de işaret etti.

Ria Novosti’ye görüşme ile ilgili açıklamada bulunan Suriye muhalefet temsilcisi ise, Lavrov ve yardımcısı Mihail Bogdanov’la başarılı ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti. Hükümet ve muhalefet arasında bir anlaşma sağlamanın zorluğunda fikir birliğine vardıklarını kaydeden yetkili, “Dışişleri Bakanı’nın birkaç kez Rusya’nın Suriye rejimine destek vermediğini açıklamasını önemli buluyoruz” dedi.

Cenevre’de 30 Haziran’da toplanan Suriye konferansına BM Daimi üyeleri (Rusya, ABD, Çin, Fransa, İngiltere), Türkiye, Irak, Kuveyt ve Katar Dışişleri Bakanları katılmıştı. BM Güvenlik Konseyi Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın önerisi doğrultusunda muhalefet ve iktidarın yer aldığı “Ulusal Geçiş Hükümeti” kurulması yönünde karar alınmıştı.

Paris’te gerçekleşen 100’den fazla ülkenin katıldığı “Suriye Halkının Dostları” zirvesinde ise Rusya ve Çin’e sert eleştiriler yöneltildi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Suriye lideri Beşşar Esed rejimine destek veren Rusya ve Çin’in bedel ödemesi gerektiğini savunurken, Moskova Paris toplantısını “gayri ahlaki” olarak değerlendirdi.