BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İsyancılar Misrata'ya batıdan yaklaşıyor

Kaddafi aleyhtarı isyancı gruplar kuşatma altındaki Misrata kentine doğru yaklaştıklarını söylüyor. Kaddafi kuvvetleri ise doğudaki ikmal yollarını kesmeye çalışıyor.

Abone ol

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin 42 yıllık iktidarına son vermeye çalışan isyancılar kuşatma altındaki Misrata kentine batıdan yaklaştıklarını söylüyor.

NATO Misrata'nın batısındaki Zlitan'a havadan ilanlar atarak hükümet kuvvetlerinin mevzilerini boşaltarak çekilmesi çağrısında bulundu.

NATO logosunun yanında yanan tankların fotoğrafı yer alan ilanda Arapça olarak "Kaçacak yer yok. Sivilleri tehdit etmeyi sürdürürseniz, mahvolursunuz" deniyor.

İsyancılar da beklenen bombardıman öncesinde kendilerine Misrata ve Zlitan arasındaki hattı koruma mesajı verildiğini söylüyor.

Reuters ise Kaddafi güçlerince atılan roketlerin liman yakınında bulunan jeneratörlere isabet ettiğini duyurmuştu.

Trablus yine vuruldu

Başkent Trablus'ta da gece yeni hava saldırıları düzenlendi.

Gece geç saatlerde meydana gelen iki şiddetli patlama ardından kentten dumanlar yükseldi.

Daha önceki saatlerde de kentin dışındaki Bab el-Aziziye Karargahı üzerinde bir duman bulutu görüldü. Ancak burada neyin hedef alındığı açıklık kazanmadı.

NATO ise bir roketatar ve üzerine uçaksavar bataryası yerleştirilmiş bir zırhlı aracı vurduklarını duyurdu.

Ülkenin diğer yerlerinden de çatışma haberleri geliyor.

Muhabirlerimiz son bir kaç gündür şiddetlenen çatışmaların askeri bir açmaz görünümüne bürünen manzarayı değiştirme olasılığı yarattığını söylüyor.

Batıdaki Nafusa Dağları çevresindeki isyancıların sözcüsü Ömer Hüseyin, Kaddafi kuvvetlerinin dağlardaki Dahiba geçidini vurduğunu kaydetti.

İsyancılar bu ay başında buradaki bazı köylerde üstünlük sağlamıştı; Dahiba bu köyler için kilit bir ikmal yolu.

Haber ajansları görgü tanıklarına dayanarak Kaddafi güçlerinin Tunus sınırına da roket saldırıları yaptığını söylüyor.

İsyancılardan biri bu bölgede Pazartesi günü 21 isyancının öldüğünü söyledi.

Operasyona eleştiriler

Westerwelle hafta başında Libyalı temsilcileri ülkenin temsilcisi olarak tanıdıklarını duyurdu

Son saldırılar Libya operasyonuna eleştirilerin arttığı bir döneme rastlıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Kongre, Beyaz Saray yönetiminin operasyon için kendilerinden savunuyor.

NATO yetkililerinden General Stephane Abrial ise operasyon daha uzun süre devam ederse kaynakların kritik düzeye geleceğini söyledi.

Buna karşılık Güney Afrika lideri Jacob Zuma, Birleşmiş Milletler'in Mart ayında sivilleri korumak için aldığı kararın 'rejim değişikliği, siyasi suikastler ve yabancı askeri işgaller' için kullanıldığını savundu.

Libyalı yetkililer ise Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin Bingazi'ye düzenlediği ziyareti "ulusal egemenlik ve uluslararası hukukun açıkça çiğnenmesi" olarak niteledi.

Kaddafi'ye karşı cephe alan grupların oluşturduğu Libya Ulusal Geçiş Konseyi'ni ülkenin resmi temsilcisi olarak tanıyanlar arasına Kanada ve Almanya da katılmıştı.