BIST 10.471
DOLAR 32,83
EURO 35,24
ALTIN 2.448,88
HABER /  GÜNCEL

İsviçre dergisine ırkçılık suçlaması

İsviçre'de yayımlanan haftalık dergi 'Die Weltwoche'nin kapağında eli tabancalı küçük bir Roman çocuğu resmini kullanmasının ardından Almanya Roman Konseyi derginin ülkede satışının yasaklanması için dava açtı.

Abone ol

İsviçre dergisi ''Romanlar geliyor'' başlıklı kapağı yüzünden ırkçılıkla suçlanıyor.

İsviçre'de yayımlanan haftalık dergi 'Die Weltwoche'nin kapağında eli tabancalı küçük bir Roman çocuğu resmini kullanmasının ardından Almanya Roman Konseyi derginin ülkede satışının yasaklanması için dava açtı.

Almanya Sinti ve Roman Merkez Konseyi, derginin kapağında ''Romanlar geliyor: İsviçre'ye soygun akını'' manşetiyle yayınlanan fotoğrafın ırkçı olduğunu söyledi.

Fotoğrafı dergiye veren ajans, fotoğrafın anlamının dergi tarafından çarpıtıldığını iddia etti.

Derginin editör yardımcısı Phillip Gut ise kapağı savundu ve ilgili makalenin haklı gerekçelerle kaleme alındığını söyledi.

Makalenin tepkilere neden olmasını anladığını söyleyen editör yardımcısı yine de makalenin İsviçre için giderek büyüyen bir problem onan suç turizmine dikkat çekmeyi başardığını belirtti.

Kapağa konu olan makale iç sayfalarda '' Geliyorlar, çalıyorlar ve gidiyorlar'' başlığı ile yayınlandı.

Makale doğu Avrupa'dan gelen Romanların İsviçre'de giderek artan suç oranlarından sorumlu olduğunu iddia ediyor.

Anlamı çarpıtıldı

Dergi bir çok ülkede özellikle de Almanya'da tepki topladı.

Almanya'da İkinci Dünya Savaşı sırasında yarım milyondan fazla çingene öldürülmüştü.

Merkez konseyi derginin dolaşımının Almanya'da yasaklanması için Heidelberg'de dava açtıklarını söyledi.

Konsey aynı zamanda dergiye hakaret ve tahrikat davaları da açtıklarını açıkladı.

Konsey başkanı dergideki makalenin Nazi propaganda metinlerini çağrıştırdığını ve suç işleme olasılığını etnik kökene bağladığını söyledi.

AP Haber Ajansı'nın haberine göre benzer davalar Avusturya ve İsviçre'de de açıldı.

Fotoğrafı sağlayan Laif adlı ajans, kapakta kullanılan fotoğrafın fotoğrafçı Livio Mancini tarafından Kosova'da bir atık yok etme tesisinde çekildiğini ve fotoğrafın roman çocukların zorlu hayat koşullarını anlatan bir inceleme yazısında kullanılmasının planlandığını söyledi.

Ajans yaptığı açıklamada ''Weltwoche fotoğrafın anlamını çarpıtmış, verilmek istenilen mesajı tersine çevirmiş'' dedi.

Ancak derginin internet sitesinde yayınlanan bir videoda makaleyi savunan Phillip Gut, roman çeteleri tarafından işlenen suçların İsviçre'nin bir gerçeği olduğunu iddia etti.

Gut gerçek skandalın Romanların çocuklarını suç işlemek için kullanıyor olmaları olduğunu söylede ve kapak fotoğrafının buna dikkat çekmek amacıyla tercih edildiğini belirtti.