BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SAĞLIK

İsteyenlere 600 liralık ilaç ücretsiz!

Sigarayı bırakmak isteyenler için Sağlık Bakanlığı, ücretsiz ilaç uygulamasını yeniden başlattı.

Abone ol
Sağlık Bakanlığı, 2011 yılında dağıtılan 300 bin ilacın tükenmesi üzerine ücretsiz temin uygulamasını yeniden başlattı.
 
Sağlık Bakanlığının 2011 yılında  gerçekleştirdiği sigarayı bırakma ilaçlarının ücretsiz verilmesi uygulamasına  yeniden başlandı. Sigaradan kurtulmak isteyen bir tiryakinin yaklaşık 600 lirası, devletin sağladığı bu destekle cebinde kalıyor. 
 
Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman  Dr. İbrahim Ocak, yaptığı açıklamada, sağlık Bakanlığının sigarayı  bırakmak isteyen kişilerin kullanması amacıyla 2011'de ülke genelinde 300 bin  ilacı illere dağıttığını hatırlattı. 
 
Hastanelerde bunların bittiğini ancak taleplerin sürdüğünü, ilaçları  veremedikleri için tartışmalar olduğunu belirten Ocak, şöyle devam etti: 
 
"Kullanmadığı ilaçları çekmecelerinden getirenler, komşularına  verenler dahi oldu. Daha sonra bu bir çalıştayda değerlendirildi. Kamuoyundan  gelen talep ve uzun değerlendirmeler sonrasında ilaçların yeniden ücretsiz olarak  illere dağıtılması kararı alındı. Uygulamaya şubat ayı sonu itibarıyla yeniden  başlandı. Bu sefer ilaçlar bizlere yani hastanelere verilmedi. Örneğin bu ilaçlar Bursa'da Osmangazi Toplum Sağlığı Merkezi'nde bulunuyor. Önceki gibi  bilgisayardan atama yapılmıyor. Sigara Bırakma Polikliniğinde çalışan arkadaşlar,  hastanın hangi ilacı kullanması gerektiğine ya da ilaçsız bırakmasına hastayla  ortak karar vermesinin ardından gerekli müdahaleyi yapıyor." 

ÖNCE BAĞIMLILIK DERECESİ ÖLÇÜLÜYOR 

Polikliniklerin işleyişi hakkında bilgi veren Ocak, kişinin başvuru sonrası fagerström nikotin bağımlılık testi yapılarak bağımlılık derecesinin  ölçüldüğünü anlattı. 
 
 Bu derecelendirmede, 0-3 değerin hafif, 3-7'nin orta, 7-10'un ağır  bağımlı sayıldığına değinen Ocak, "Hastanın yaşam tarzı ve diğer hastalıklarına  göre iki sigara bırakma ilacından birini yazıyoruz" dedi. 
 
Ocak, kişi uzun yol tır şoförü ya da kesici alet kullanmak zorunda  olan bir mesleğe sahipse tedavi sürecinde daha özenli ve dikkatli davrandıklarını  bildirdi. 
 
Bazen ilaç vermeyip nikotin yerine koyma tedavileri ve psikolojik  destekte de bulunabildiklerini aktaran Ocak, şunları kaydetti: 
 
"Sigara Bırakma Polikliniği bünyesinde görev yapan psikologlar da  hastayı değerlendiriyor. Gerekli değerlendirmelerin ardından sigara bıraktırma  müdahalesi başlıyor. Bunlar nikotin bandı ve sakızıyla da olabiliyor, ilaçla da  olabiliyor. Her hastaya ilaç vermiyoruz. Hasta bize geldiğinde objektif olarak tüm verilerle kararlılığını değerlendirdikten sonra sigara bırakma ilacı  öneriyoruz. Bu değerlendirme süreci bazen bir, bazen iki haftayı bulabiliyor.  Hastaları birkaç defa çağırmak durumunda kalabiliyoruz. Hastalarımız, sigara  bırakma ilaçlarının ücretsiz verilmesinden çok memnun. Bu ilaçların ücreti 80 ila  200 lira arasında değişiyor. Ortalama bir sigara bıraktırma tedavisi 3 ay  sürüyor. Böylece hastalar yaklaşık 600 lira gibi bir maliyetten kurtuldu." 
 
Ocak, yeni programda, sigarayı bırakmak için polikliniklere  başvuranlara kontrollerinin Sağlık Bakanlığı tarafından kısa mesajla (SMS)  hatırlatıldığını sözlerine ekledi. 
 
Poliklinikte tedavi gören kişilerden Fatma Keriman Subaşı (74) ise 50  senedir sigara kullandığını dile getirerek, "15 gündür sigara içmiyorum ve bundan  çok memnunum. Bu, Sağlık Bakanlığının teşvikiyle oldu. Yetkililere teşekkür  ederim" diye konuştu.