BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İşte zamlı memur maaşları

Hükümet, yaklaşık 1.5 milyar YTL tutarında enflasyon zammı yapmaya hazırlanıyor.

Abone ol Maliye, memurun enflasyon farkını hesaplamaya başladı. İlk 6 ayın toplam enflasyonu yüzde 7'ye ulaşırsa en düşük memur maaşı 11 YTL zamlanarak 794'dan 805 YTL'ye yükselecek.

Memuru enflasyona ezdirmeme sözü veren Hükümet, milyonlarca memur, kamu işçisi ve sözleşmeli personele yaklaşık 1.5 milyar YTL tutarında enflasyon zammı yapmaya hazırlanıyor.

İlk hesaplamalara göre, 6 aylık enflasyonun yüzde 7 civarında gerçekleşmesi halinde, yılbaşında yüksek zam alan en düşük memurun enflasyon zammı sadece 11 YTL olacak. Enflasyon zammı daha çok yüksek dereceli memurlara yarayacak.

KADEMELİ ZAM

Hükümet, yüzde 4'lük enflasyon hedefini dikkate alarak bu yıl memura ocak ve temmuzda yüzde 2'şer oranda zam kararı almıştı. Enflasyon yükselince hesaplar şaştı. İlk 4 ayda TÜFE yüzde 4,82'ye ulaşarak 6 aylık genel zam oranını aştı. Ancak, memura kademeli zam yapılması nedeniyle enflasyondaki bu artış her memuru etkilemedi. Örneğin düşük dereceli memur ocakta yüzde 5,6 oranında zam aldığı için henüz enflasyon farkı doğmadı. Yüzde 2,2 zam yapılan yüksek dereceli memurlar için ise enflasyon farkı alacağı oluştu.

1 PUAN ZAM 250 MİLYON

Maliye, gerçekleşen ve ilk 6 ayda oluşacak enflasyon tahminleri üzerinden memurun maaş hesabını yapmaya başladı. Buna göre, ilk 6 ayın sonunda TÜFE'nin yüzde 7 düzeyinde gerçekleşmesi halinde en düşük dereceli memurun yüzde 1,4, en yüksek dereceli memurun ise yüzde 4,8 oranında ek zam hakkı doğacak. Enflasyon daha yüksek çıkarsa zam oranı da artacak. Düşük dereceli memur enflasyon farkıyla birlikte temmuzda yüzde 5,5, yüksek dereceli memur ise farka ek olarak yüzde 2 yarıyıl zammı alacak.

Maliye yetkilileri, yıl sonunda TÜFE'nin yüzde 10'a çıkacağını öngörüyor. Bu durumda memurun ortalama 6 puan enflasyon farkı hakkı doğacak. Memur maaşlarına yapılacak her 1 puanlık zammın bütçeye 250 milyon YTL ek yük getirdiğini belirten yetkililer, yıl sonu için en fazla 1.5 milyar YTL ek enflasyon faturası hesap ediyor.

DENGE TAZMiNATI 130 YTL

Bu yılın tamamı için en düşük memur maaşına yüzde 10,5, ortalama memur maaşına yüzde 7,6 ve en yüksek memur maaşına da yüzde 4,1 oranında zam yapılması kararı alındı. Ocak ayında en yüksek memura yüzde 2,2, en düşük memura da yüzde 5,7 zam yapıldı. Ocakta taban aylığında seyyanen 10 YTL artış oldu. Yaklaşık 1 milyon 550 bin personele 90 YTL olarak ödenen denge tazminatına ocak ayında 20 YTL ilave edildi. Temmuzda 20 YTL daha ilave edilecek ve toplamda 130 YTL'ye çıkmış olacak.

Kaldırılan vergi iadesi yerine konulan 'asgari geçim indirimi' farkları da 2008'de ödenmeye başladı. Bu ödemelerle kişilerin durumuna bağlı olarak maaşlarda yaklaşık 45 YTL ile 90 YTL arasında artış oldu.