BIST 10.292
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.407,86
HABER /  GÜNCEL

İşte yandı denilen o belge!

Bir hafta önce komando olabilir denildi, bir hafta sonra çürük raporu aldı! İşte YARSAV Başkanı'na ait o ilginç belge!

Abone ol Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'na çürük raporundan bir hafta önce komando olabilmesi için 'sağlam' raporu verildiği ortaya çıktı.

Ömer Faruk Eminağaoğlu'nu 15 Aralık 1988'de Ankara Etimesgut Asker Hastanesi'nde muayene eden doktorlar, formuna 'sağlam'dır mührü basmış. Fakat aynı hastane bir hafta sonra Asteğmen Nejat Karaçınar'ın hazırladığı raporda tam tersi karar vermiş. Eminağaoğlu'nun askerliğe elverişli olmadığı belirtilen ikinci belgede, başka bir hastaneden getirilen ameliyat raporuna dayanılıyor. Burada Eminağaoğlu'nun hiçbir tetkik ve muayeneye tabi tutulmadığı görülüyor. Uzun süre askerî hastanelerde görev yapan bir uzman, böyle hastalarda mutlaka ultrason, röntgen, kan tahlili gibi bilgilerin talep edildiğine dikkat çekiyor.

İşte o belge!
Alınan bilgilere göre Milli Savunma Bakanlığı, Eminağaoğlu'nun memleketi Şavşat'taki askerlik şubesinde araştırma yaptı ve şubedeki belgelerin, eskidiği gerekçesiyle imha edildiği bilgisine ulaştı. Bu sebeple çürük raporunun verildiği hastaneden kayıtların isteneceği belirtiliyor. Dün Antalya'da gazetecilerin sorularını cevaplayan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise raporların değerlendirmeye alınacağını açıkladı. Uzmanlar, 'komando olabilir' raporunun ardından yeni bir belge için başvuru yapılması ve ikinci rapordaki bazı eksikliklere dikkat çekiyor. Eminağaoğlu'nun rahatsızlıklarını ortaya koyacak test ve tahlillerin bulunmaması en büyük şüphe olarak gösteriliyor.

Uzun süre askerî hastanelerde görev yapan bir uzman, "Böyle hastalarda mutlaka ultrason, röntgen, kan tahlili gibi bilgileri talep ederiz. Askerî teamüllere göre, raporu destekleyecek belgesi bulunmayan kişiye 'askerliğe uygun değil' belgesi verilemez." diyor. Ardından şu örneği veriyor: "Görev yaptığım sırada önümüze bir 'askerliğe elverişsiz' belgesi geldi. Fakat destekleyici tahlil, raporda yoktu. Kabul etmedik. Yoksa her karnını çizdirerek rapor alana çürük demek zorunda kalırız." Uzmanlar, Eminağaoğlu'nun çürük raporu almasına neden olan 'bredoktomi' konusundaki savunmasını da eksik buluyor: "Bredoktomi, yapışıklığın açılması demektir. Yapışıklık hangi organa rahatsızlık verdi ki, ameliyat ihtiyacı doğdu? Ayrıca, bu bir tedavidir ve tedaviden sonra hastanın rahatlaması gerekir."
İşte Yarsav Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu'na verilen sağlam raporu.