BIST 9.507
DOLAR 32,49
EURO 34,77
ALTIN 2.491,72
HABER /  GÜNCEL

İşte Türkiye'nin Kuzey Irak'taki kampı

Türkiye'nin Musul'da 30 bin asker için yaptırdığı karargah ilk kez görüntülendi. 8 bin asker ve 140 zırhlı araç Musul'un kuzeyindeki Beşika'ya konuşlandırıldı.

Abone ol

IRAK Bölgesel Kürt Yönetimi'ne bağlı askerleri eğiten Türk askeri, 6 bin kişilik birlikle yeniden Musul'a gitti. 2 yıldır Musul'da eğitim veren Türk askeri, Musul'un 30 km kuzeyindeki Beşika'da görev alacak.1

Bölgeye giden asker, Başika'ya dev bir operasyon merkezi oluşturdu. Mescitten hamama, onarım kademelerinden komuta merkezlerine kadar inşa edilen karargah 30 bin askeri barındıracak şekilde kuruldu.

Bölgeye 25 tank, 13'ü askeri 37 otomobil, 18 küçük zırhlı araç, 14 büyük zırhlı araç ve çok sayıda ambulans, su tankeri, kamyon ile iş makinesi gönderildi. Bölgesel haber ajansı RUDAW'dan elde edilen görüntülere göre iş makineleri ve kamyonlar, karargahın genişletilmesi için gün boyu çalıştı. Başika'ya inşa edilen dev karargahın dışında Zelikan'da da bir kamp oluşturulduğu bilgisi elde edildi.

KOMANDOLAR SINIRA KONUŞLANDIRILDI

Sınırı geçen tank ve askeri araçlardan bir kısmının zırhlı birlik askerleri ile birlikte Bamarni'de olduğu belirlendi. Bolu Dağ Komando Birliği'nden bolgeye sevk edilen bazı askerler ise sınırdaki Kanimasi'de mevzilendi. Buradaki komandoların PKK'nın sınır gecişlerine karşı konuşlandırıldığı öğrenildi.

ASKER SAYISI 30 BİNE ÇIKARILACAK

Kuzey Irak'a gonderilen 8 bin askerden Bordo Bereli birliklerin Erbil, Zaho, Dohuk, Batufa, Süleymaniye ve Amadiye'de de irtibat timi olarak bulunduğu belirtildi. Bölgedeki Türk askeri sayısının ise yakın dönemde 30 bine yükseleceği öğrenildi.

BAŞBAKAN ABADİ, BİZZAT TALEP ETTİ

Musul eski Valisi Esil Nuceyfi, Türk askerinin Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin bizzat talebi üzerine Başika'ya geldiğini ve Musul operasyonu için hazırlık yapıldığını söyledi. Haydar Abadi, askeri sevkiyat üzerine yaptığı yazılı açıklamada, "Irak Hükümeti'ne bilgi vermeden geldiler. Türkiye'den herhangi bir güç talebinde bulunmadık" demişti. Ancak Nuceyfi, Türk askerinin bizzat Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin talebi üzerine bölgeye geldiğini söylerken, "20 gün içinde önemli gelişmeler olacak" diye konuştu.

ABD: BİLGİMİZ DAHİLİNDE MUSUL'A GİDİLDİ

ABD Savunma Bakanlığı, Kuzey Irak'a yapılan çıkarma icin "Bilgimiz yok" demişti. Dün ise Koalisyon Gücleri komutanlarından biri "Tük Ordusu bilgimiz dahilinde Musul'a gitti. Askerler Musul'u kurtarma operasyonunda görev yapacak" diye konuştu.

IŞİD MEVZİLERİNDEN 10 KM ÖTEDE

Merkezi IŞİD'in işgalinde olan Başika, Musul'un kuzeydoğusunda, IŞİD mevzilerine 10 kilometre mesafede bulunuyor. Başika'nın çevresi ve kente nazır yükseltileri ise Peşmerge Güçleri'nin kontrolünde. İlçede Ezidi ve Şebek Kürtler'in yanısıra Süryaniler ve Araplar da yaşıyor. IŞİD, Başika'nın adını Haziran 2014'te ele geçirdikten sonra "Dua" olarak değiştirmişti.