BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,11
ALTIN 2.520,70
HABER /  GÜNCEL

İşte Türkiye'nin ilk dikey bahçesi

4 bin bitkiye hayat veren Türkiye'nin ilk dikey bahçesi Tarlabaşı'nda oluşturuldu.

Abone ol

Türkiye'nin ilk dikey bahçesi, Siemens Ev Aletleri tarafından İstanbul'un Tarlabaşı bölgesinde kuruldu. Tarihi bir binanın cephesinde 90 metrekarelik bir alanda oluşturulan dikey bahçede, topraklarından arındırılarak tek tek yerleştirilen 4000 bitki yaşıyor.

Siemens dikey bahçe projesi yaklaşık 20 günlük bir tasarım sürecinden sonra, 35 gün süren uygulama çalışmaları ile Tarlabaşı bölgesinde tarihi bina cephesinde kuruldu.

Bahçe için özel profiller üretildi, su geçirmez PVC paneller kullanıldı. PVC panellerin üzerine, ithal özel karışımlı keçeler döşendi, otomatik sulama ve gübreleme sistemi entegre edildi. Keçelerin üzerine açılan, mini ceplerin içine, genel tasarıma uygun şekilde 4000 canlı bitki topraklarından arındırılarak tek tek yerleştirildi.

Dikey bahçenin üst bölümünde bulunan, martı sembolleri ve alt bölümünde bulunan Siemens logosu, dikey bahçeler için dünyada ilk kez uygulanan özel bir dikim modeli ile şekillendirildi.

Duvara topraksız olarak dikilen bitkiler için bu projeye özel olarak üretilen, makro ve mikro besin elementlerini içeren özel karışımlı besin çözeltileri kullanılıyor. Bitkiler belirli aralıklarla devreye giren, gereksinim duydukları su ve besin maddelerini otomatik olarak tüm yüzeye ileten otomatik sulama ve gübreleme sistemi yaşamlarını sürdürüyor.