BIST 10.176
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.386,29
HABER /  MEDYA

İşte Türkiye'nin ensest haritası

Milliyet gazetesi yazarı Meral Tamer, Türkiye'de ensest'e karşı kurulan ilk örgütlenmeyi köşesine taşıdı...

Abone ol

Milliyet gazetesi yazarı Meral Tamer, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun (TKDF) bu kapsamda ilk "ensest atlası" nı da hazırlayacağını duyurdu.

İşte Meral Tamer'in çok önemli yazısı....

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, Haklı Kadın Platformu'nun 1. yaşını kutladığımız toplantıda önümüze yepyeni bir gündem maddesi koydu: Ensest!

Evet TKDF projektörleri, en huzurlu yer olarak düşünülen aile ortamında maalesef sık yaşanan taciz ve tecavüz gerçeğine çevirmiş bulunuyor ve Türkiye'nin ilk Ensest Atlası'nı hazırlıyor.

Güllü'den öğrendiğimize göre İstanbul Barosu'nda sadece 2010 yılında ensestle ilgili 11 bin davaya bakılmış. Kızlara sürekli 'saklama'nın öğretildiği, bu nedenle taciz ve tecavüzü yaşayanların gerçekleri söyleyemediği bir ortamda bile bu rakam ortaya çıkıyorsa, kayıtlara geçmeyenleri varın siz düşünün.

AĞACIN İLK MEYVESİ

Bu atlas, "kutsal aile"de yaşanan ve kulaklarımızı tıkayarak duymak istemediğimiz cümleleri yüzümüze çarpacak. Güllü'nün bu konuya eğilmesine 2 çarpıcı olay neden olmuş. Birincisi, kadının insan hakları konusunda uzman bir avukatın anlattıkları:

13 yaşındaki kızına tecavüzden yargılanan bir baba, mahkemede savunmasını yaparken "Hâkim bey, siz bahçenize diktiğiniz fidanın ilk meyvesini başkasına verir misiniz?" demiş. Bu korkunç zihniyetle nasıl baş edilir?

Kırsal bölgelerde daha da yoğun yaşanan ve çocuklarda içine kapanıklık haliyle ortaya çıkan babanın kızına tecavüzü, toplumun tabu konusu olduğu için kolay kolay üzerine gidilemiyor.
Yine de TKDF'nin, 2010'da toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak üzere başlattıkları "Değişimi Yarat" kampanyası nedeniyle gittikleri birçok ilde, ensest konusunda bir şeyler var mı diye soruşturmuşlar. Ve orada yaşayan sağlık görevlilerinden, gazetecilerden, güvenilir bölge insanlarından aldıkları cevaplar maalesef tüyler ürperticiymiş.
Oku yaydan çıkaran olayı ise Canan Hanım şöyle anlatıyor:

"Doğu ve Güneydoğu olarak belirlediğimiz hedef illerden birinde düzenlediğimiz toplantıda, katılımcılardan bir beyefendinin, kendi kızına tacizde bulunduğuna ben ve danışmanımız şahit olunca, bu konunun üzerine gitme kararı aldık."

İnsanın aklı almıyor. Kimi babalar için bu nasıl bir cürettir ki, kamuoyuna açık bir yerde küçük kızına tacizde bulunmakta beis görmeyecek! Güllü, Ensest Atlası hazırlıklarından, terörle ilgili STK'ların katıldığı bir toplantıda Başbakan Erdoğan'a bahsetmiş ve Başbakan'dan "Bu konuda karnemiz zayıf, yasalar nezdinde yapılması gerekenler var" diye yol açıcı bir yanıt almış. Son dönemde aile içi şiddette olduğu gibi Başbakan ve ilgili bakanların yakacakları yeşil ışık, ensest konusunun tabu olmaktan çıkarılması açısından çok önemli.

KIRMIZI BİBER DERNEĞİ

Bu arada Kadın Partisi Girişimi Başkanı Benal Yazgan'dan öğrendiğime göre çocuklara kendi bedenlerini daha küçücük yaşlardayken tanıtmak suretiyle çocuk istismarının önüne geçilmesi amacıyla bir dernek kurulmuş:

"Kırmızı Biber Derneği. Hollanda Konsolosluğu'nun maddi desteğiyle hazırlanan ilk proje, 4-6 yaş grubu çocuklarda, toplumsal cinsiyet rolleriyle ilgili farkındalık yaratmayı hedefliyor.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nden izin alınabilirse ana okullarında uygulamasına başlanacak olan projede çocuklara, çocuk istismarının ne olduğu ve kendilerini buna karşı nasıl koruyacakları, nasıl hayır diyecekleri, iyi dokunma ile kötü dokunma arasındaki farkı nasıl ayırt edecekleri, bedenlerinin bazı yerlerinin çok özel ve kendilerine ait olduğu, yaşlarına uygun biçimde anlatılacak. 4-6 yaş grubu çocukları, kendi bedenlerine ait haklar konusunda bilinçlendirilecek."