BIST 10.269
DOLAR 32,23
EURO 34,83
ALTIN 2.429,28
HABER /  GÜNCEL

İşte tehlikeyi gösteren sözler:

Trabzon'da Rahip Santoro’yu öldürdüğü suçlamasıyla yakalanan O.A.’nın bir okul arkadaşının söylediği o korkunç sözler Türkiye'nin içindeki tehlikeyi anlatıyor!

Abone ol

Rahip Santoro’yu öldürdüğü suçlamasıyla yakalanan O.A.’nın Karadeniz’i yüksek tepelerden gören köyü, sessizliğe gömülmüş. Kış aylarında çok az insan yaşıyor Düzlük Köyü’nde. İlk karşılaştığımız kişi de O.A.’nın akrabalarından biri olan 70’li yaşlardaki Mehmet Akdin. Kötü haberi televizyonlardan duymuş, hálá şaşkındı. İlk sözü, kendine özgü şivesiyle, "Papazla ne işi var onun? Niye vurdu onu?" diye sormak oldu. Başını sallayıp kendi kendine söylendi durdu. "Nasıl yaptı yaaa? Yapan cezasını çeker."

Mehmet Akdin’in mantığı almıyordu cinayeti. O.A’nın yakalandığı ilk anda polislere "Danimarka’daki karikatürlere kızdığım için yaptım. Dinimize saldırıyorlar. Onun için bireysel tepkimi gösterdim" dediğinden habersizdi. O.A. böyle açıklamıştı cinayetin nedenini.

Mehmet Akdin biraz rahatladıktan sonra konuşmaya başlayabildik. "Amcaoğullarındanım" diye tanıttı kendini. "Şıhoğulları" sülalesinden geldiğini söyledi, O.A’nın iki amcasının evlerini gösterdi; dedesi Hüseyin Akdin’in mezarının da köyde olduğunu anlattı. Mehmet Akdin, O.A’yı pek görmemişti:

BABASI İKİ EŞLİ

"O.’nun babası üç kardeşin en büyüğü. Diş teknisyenliği yapar. Diplomasız, kaçak çalışır. Onun için oradan oraya göçer Çingenler gibi. İki kere evlendi, birinci karısı Vezirköprü’den, ikinci karısı da Beşikdüzü’nden. Büyük oğlu bir Rus kadınla evlendi. Beşikdüzü’nde dururlar, orada evleri vardı. Onu kiraya verdiler. Şimdi Trabzondalar. İki kardeşi Ali ve Yusuf da Trabzon’da, kuyumculuk yapıyorlar. Onların burada evleri var, onlar gelir gider. Ama Muharrem pek gelmez, O.’yu da görmedim."

Akrabaları Mehmet Akdin O.’yu köyde görmediğini söylüyordu. Ancak köy muhtarı Hasan Eyüboğlu ise nadir de olsa küçükken babasıyla birlikte köye geldiğini söylüyordu. "Muharrem, yazları fındık zamanı gelir. İki eşlidir" dedi. 60 yaşlarında olan Muharrem A. iki eşli ve haftanın günlerini iki eşi arasında paylaştırıyor. İlk eşi Necmiye’den üç kız, üç de erkek çocuğu olmuş. O.A. da bu çocuklardan biri. İkinci eşinin adı ise Tülin. Bu eşinden de iki çocuğu olmuş. İki eşi de ev hanımı. Necmiye hanımın bir özelliği de AKP kadın kollarında çalışması.

KADİRİ DERGAHI

Yaz aylarında nüfusu 300’e yaklaşan ve tek geçim kaynağı fındık olan Vakfıkebir İlçesi’nin bu minik köyünün 167 seçmeni var. Son seçimlerde en çok oy AKP’ye çıkmış. İkinci durumdaki parti DYP. Diğer oylar bütün partilere dağılmış. Köyün civarda tanınmasına neden olan en önemli özelliği bir dergahın bulunması. Özel günlerde çevre ilçeler ve köylerden de gelenlerle birlikte 200-300 kişinin katıldığı ayinler yapılan dergahın kapısındaki tabelada "Kadiri şeyhi Hacı Hafız Osman Nuri Yıldız Baba Dergahı Kabadağ Camii" yazıyor. Tabelanın alt satırı ise bir uyarı içeriyor; "Varlığını bırak da gel."

SAKINCALI DÜŞÜNCE

O.A’nın birinci sınıfa kayıtlı olduğu fakat pek devam etmediği Trabzon’daki Fatih Lisesi’nde konuştuğum öğrencileri duyunca üzüldüm. Bir erkek öğrenci bu kadar çok gazeteci, televizyoncu görmekten şaşkındı, önce "Böyle ilgi göreceğimi bilsem ben öldürürdüm papazı" dedi. Maalesef gencecik çocuklar böyle düşünüyorlar burada.

Haber-yorum : Faruk BİLDİRİCİ
Kaynak         :
www.hurriyet.com.tr