BIST 10.291
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.408,93
HABER /  GÜNCEL

İşte patriğin söylediği o mektup

Rum Patriği Bartholomeos'un çarmıh benzetmesi tartışılıyor. Patriğin bahsettiği Hz. Muhammed'in mektubunda ne yazıyor?

Abone ol

“Çarmıha gerildiğimizi düşünüyorum” diyerek gündemi alt üst eden Fener Rum Patriği Bartholomeos’un sözleri tartışılıyor.

Patrik ABD’deki bu röportajda Hz.Muhammed’in mektubunu hatırlatmış ve Muhammed Peygamber’in hoşgörü mesajının Türk yetkilileri tarafından alınmadığını söylemişti.

Peki Bartholomeos’un işaret ettiği mektupta neler yazıyordu? Eliyle imzalanmış yazılı belge Hz. Peygamber’in hükmü altındaki Hıristiyanlara verdiği hakları ve teminatları içeriyor. Hz. Muhammed hakların kıyamete kadar geçerli olduğunu belirtiyor.

628 TARİHLİ MEKTUP SİNA YARIMADASINDA

İşte bugün Mısır’da Sina yarımadasında bulunan Saint Catherine manastırı papazlarına yazılmış 628 tarihli mektup:

“Bu Abdullah oğlu Muhammed’den, yakın ve uzakta hıristiyanlığı benimsemiş olanlara bir akit niteliğinde mesajımızdır ki, biz onlarla birlikteyiz. Hakikaten ben ve hizmetçiler, yardımcılar ve beni takip edenler onları müdafaa eder çünkü onlar da benim vatandaşlarım ve Allah şahidim olsun ki; onların hoşuna gitmeyen ne varsa ben de ona karşıyım.

İBADETHANELERİ YIKAMAYACAK

Onlara karşı cebir kullanılmayacak. Ne hakimleri mevkilerden ne de papazları manastırlarından atılacak. Hiç kimse onlara ait ibadethaneleri yıkamayacak. Ya da zarar veremeyecek. Ya da oralardan Müslümanların evlerine bir şey taşımayacak. Eğer ki birileri bunlardan herhangi birini yaparsa, o kişi tanrının akdini bozmuş ve o’nun peygamberine gelmiş olacak.

ONLARI SAVAŞA ZORLAYAMAZ

Hakikaten onlar benim müttefiklerimdir ve nefret ettikleri ne varsa ona karşı benim teminatıma sahiptirler. Hiç kimse onları seyahat etmeye zorlayamaz.Ya da onları savaşmaya zorlayamaz. Onlar adına Müslümanlar savaşacak. Eğer hıristiyan bir kadın müslüman ile evlenirse bu kadının onayıyla gerçekleştirilebilecek. İbadet etmek için kendi kilisesine gitmekten alıkonmayacak. Kiliselerine saygı gösterilecek.

Kiliseleri tamir etmeleri ya da akitlerinin kutsallığı engellenmeyecek. Müslümanlardan hiç kimse kıyamet gününe kadar bu akde itaatsizlik etmeyecek.”

HZ. ÖMER DÖNEMİNE AİT OLABİLİR

İÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şinasi Gündüz NTV'ye telefonla katılarak mektupla ve tartışmalarla ilgili konuştu. İşte Gündüz'ün açıklamaları:

"Mısır Hz. Ömer döneminde İslam topraklarına katılıyor. Dolayısıyla Hz. Muhammed’in yaşadığı dönemde yalnızca Mısır’a bir mektup yazdığını biliyoruz. Mısır yöneticisi Mukavkıs’a yazılan mektubun bir nüshası Topkapı Sarayı’nda sergileniyor. Fakat bu mektubun içeriği tamamen farklı.

Doğrusu Sina’daki manastırda bulunan 628 tarihli metin Hz. Muhammed’e ait olup olmadığı tartışmalı. Muhtemelen daha sonraki Hz. Ömer’e dönemlere ait bir metin olabilir. Ama Hz. Muhammed’e atfedilmiş olabilir.

VATANDAŞLIK BİLİNCİ

Fakat bu metin bir tarafa Necran hiristiyanlarına yazdığı mektup var. Kesin bilinen bir metin. Hıristiyanların inanç haklarında yaşam haklarına kadar manastırlarını, mabetlerini korumalarına kadar bir çok temel hak açık şekilde vurgulanıyor.

Benzer durum Yahudilerle ilgili olarak Medine’de Hz Muhammed’in yazıp imzaladığı ve “Medine vesikası” diye çok meşhur olan metinde de görüyoruz. Gayri Müslimlerin inançlarında yaşamlarında tamamen özgür oldukları adeta vatandaş bilinciyle bir arada yaşama hakkına sahip oldukları vurgulanıyor."