BIST 9.916
DOLAR 32,48
EURO 34,77
ALTIN 2.442,08
HABER /  GÜNCEL

İşte Öcalan'ın mektubuna ilk tepkiler...

Abdullah Öcalan'ın büyük bir kalabalığa okunan Nevruz mektubuna ilk tepkiler olumlu yönde...

Abone ol

Kürt sorununu yakından takip eden yazar ve akademisyenler, Abdullah Öcalan'ın Nevruz mektubunu değerlendirdi. Al Jazeera'nin haberine göre ortak kanı; Öcalan'ın demokratik çözüm umudunu koruduğu yönünde.

Enver Sezgin (Taraf Gazetesi) - İnisiyatif artık dağa geçmeyecek

"Mektup Öcalan'ın geçen yılki mektubunun devamı. O mektupta kendi güçlerinin geri çekilmesi ve ateşkes çağrısı vardı. Kendi deyimiyle "Silahlar sussun siyaset konuşsun" idi. Öcalan son bir yılın değerlendirmesini yapmış, hükümetin ağırdan alması gibi bazı aksaklıklara rağmen memnun olduğunu söylüyor. "Bugüne kadar diyalog vardı artık müzakere gerekiyor,  yasal çerçeve gerekiyor" diyor. "Bugüne kadar MİT ile yürütüyorduk, artık hükümet devreye girsin" çağrısı var.
Bazı kesimlerde Öcalan'ın süreci sona erdireceği beklentisi vardı, bu olmadı. Kürt hareketi artık mücadelesini barışla yürütecektir. İnisiyatif hiçbir zaman dağa geçmeycektir. İnisiyatif artık şehirlerde olacaktır, en önemli mesaj budur.

Öcalan, hükümetin Cemaat ile kavgasında da taraf oldu. Darbelerden, komplolardan bahsetti. Dolaylı olarak hükümeti desteklediğini söyledi."

Cevat Öneş (MİT Eski Müsteşar Yardımcısı) - Demokratik mücadele vurgusu

"21 mart 2013 Nevruzu'nda demokratik toplum manifestosu adı altında okunan mektup çok önemliydi. Öcalan burada "Çağrıma kulak veren milyonların şahitliğinde diyorum ki yeni bir dönem başlıyor, silah değil siyaset öne çıkıyor" demişti, tarihi bir açıklamada bulunmuştu.
Bugünkü mektup bu stratejik yaklaşımı pekiştiren ve içini dolduran bir mesajın tekrarı oldu. Bu konuşmada hiçbir etnik fikre öncelik vermeden, tüm halklara eşitlik içinde yaklaşarak demokratik mücadeleye vurgu yaptı. Darbe ve ara rejimlere, vesayet sistemlerine karşı olduğunu söyledi."
Büşra Ersanlı (Siyaset Bilimci ve Akademisyen) - Birleştirici yanı ağır bastı
"Atmosfer geçen seneden daha parlak, daha barışçıl ve sevinç doluydu. Festival havasındaydı.Umutların devam ettiği bu atmofserden de görünüyordu ama bunun karşılıklılık içinde olması lazım.

Mektupta önemli iki nokta var:

Birincisi "demilitarizasyon" yani çatışmasızlık, silah bırakma, silahlı mücadelenin geçmişte kalması süreci. Mektupta bunun kuvvetlendirilmesine teşvik var.

İkincisi ise "dekriminalizasyon" yani suçlamalardan arınma çağrısı. Demilitarizasyon konusunda Türkiye yönetimi ile uzlaşı var gibi görünüyor.

Ama suçlamalardan arındırma konusunda sorumluluk Türkiye'yi yöneten kişilerde çünkü bu devam ediyor. Nefret söylemi, bölücülük devam ediyor.

Mektup birleştirici, bölünmeye karşı bir mesajdı. Birleştirici yanı ağır bastı."

Ümit Fırat (Yazar - Siyaset Adamı) - Öcalan hâlâ umutlu

"Bir takım insanların zaman zaman "Bu iş bitmiştir" gibi açıklamalarına rağmen Öcalan hâlâ umutlu. Aksaklıklara rağmen barışın savaştan daha zor olduğunu söyleyerek kararlı olduğunu vurguladı. Bazı darbe ve girişimlere pabuç bırakmamak gerektiğini söyledi.

"Kullanılan dile dikkat etmek edilmeli, sorumlu dil kullanılmalı" dedi. Reformlardan bahsetti, "Diyalog sürecinden müzakere dönemine geçmek lazım. Bu dönem tek taraflı gibi görünse de karşılıklı bir test etme dönemiydi" diyerek iyi niyet gösterdi.

Süreçten umutlu olduğu mesajını verdi. Sürecin bitmediğini, nokta koymamak gerektiğini, barışın savaştan zor olduğunu belirterek sabır, dayanaklıık ve metanet istedi. Esas barışın toplumlar arasında yaşanacak bir realite olduğunu ifade etti."