BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

İşte Koç'u gerileten yatırım!

Koç'un net karı Tüpraş'taki gerilemeyle düştü.

Abone ol

Koç'un birinci çeyrek net kârı iştiraki Tüpraş'ın kârındaki sert gerilemeyle yüzde 16 düştü.

Koç Holding'in KCHOL ilk çeyrek net kârı, finans, oto ve beyaz eşya iştiraklerindeki hafif kâr artışına karşın; enerji alanındaki iştiraki Tüpraş'ın TUPRS sert gerileyen kârına bağlı olarak, yüzde 16 düşüşle 451,9 milyon lira oldu.

SATIŞ GELİRLERİ GERİLEDİ 

Koç Holding'in KAP'a açıkladığı ilk çeyrek finansal sonuçlarına göre, satış gelirleri de yüzde 5,7 gerileyerek 13,5 milyar lira olarak gerçekleşti.

Tüpraş'ın ilk çeyrek net kârı, şirketin optimizasyon programı kapsamında kapasite kullanım oranındaki azalış ve global ekonomik koşullara bağlı olarak düşen Akdeniz rafineri marjının etkisiyle yüzde 55 gerileyerek 128,5 milyon lira olmuştu.

Koç Holding'in finans alanındaki iştiraki Yapı Kredi Bankası'nın YKBNK ilk çeyrek solo net kârı, net faiz gelirleri ve net ücret komisyon gelirlerinin desteği ile yüzde 6,7 artışla 541,1 milyon lira olarak gerçekleşmişti.

Tofaş'ın TOASO ilk çeyrek net kârı, faizdeki düşüşün desteklediği iç pazar ve ihracat satış hacimlerindeki artışın desteğiyle yüzde 8 yükselişle 104,8 milyon lira; Ford Otosan'ın FROTO net kârı da yüzde 6,8 artışla 176,1 milyon lira olmuştu.

Arçelik ARCLK ise, yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,8 artışla 129,4 milyon lira net kâr elde etmişti.

TOPLULUK OLARAK TASARRUF TEDBİRLERİNE AĞIRLIK VERİLDİ

Koç Holding CEO'su Turgay Durak, ilk çeyrek sonuçlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Avrupa’da politik ve ekonomik sıkıntıların sürdüğü, yakın coğrafyamızda karışıklıkların devam ettiği son dönemde Koç Topluluğu olarak risk yönetimine ve tasarruf tedbirlerine ağırlık verirken, yılın geri kalan dönemi için sürdürülebilir büyüme stratejimizi uygulamaya devam edeceğiz" dedi.

Durak, ilk çeyrekte ekonomiye duyulan güvendeki toparlanma ve faizlerin düşük seviyesinin, kredi talebini canlandırdığını; bunun da özellikle dayanıklı ve yarı dayanıklı tüketim mallarına yönelik talebi tetiklediğini söyledi.

KOÇ, PLANLARINA HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR 

Durak buna karşın, son dönemde Avrupa ekonomilerinde belirsizliklerin devam ettiğine ve yakın coğrafyadaki politik ve siyasi sıkıntıların artış gösterdiğine de dikkat çekerek; Koç Topluluğu olarak kısa vadede dış kaynaklı risk yönetimi ve tasarruf tedbirlerini uygulamayı sürdüreceklerini belirtti.

Koç Grubu'nun bu yıl için hedeflediği 6,8 milyar TL kombine yatırım planına hız kesmeden devam ettiğini söyleyen Durak şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle Tüpraş ve Ford Otosan önemli bir yatırım döneminden geçiyor. Tüpraş'ın 2,4 milyar dolarlık fuel oil dönüşüm projesi kapsamında 2013 ilk çeyrek itibariyle 1,55 milyar dolarlık yatırımla projede yüzde 65’lik ilerleme sağlandı. Kasım 2014 tarihinde tamamlanarak 3,5 milyon ton beyaz ürün üretecek projenin yanı sıra, Tüpraş rafinerilerinin tam kapasite çalışabilmesi ile Türkiye'nin çoğunlukla dışa bağımlı olduğu dizel ihtiyacının önemli kısmı karşılanabilecektir."

Ford Otosan’da ise yılsonu Yeni Transit'in devreye alınarak 2014’te üretimine başlanması planlanırken, Tofaş'ta da ABD’ye Doblo ihracatına yönelik çalışmalar sürdürüyor.