BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,52
ALTIN 2.382,55
HABER /  DÜNYA

Akil İnsanlar, Cevizdalı Katliamı nın tanıklarıyla görüştü

Akil İnsanlar Heyeti, 1993 yılında Bitlis’in Cevizdalı köyünde 33 kişinin şehit edildiği katliamın tanıklarını dinledi.<br/>Tatvan’daki Kard...

Abone ol

Akil İnsanlar Heyeti, 1993 yılında Bitlis’in Cevizdalı köyünde 33 kişinin şehit edildiği katliamın tanıklarını dinledi.
Tatvan’daki Kardelen Oteli’nde Can Paker başkanlığında gerçekleştirilen görüşmeye Cevizdalı köylüleri katıldı. Yaklaşık 30 köylünün katıldığı toplantıda, o gün yaşananlar gözyaşlarıyla anlatıldı. Olayın olduğu günlerde 4 yaşında olduğunu belirten Zahir Akpolat, “Yaşadığımız vahşetin izlerini halen taşıyoruz. Olay olduğunda ben 4 yaşındaydım. Babamı da bu saldırıda kaybettik. Bu nedenle yaşadığımız travma büyüktür. Olayın canlı şahitleri burada olan köylülerimizdir. Bütün bu yaşananlara rağmen barışı destekliyoruz. Biz artık köyümüze dönmek istiyoruz ancak orada yol, su ve kanalizasyon yok. Bu tür altyapıların hazırlanmasının ardından köyümüze geri döneceğiz” dedi.
Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Akil İnsan Abdurrahman Dilipak ise, köylülere burada heyetin bir şey yapmayacağını belirterek, “Ombudsmanlık çerçevesinde TBMM Adalet Komisyonu’na yazılacak dilekçeler ve yapılacak teknik çalışmalar neticesinde gelecekteki sorunların çözülmesi için bir imkan sunulabilir, yoksa yapılacak farklı çalışmalar uzun yıllar sürecektir. Yasal işlemleriniz tamamlandıysa İnsan Hakları Komisyonu’na bireysel başvuru yaparak kendi işinizi kendiniz takip etmeniz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Heyet Başkanı Can Paker de, “Biz burada raporlarımıza yaşadıklarınızı yazacağız. Sizde kendi haklarınızı sonuna kadar savunacaksınız ancak heyet olarak, ’Cevizdalı köyünü yeniden inşa edeceğiz’ gibi bir vaatte bulunamayız. Yasal bir düzenleme olmadan bu dedikleriniz yapılamaz” şeklinde konuştu.
Heyet, daha sonra sırasıyla Tatvan İnsan Hakları, Mahalle ve Köy Muhtarları ve Şehit ve Gazi Aileleri dernekleriyle görüşmeler yaptı.
(İHA)