BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

İşte internetin gücü

25 bin grup, 160 bin blog, Youtube'a 18 bin saat video ve Obama başkan

Abone ol

ABD’nin yeni Başkanı Barack Hussein Obama…
Hem siyah, hem beyaz…
Hem Hıristiyan hem de babadan da olsa Müslüman…
Hem Amerikalı, hem Kenyalı, biraz Hawaili, biraz da Endonezyalı…
Farklılıkları ile kendini kabul ettiren, Amerika’yı ve dünyayı değiştireceğine inanılan bir devrimci…

Kampanyasını ‘değişim’ üzerine kurdu, gençlere inandı, mesajlarını internet üzerinden tüm dünyaya yaydı. Küçük bağışlar birikti, rekor kırıldı, 10 milyonu aşkın gönüllü inançla çalıştı. Küresel krizi anladı, çözüm aradı. Rakipleri belden aşağı vururken hep pozitif ve centilmen kaldı. Rakipleri liderliği ve siyaseti sevdiklerini söylerken o “Ben sizi seviyorum” dedi.

Sıradan insanlara umut aşıladı, yapabileceklerini gösterdi. Barack Hussein Obama “Bir rüyayı gerçekleştirdim” diyerek başkanlık koltuğuna oturdu.
Önce Hillary Clinton’u devirip Demokratların başkan adayı oldu, ardından “Yes, We Can” (Evet başarabiliriz) dedi. İnanılmaz bir kampanya ile Cumhuriyetçilere ve onların Başkan adayı John McCain’e büyük bir hezimet yaşattı.

Kampanyasını internet üzerinde inşa etti
10 milyonu aşkın gönüllü ile çalıştı. Obama gönüllüleri www.mybarackobama.com sitesi altında 25 bin grup ve 160 bin blog yarattı. Bu sitenin dışındaki internet sitelerinde 210 bin gönüllü grubu daha oluşturuldu. Taraftarları Youtube’a 18 bin saatlik video upload etti. Gençler kampanya için MMS ile 35 milyon video üretti ve birbirleriyle paylaştı. İnternette yaratılan network sayesinde küçük bağışlarla 1,6 milyar dolar gibi rekor bir kampanya bütçesine ulaşıldı.

Peki nasıl oldu da 200 yılı aşkın tarihe sahip olan ve tamamen beyaz ve Anglosakson temeller üzerine inşa edilmiş olan Amerikan sisteminde Obama zafere ulaştı?

Üç buçuk yıldır Obama’yı yakından izleyen siyasi iletişim uzmanı Necati Özkan “” isimli kitabında bu sorunun yanıtını veriyor. Kitapta, Obama’nın yaşam öyküsünden kampanya stratejisine, rakiplerinin analizinden zafere götüren adımlara kadar pek çok bilgi akıcı bir üslupla anlatılıyor.

Obama’yı başarıya taşıyan unsurları 15 madde halinde sıralayan Özkan 29 Mart yerel seçimleri öncesinde Türk siyasetçilere de pek çok mesaj veriyor.
2002 de yazdığı ‘Seçim Kazandıran Kampanyalar’ isimli kitabıyla Türk siyasetine farklı bir açıdan bakan Özkan, Obama’nın Liderlik Sırları’nı yazmaktaki amacını şöyle anlatıyor: “Obama’nın kazanması tam bir devrim. Bu devrim başta ABD olmak üzere tüm dünyayı değiştirecek. Obama kampanyası, geleneksel siyasi iletişimin kurallarını altüst etti. Ülkemizde de hissedeceğimiz bu devrimden öğrenilecek dersleri Türkiye’deki ilgililerin zamanında kavraması için bu kitabı kaleme aldım.”