BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İşte gözaltıların nedeni!

Ergenekon soruşturması bu kez askerin üst kademelerine ulaştı. Birçok eski paşa gözaltında? Peki neyle suçlanıyorlar?

Abone ol

Ergenekon soruşturması kapsamında yeni dalga operasyonları başlatıldı. Ama bu kez hedefte 'Balyoz Darbe Planı'nda imzası bulunan askerler vardı. Gözaltıların gerekçesi ise "Hükümeti yıkmak için örgüt kurmak" olarak açıklandı.

Bugün, Eski Hava Kuvvetleri eski Komutanı İbrahim Fırtına, 1. Ordu Komutanı Ergun Saygun ve Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve  Eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın da içlerinde olduğu onlarca muvazzaf ve emekli asker gözaltına alındı.

Operasyonun fitilini Taraf Gazetesi'nde yayınlanan "Balyoz Harekat Eylem Planı" iddiaları atmıştı. Plana göre 2002 yılında Çetin Doğan başkanlığında bir darbe planlanıyor ve bu darbe için zemin hazırlanıyordu. Hatta kaos yaratmak ve Ak Parti hükümetini zayıf göstermek için ordu Fatih Cami'sini bombalayacak, kendi jetimizi düşürecekti.

Genelkurmay bu konuda yaptığı açıklamada ise "darbe planı yok, bu bir tatbikat semineri" demişti.

Gazetenin yayınladığı belgede 124 askerin imzası vardı. İşte bugün gözaltına alınanların birçoğu o planın içinde olduğu iddia edilen komutanlar oldu.

GÖZALTINA ALINAN KOMUTANLAR NEYLE SUÇLANIYOR?

ÇETİN DOĞAN: Orgeneral, Eski 1. Ordu Komutanı.  'O seminer'in açılış ve kapanış konuşmalarını yaptı. Hatta konuşmaları medyaya yansıdı.  Konuşmasında "İçimizden başka türlü sesler çıkmasına mani olacağız. Onun için de halkı kendi etrafımızda toplayacağız" diyordu. Darbeyi onun planladığı idda ediliyor.

İBRAHİM FIRTINA: Eski Hava Kuvvetleri Komutanı... 2002'de yani Plan Semineri'nin yapıldığı yıllarda Harp Akademileri komutanıydı ve semineri o da izlemişti. 'Ayışığı', 'Yakamoz', 'Eldiven' darbe planlarını hazırlamakla suçlanıyor.

ÖZDEN ÖRNEK: Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı. 2003 yılında "Donanma Komutanı" sıfatıyla Plan Seminerini izledi. 'Ayışığı', 'Yakamoz', 'Eldiven' darbe planlarını hazırlamakla suçlanıyor.

ERGİN SAYGUN: Korgeneral, 1. Kolordu Komutanı. O Toplantıda "Durum rejimin devamı ile ilgilidir. Bölgemizdeki kurum ve kuruluşların bütün planlamada yer alması, bil fiil görev alması gerekir" dedi.

METİN YAVUZ YALÇIN: 52. Zırh Tümen Komutanı olan Yalçın "Halka karşı acımasız hareket etmek lazım" diyerek elindeki birliklerle İstanbul'un üzerine çökecek ve darbeye karşı olan  belediye başkanı, savcı, hâkim, kaymakam gibi kişileri bertaraf edecekti.

EMEKLİ KORGENERAL AYHAN TAŞ:  Plan Seminerine İzmit'teki 15. Kolordu Komutanı sıfatıyla katıldı.

EMEKLİ KORGENERAL ENGİN ALAN: Emekli Korgeneral. Özel Kuvvetler Komutanı olduğu dönemde, Abdullah Öcalan ve Şemdin Sakık'ın yakalandığı operasyonları yönetti. Söz konusu plan seminerine Gelibolu 2. Kolordu Komutanı olarak katıldı. Halen TSK Güçlendirme Vakfı Başkanlığı yapıyor.

EMEKLİ KORAMİRAL FEYYAZ ÖĞÜTÇÜ: Adı "Kafes Planı" iddiasında geçiyor. İddiaya göre Rahmi Koç Müzesindeki bir denizaltıya yerleştirilen TNT kalıpları Öğütçü tarafından imha ettirilmiş. Organizasyonun Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindekiayağını yönetecekti.


EMEKLİ TÜMAMİRAL ALİ DENİZ KUTLUK: Özden Örnek'in yönetmen oğlu Tolga Örnek ile yakın arkadaş olan Kutluk, Karargah evleri soruşturmasında "Ergenekon terör örgütü adına yargı ve siyaset erkleri arasında manipülasyon yaparak gündem yaratmakla" suçlanıyordu. Kutluk,