BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

İşte doların yükseliş nedeni...

Uzmanlar bu yükselişi üç ana nedene bağlıyor.

Abone ol

Dolar başta Türk lirası olmak üzere diğer para birimleri karşısında sert bir yükseliş ivmesinde. Uzmanlar bu yükselişi üç ana nedene bağlıyor.

ABD’de gündem bugün Açık Piyasa Komitesi raporunu sunacak ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke’de.

Piyasalar ise toplantıdan Fed’in ülke ekonomisine verdiği desteği devam ettirip ettirmeyeceğine yönelik mesajlar gelmesini bekliyor.

Dolar ise Bernanke’nin konuşması öncesinde önemli altı para birime karşı kıyaslandığı ICE dolar endeksinde değerlendi.

Uzmanlar içerde de TL karşısında Salı günkü işlemlerde son bir yılın en yükseğini gören dolardaki yükselişi üç ana nedene bağlıyor.

HSBC bankasının stratejistlerinden Fatih Keresteci bu üç nedeni şöyle sıraladı:

a) TCMB'nin faiz indirimleri TL'nin cazibesini azaltıyor.

b) Not artırımı ile önemli bir beklenti kalmadı, "buy the rumor sell the fact" (dedikoduyu al gerçeği sat) eğilimi mevcut.

c) Yurtdışında ABD dolarının değer kazanıyor olması

Keresteci, bu üç faktörün gündemde kalmaya devam etmesinin doların TL karşısında yüksek seviyelerde kalmasına neden olacağına ancak son faktörün değişkenlik gösterebileceğine işaret etti.

Keresteci, “C faktörü biraz değişebilir. Bernanke'nin konuşması önemli. Bernanke, tahvil alımlarının beklenenden daha uzun süre korunacağını ima ederse, bu faktör devreden çıkar” dedi.

KUVVETLİ BİR TALEP GERÇEKLEŞTİ

Saxo Capital Markets’tan Burak Demirpehlivan ise “Küresel piyasada dolara karşı oluşan talep kuvvetli bir seyirle gelişti. ABD 10 yıllıklarındaki hareketin de desteğiyle özellikle dolar endeksinde 84,00 seviyesini aşmayı başarabilen bir görüntü oluştu. Bugün açıklanacak Fed tutanaklarından alınacak ip uçları doların önümüzdeki seyrinde belirleyici olacak. Ancak 84,50 bölgesinden geri çekilme yaşayan dolar endeksi için varlık alımlarının süreceği bir senaryo değer kayıplarını beraberinde getirebilir. Bu dolar/TL üzerinde gelişen yükselişte de bir yavaşlamaya neden olabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken, yine dolar endeksinde takip edilecek olan 83,00 desteği. Bu seviyenin altına gelinmediği sürece kuvvetli bir görünüme sahip olacak olan dolar ile dolar/TL için artış ihtimali canlı görünüyor” dedi.

Demirpehlivan, “Fed’den çıkış stratejisi ile ilgili hızlı bir takvim açıklanması kolay görünmese de, bu tartışmaların daha yüksek sesle yapılıyor olması ise küresel anlamda doları destekleyen bir diğer gelişme” diye devam etti.

BERNANKE’DEN SÜRPRİZ BEKLENMİYOR

İngiltere’den Lloyds Bank’ın geçtiği bir raporda dolardaki yükselişle ilgili olarak, “ABD ekonomisi Fed’in tahvil programını bırakmasını sağlayacak veriler sunmadığından, özellikle de enflasyonun yeninden 2010 seviyesine gerilemesiyle, Bernanke’den mevcut politikayı değiştirmesini beklemek gereksiz olur” ifadesine yer verildi.

YEN KARŞISINDA HAFİF DEĞER KAYBETTİ

Japonya Merkez Bankası bugünkü toplantısında politika faizini değiştirmedi ve genişlemeci para politikasına devam etme kararı aldı.

Kararın ardından dolar yen karşısında hafif bir değer kaybıyla 102,39 seviyesini gördü.