BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

İşte bu one minuteun sonudur

Böyle diyor Saadet Partisi lideri Numan Kurtulmuş. Davos çıkışının UAEK genel kurulunda bittiği savundu.

Abone ol

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, ''Marifet otel lobilerinde 'one minute' demek değil, BM Salonu'nda bunu söyleyebilmektir'' dedi.

"İsrail'in nükleer yetenekleri" başlıklı karar tasarısında çekimser oy kullanıldı

Kurtulmuş, yaptığı yazılı açıklamada, ''İsrail'in Nükleer Yetenekleri'' başlıklı karar tasarısının gündeme alınacağı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) Genel Kurul Toplantısı'nda Türkiye'nin önce çekimser oy kullanmasını, ardından da yapılan oylamada da salonu terk etmesini eleştirdi.

Türk heyetinin takındığı tavrın, Türk milletinin vicdanını yaraladığını iddia eden Kurtulmuş, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Gazze Mitingi'nden sonra Sayın Başbakan, Şimon Perez'e 'one minute' dedi. İlk tebrik eden Saadet Partisi oldu. 'Teşekkür ederiz, bu, milletimizin, Müslümanların beklediği bir tepkidir' dedik. Ama ne hikmettir ki ondan sonra Sayın Başbakan 'Aman yanlış anlaşıldı, biz aslında Sayın Şimon Perez'e değil, modaretöre karşı bu tavrı koyduk' demeye başladı.

Hemen akabinde bakanlarımız bir biri ardına, 'Türkiye'nin, İsrail ile olan stratejik ilişkileri bundan sonra daha iyiye gidecektir' açıklaması yaptı. Biz o zaman merak etmiştik bu ilişkiler nasıl daha iyiye gidecek diye. Bir tarafta Şimon Perez'e 'one minute' diyeceksiniz, öbür tarafta ilişkiler nasıl daha iyiye gidecek?

"Salonu terketme çekimser kalma"

Nasıl iyiye gideceğini UAEK'nın İsrail'in nükleer potansiyeli ilgili oturumunda gördük. Bu oturumun gündeme alınması ile ilgili olarak maalesef Türkiye temsilcileri salonu terk ettiler. Tasarının oylanması için yapılan oturumda da bizim beyler bu defa çekimser kaldılar. İşte bu 'one minute'un sonudur. Otel lobisinde bunu herkes söyler. Hiçbir anlamı yok ki. Marifet, gel bunu BM Salonu'nda söyle. UAEK Genel Kurulu'nda söyle. Salonu terk etme, çekimser kalma. Çık orda 'one minute' de. İlk defa bu toplantıda İsrail'e karşı bir karar alınacak ama bu defa Türkiye hükümetinin yetkilileri çekimser kalıyor, salonu terk ediyor. Bir kez daha söylüyorum; bu 'one minute the end'dir.''

Kriz tahime gömüldü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD’ye ziyaretinin ilk saatlerinde yaklaşık 50 kadar Musevi kuruluşun temsilcisini, New York’ta kaldığı tarihi Plaza Otel de kabul etti. Toplantının ardından ABD’de Yahudi lobisinin önemli organizasyonlarından biri olarak kabul edilen ve bir dönem sözde Ermeni soykırımı iddialarına verdiği tepkilerle dikkati çeken ADL’in “İnkar ve İftiraya Karşı Birlik” (Anti-Defamation League-ADL) direktörü Abraham Foxman, Davos zirvesinde  yaşanan “One Minute’’ krizinin artık tarihe gömüldüğünü söyledi.

Yaklaşık 50 kadar Musevi Kuruluş temsilcisinin de önderliğini yapan Foxman, “Toplantıda ne Erdoğan ne biz bu konuyu açmadık. Çok olumlu bir görüşme oldu. Biz zaten Davos olayını tarihe gömdük" diye konuştu.