BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İşte Almanya'daki ilk Türk üniversitesi

Öğrencilerine dünyanın farklı noktalarında eğitim imkanı sunan ve bir dünya üniversitesi olma yolunda hızla ilerleyen Bahçeşehir Üniversitesi, uluslararası eğitim zincirine yeni bir halka ekledi.

Abone ol

İstanbul’un kalbi Beşiktaş’ta ana yerleşkesi bulunan ve 1998 yılında kurulan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) bu kez Almanya’nın başkenti Berlin’in kalbine yerleşti.

Dünyanın 35 ülkesinden 186 üniversiteyle işbirliği bulunan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) geniş ve uluslararası eğitim ağına Washington, Stanford, Lozan, Riga ve Bakü’nün ardından Berlin’i de ekledi. Yükseköğretim Kurulu’nun düzenlemeleri ile Almanya’da lise bitirmiş öğrencilerin yabancı öğrenci sayılması kararıyla birlikte, Almanya’da Türk öğrencilerine uygulanan “katsayı” sorununa çözüm getiren Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), Berlin kampüsünde öğrencilere eğitim kolaylığı sağlayacak. Böylece Berlin’e açılan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) yerleşkesi ile Almanya’da yaşayan Türk ve Alman öğrencilere Bahçeşehir Üniversitesi’nde eğitim görmenin yolları açılacak. Üstelik Almanya'da yaşayan Türk öğrenciler ailesinin yanından ve yaşadığı yerden ayrılmadan Bahçeşehir Üniversitesi'nde okuyabiliyor, üniversite eğitimini Almanya'da tamamlayabiliyor olacak. Dileyen öğrencilere ise eğitiminin bir bölümünü İstanbul’da, kalan kısmını da Berlin'de tamamlayabilme şansı tanınacak, öğrenciler mezun olduklarında Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) diploması almaya hak kazanacak. Eğitim dili İngilizce olan yerleşkede öğrenciler Bahçeşehir Üniversitesi’nin tüm imkânlarından ve uluslararası bağlantılarından yararlanacak. Berlin'deki açılışa Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, Almanya Yeşiller Partisi Eğitim Politikaları Sözcüsü Özcan Mutlu, Dünya Değerler Araştırması Yönetim Kurulu Üyesi ve Bahçeşehir Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Esmer, Berlin Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hans Ulrich Heiss ve Berlin Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Albayrak katıldı.

Açılışta konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Alman öğretim kurumlarıyla rekabet edebilecek bir öğretim kurumu olmak istediklerini söyledi. Bahçeşehir Üniversitesi’nin bir dünya üniversitesi olma yolunda hızla ilerlediğini ve bu açılışla Türkiye Üniversiteleri tarihinde de önemli bir girişimi başlattıklarını belirten Yücel, “Gerek buradaki öğrenciler, gerekse Türkiye’den gelecek öğrencilerimiz burada dönem dönem akademik faaliyetlerinde bulunacaklar. Örneğin İstanbul’da mimarlık okuyan bir öğrencimiz ‘Ben okulumun son bölümünde bir dönem Berlin’de okumak istiyorum’ derse onlara bu şansı verme imkanımız olacak. Daha da önemlisi Berlin’de yaşayan Türk kökenli öğrencilerimizin üniversiteli olma yolunda önlerini açacağız”

Konu ile ilgili açıklama yapan Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, üniversite olarak uluslararası çalışmalarda önde olduklarını belirterek “35 farklı ülkeden 186 üniversite ile işbirliği, pek çok ülkede kampüs kurduk. Her yaz yirmiye yakın ülkede yaz okulu yapıyoruz. Üniversitemizde 64 farklı ülkeden 877 yabancı öğrenci okuyor. Toplam 13 bin 700 öğrencimizin şuan yüzde beşi yabancı öğrenci. Hedefimiz bunu iki yıl içinde yüzde 10’a yükseltmek. Bugün burada Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerine, Washington DC, Palo Alto, Boston, New York, Osaka, Hong Kong gibi merkezlerimiz aracılığı ile sunduğumuz ayrıcalıklı yurt dışı imkânlarına yeni ve güçlü bir halka eklemenin mutluluğunu paylaşıyoruz. Ancak Almanya bizim için farklı. Almanya'daki vatandaşlarımız ülkemizde yıllarca uygulanan katsayı benzeri bir sistem yüzünden üniversite eğitimini hak hak ettikleri gibi alamıyorlar. Biz Bahçeşehir Üniversitesi olarak Almanya’da yaşayan çocuklarımıza üniversite eğitimi vermek istiyoruz. İşte bu amaçla Berlin kampüsümüzü açıyoruz. Almanya ve çevresindeki ülkelerde yaşayan vatandaşlarımıza üniversite eğitimi verip onları ülkemize kazandıracağız. Yine Türkiye’deki öğrencilerimizi de Almanya kampusunda açtığımız programlara götürerek eğitimlerine farklı bir soluk getireceğiz” dedi. Eylül ayında eğitime başlayacaklarını ifade eden Yalçın “Hazırlıklarımız son hızla devam ediyor. Başvuruları almaya başladık. Öğrenciler elektronik ortamda veya Berlin ofisimize başvurarak ön kayıtlarını yaptırabilirler” dedi.

Türk- Alman ilişkilerinin siyasi, ticari , askeri, akademik ve benzeri alanlarda bugüne kadar kesintisiz devam ettiğini belirten Prof. Dr. Yalçın bu güçlü ilişkilerin, geleceğe yönelik sürdürülebilirliği açısından herkese önemli sorumluluklar düştüğünü ve bu sorumluluğun gereği olarak Bahçeşehir Üniversitesi'nin sahip olduğu deneyim ve donanımlı kadrolarıyla yeni bir akademik açılımı Berlin’de başlattığını ifade etti.

CLAUDİA ROTH DERS VERECEK

Alman Yeşiller Partisi Eş başkanı Claudia Roth ile bir araya gelen Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel ve BAU Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, Berlin’de açılacak kampüste Roth’un ders vermesi konusunda anlaşmaya vardı. Bahçeşehir Üniversitesi’nin Berlin’de açılacak uluslararası ilişkiler, politika, siyaset, liderlik alanlarındaki derslerde Alman Yeşiller Partisi Eş başkanı Claudia Roth da öğrencilerle bir araya gelecek ve deneyimlerini aktaracak.