BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

İşte ağrısız ve sancısız doğumun sırrı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ayşe Duman'dan anne adaylarına önemli uyarı!

Abone ol

Sağlık Bakanlığı'nun uyarıları rağmen artan sezaryan doğumlar, uzmanları da endişelendiriyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ayşe Duman, doğumun normal bir süreç olduğunu ve saygılı davranılması gerektiğini söyledi. Duman'a göre anne adayı, doğum başladığı ilk andan itibaren korkmaz ve endişelenmesse ağrısız ve sancısız bir normal doğum gerçekleştirebilir!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ayşe Duman'dan anne adaylarına önemli uyarı! Dr. Duman, anne adaylarının gebelik sürecinde aşırı titiz davrandıklarını söyleyerek gebelik sürecindeki bu tutumun, büyük bir stres kaynağı olduğunu kaydetti. 

Berda Özdiktaş'ın TV Net'te hazırlayıp sunduğu "Poliklinik" adlı programda soruları cevaplayan Duman, gebeliğin insan fizyolojisi için doğal bir süreç olduğunu söyleyerek, anne adaylarından bu sürecin keyfini çıkarmalarını istedi. İşte o sözler;

"Gebeler "her şeye dikkat etmemeye" dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu dönemdeki aşırı titizlik, gebelik sürecinin stresli geçmesine neden olmaktadır. Gebelik doğal bir süreçtir. Eğer organik olarak bir engeliniz yoksa, her şey fizyolojik olarak akıp gidiyor. Önemli olan o akış içerisinde olayın keyfini çıkarabilmek. Her şeye dikkat etmeye çalıştığınız zaman gerilmeye başlıyorsunuz."

"TESTLER NOKTASINDA AİLELER BİLGİSİZ"

Gebelik sürecinde hekimler tarafından istenen "tarama testleri" konusunda soruları da cevaplayan Dr. Duman, elde edilen sonuçların hastalıklarla ilgili kesin bilgi vermediğini söyledi. Ailelerin, ilgili risk grupları konusunda yeterince bilgilendirilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Duman, şunları söyledi:

"Tarama testlerinin en erkeni olan ikili testler, 11-14 haftalıkken yaptırılıyor. Bebeğin ense kalınlığına bakılıyor, aynı gün de anneden kan alınıyor ve belli değerler kontrol ediliyor. Elde edilen sonuç, bize şu veya bu olduğunu kesin olarak göstermiyor.

Adı geçen test, sadece üç hastalıkla ilgili risk olup olmadığının oranını gösterir. Eğer bu testlerin sonucunda, risklerden herhangi biri 250'de 1’den fazla çıkıyorsa, genel yaklaşım olarak risk yüksek anlamı taşımaktadır. Gerçek sonucu öğrenmek için "amiosentes" yaptırılması gerekiyor. İşte o zaman anne adayının kafası karışıyor. Risk yüksek sonucu her hangi bir sorun var gibi algılanırken, riskiniz düşük ifadesi ise sanki hiçbir risk yokmuş gibi algıya neden oluyor.

Bu testleri yaptırırken anne ve babaların bilmesi gereken en önemli husus, sorun tespit edildiğinde bu hastalıklara çözüm üretilememesidir."  

"DOĞUM SÜRECİNE SAYGI GÖSTERİLMELİ"

Canlı yayında, doğum süreciyle ilgili soruları da cevaplandıran Dr. Duman, en büyük sorunun anne adayının korkuları olduğunu söyledi. Doğum sürecine saygı gösterilmesini isteyen Dr. Duman, dışarıdan müdahalenin normal doğum sürecini aksattığını ifade etti. İşte Dr. Duman'ın konuyla ilgili sözleri:  

"Doğum sürecinde, rahim kasılması itici bir güç olur. Eğer anne adayı gerginliklerle korkularla kendisini kasarsa, doğum kanalını kapamış olur. Rahim ne kadar kendisini kasarsa kassın, doğum kanalı kapalı olduğunda bebek inemez. Bu süreç sonunda doğal olarak rahim yorulmaya başlıyor. Bir organ, kas dokusu ne kadar çok çalışırsa,  o kadar yorulur ve yorulduğu zaman, anne adayı ağrı çekmeye başlıyor. 

Kasılmalara rağmen bebeğin inmemesinin nedeni ise işte annenin korkuyla doğum kanalı kapamasıdır. Bu nedenle doğumun doğallığına inanmamız ve saygı duymamız gerekiyor. Her şey normalse anne adayının stres yapmadan ve en önemlisi de müdahale etmeden süreci sükunetle beklemesi gerekiyor"