BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.436,07
HABER /  GÜNCEL

Suriyeli güçler istifa eden başsavcının peşinde

Güvenlik güçleri, bir video mesajda insanlığa karşı suçlar işlendiği için istifa ettiğini belirten Hama başsavcısı Adnan Bakkur'u arıyor.

Abone ol

Suriyeli güvenlik güçlerinin dün internette yayımlanan video mesajla istifasını açıklayan Hama başsavcısını aramaya devam ederken çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

Hama kentinin en üst düzey adli yetkilisi olan Adnan Bakkur, video mesajında insanlığa karşı suçlar işlendiğine tanık olduğu için görevinden istifa ettiğini söylüyor.

Hama Vilayeti Başsavcısı Adnan Bakkur 70'ten fazla idama ve yüzlerce işkence vakasına tanıklık ettiğini belirtiyor.

Bakkur, ikinci bir açıklama yayımlayarak Suriyeli yetkililerin iddia ettiği gibi bu açıklamaları silah zoruyla yapmadığını duyurdu.

Adnan Bakkur hala Suriye'de bulunduğunu belirtti.

Görüntünün ne zaman kaydedildiği teyit edilemese de, mesajın internete dün yüklendiği belirlendi.

Suriye devlet televizyonu Pazartesi günü duyurduğu haberinde, Bakkur'un işe gittiği sırada silahlı kişilerce kaçırıldığını açıklamıştı.

Hama Emniyet Müdürlüğü'nün açıklamasına da yer verilen haberde Bakkur'un, şoförünün ve koruma görevlisinin Karnaz köyü yakınında kaçırıldığı belirtilmişti.

Bakkur'a ait olduğu belirtilen video mesajında, başsavcı "Esad rejimi ve çeteleri" nedeniyle istifa ettiğini söylüyor.

Bakkur istifa gerekçeleri arasında şunları sayıyor:

  • 31 Temmuz'da Hama Merkez Cezaevinde 72 tutuklu ve hükümlünün öldürülmesi (Öldürülenler arasında barışçıl göstericiler ve siyasi eylemcilerin olduğunu da belirtiyor)
  • Suriye güvenlik güçleri ve rejim yanlısı şabiha milisleri tarafından öldürülen 420 kişi için parklara toplu mezarlar kazılmış olması (Bu ölümlerin silahlı çeteler tarafından gerçekleştiğini söylemeye zorlandığını da belirtiyor)
  • Barışçıl gösteri yapanların keyfi şekilde gözaltına alınması (Toplam 10 bin tutuklu ve hükümlü olduğunu söylüyor)
  • Tutuklu ve hükümlülerin emniyet ve orduya ait şubelerde işkence görmeleri (Yaklaşık 320 kişinin işkence ile öldürüldüğünü belirtiyor)
  • Hama'nın el Hadima ilçesinde insanların evlerinin, insanlar içerisinde olduğu halde ordu birlikleri tarafından yıkılması.

Bakkur bu gerekçelerin ardından silahsız göstericileri katlettiğini söylediği "suçluların" adlarını da sayıyor.