BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İşte ABD ordusunun akıllı araçları

Teknoloji ve askeri güç ülkelerin güçlülüğü yönünde en belirleyici özellikler arasında yer alırken bu iki kriterin bir araya getirildiği tasarımlar ABD ordusundan geldi…

Abone ol

Nisan ayında ABD ordusu ve havacılık firması Sikorsky Aircraft Corp’un beraber hazırladıkları bir tanıtımda, uzaktan kumandalı bir Black Hawk helikopteri gösterilmişti.

OPBH (Optionally Piloted Black Hawk) projesi ismindeki bu araç, pilotların hayatını tehlikeye atmadan savaş alanında çeşitli görevler yapmak için tasarlanmış.

İşte şimdi bu özel Black Hawk ile yepyeni bir araç birleştiriliyor. Yeni bir projede, bu uzaktan kumandalı Black Hawk, görev bölgesine altı tekerlekli ve kendi kendine hareket edebilen insansız bir yer tarama aracı taşıyacak.

Black Hawk helikopteri, otomatik olarak görev bölgesinde indirme için düzlük bir yer arayacak, uygun olduğuna karar verdiği bir lokasyon seçecek. Sonra da ismi Land Tamer olan akıllı aracı bu görev alanına indirip uzaklaşacak. Ardından Land Tamer kendi kendine bölgede devriye gezebilecek.

Land Tamer aracı otomatik hareket edebiliyor ve üzeri sensörlerle dolu. 6 tekeri sayesinde çeşitli engellerden geçebiliyor ve bölgeyi kimyasalradyoaktif veya biyolojik tehditlere, mesela sızıntılara karşı tarayabiliyor. Gece veya gündüz olması Land Tamer için farketmiyor.

Orduların yakın gelecekte kullanacakları araçları şimdiden görmeye başladık. Bu akıllı araçlar için oldukça büyük bütçeler ayırıldığını unutmayalım. Her şey can kayıplarının azaltılması için.