BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

İstanbulun oy haritası

İstanbul'un ekonomik ve kültürel seviyesi yüksek semtleri CHP'ye oy verdi.

Abone ol

İstanbul’un ekonomik ve kültürel seviyesi yüksek semtleri CHP’ye, orta ve yoksul semtleri ise AKP’ye oy verdi

5 milyon 720 bin geçerli oyun kullanıldığı İstanbul’da semtler arasında ilginç farklar oluştu. Türkiye’nin en büyük kentinin ekonomik ve kültürel olarak üst düzeyde bulunan semtleri CHP’yi tercih etti. Kentin orta ve yoksul kesimlerinin tercihi ise AKP’den yana oldu. CHP 32 ilçeden sadece 6’sında 1. parti oldu

Meclis’e 70 milletvekili gönderen İstanbul, seçimin kalbinin attığı yerdi. İktidar ve muhalefet partileri bütün imkanlarını seferber etti. Büyükşehir eski Belediye Başkanı ve AKP lideri Erdoğan’ın kendi seçim bölgesi İstanbul’a verdiği önem biliniyordu. AKP’nin İstanbul hedefini yüzde 50’nin üzerindeydi. CHP ise geleneksel “kalesi” İstanbul’da tekrar birinci parti olma mücadelesi verdi. Bu mücadeleden CHP, Beşiktaş, Bakırköy, Kadıköy, Adalar, Şişli ve Silivri’den birinci parti olarak çıktı. Geriye kalan 26 ilçede ise AKP’nin liderliği vardı. Bu tabloya bakarak, CHP’nin “zengin ve kültürlü” semtlerde gücünü koruduğunu, AKP’nin ise “dayanışmaya” açık yoksul semtlerden oy topladığı sonucu çıkıyor.

Tahminlerin çoğu neden yanlış çıktı?

TABLO derinlemesine incelendiğinde özellikle medyada bazı köşe yazarlarının yaşadığı “şaşkınlığın” kaynağı da anlaşıldı: Sandığa giden her iki kişiden birinin AKP’ye oy verdiği gerçeği, oyların dengesiz dağılmasıyla sonucu gizlendi. Örneğin Etiler, Gayrettepe, Bebek,Teşvikiye gibi semtlerde her 10 kişiden 6’sı CHP’yi tercih ederken, bu durum Esenler, Sultanbeyli, Bağcılar, Gazi Osman Paşa gibi ilçelerdeki semtlerde AKP lehine ortaya çıktı.

Erdoğan’ın mahallesi vefalı çıktı

AKP’nin iki kişiden biri oranını aştığı semtlerden birisi de Başbakan’ın evinin bulunduğu Üsküdar Emniyet Mahallesi’ydi. Sonuçlar ortaya çıktıktan sonra İstanbul’a dönen Erdoğan evinin önünde kalabalığa teşekkür konuşması yaptı. Çünkü Emniyet Mahallesinde her 100 seçmenden 62’si AKP’ye, 15’i ise CHP’ye oy vermişti.

Bağdat Caddesi Abdullah Gül’ü yanılttı

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül seçimden önce, “Bağdat Caddesinden birinci çıkmak” hedefini dile getirdi ama AKP bu hedefe ulaşamadı. Fenerbahçe’de her 10 kişiden sadece 1’i AKP’ye oy verirken, Suadiye, Bostancı gibi Bağdat Caddesini kuşatan sahil şeridinde bu oran 2’yi bulamadı.

Baskın Hoca nerede AKP’yi geçti?

İSTANBUL ikinci bölge bağımsız adayı Baskın Oran seçimi kazanamadı ama Gümüşsuyu’nda aldığı oylar AKP’den fazlaydı. Gümüşsuyu’nda CHP yüzde 46,18’le birinci parti çıkarken, ikinci sırayı yüzde 17,11 oy oranıyla Baskın Oran aldı. AKP’nin Gümüşsuyu’ndaki oy oranı yüzde 16,5 oldu. Ermeni nüfusun yoğun olarak yaşadığı Kurtuluş’un Bozkurt Mahallesi’nde de Oran’ın aldığı oylar AKP’den fazlaydı. Baskın Hoca’nın yüzde 23,3 oy aldığı bu mahallede AKP’nin oy oranı yüzde 16,3’te kaldı.

Beylerbeyi zirvesi CHP’ye yaradı

ERDOĞAN ileBaykal arasında 2002’de yapılan baş başa görüşmenin geçtiği Beylerbeyi, CHP’nin yüzünü güldürdü. Beylerbeyi’nde AKP’nin yüzde 35 oy oranına karşılık, CHP yüzde 38,9 oy aldı.

Polonezköy AKP’yi tercih etti

BİRİNCİ bölgede 1800’lerde Polonya’dan gelen göçmenlerin yerleştiği Beykoz Polonezköy’de AKP birinci parti oldu. Yüzde 36,18 oy alan AKP’ye karşılık CHP’ye yüzde 30,43 oy çıktı.

Çağlayan’dan da AKP çıktı

CUMHURİYET mitinglerinin simgesi Çağlayan semtinde de iki kişiden biri AKP dedi. Yüzbinlerin katıldığı mitinge ev sahipliği yapan Çağlayan’dan CHP’ye yüzde 25 oy çıktı.

F1 bereketi AKP’ye oy oldu

F1 pistinin yapılmasıyla başlarına devlet kuşu konan Pendik Göçbeyli’de AKP uzak ara birinci oldu. AKP’nin oyu yüzde 79,23 olurken, CHP’nin oyu yüzde 30,53’te kaldı.