BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,15
ALTIN 2.472,62
HABER /  GÜNCEL

İstanbulun havası denetleniyor

İBB), hava kalitesi ölçümlerinin kentin 10 değişik noktasına kurulan istasyonlarla anlık izliyor. Peki sonuçlar?

Abone ol İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), hava kalitesi ölçümlerinin kentin 10 değişik noktasına kurulan istasyonlarla anlık izlendiğini, ölçümlerde olumsuz veri elde edilmediğini bildirdi.

İBB'den yapılan açıklamada, son günlerde bazı basın ve yayın organlarında İstanbul'da hava kalitesiyle ilgili haberler yer aldığı anımsatıldı.

Hava kalitesi ölçümlerinin Çevre Koruma Daire Başkanlığınca kentin 10 değişik noktasına kurulan istasyonlarla anlık izlendiği belirtilen açıklamada, bu ölçümlerin İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ''www.ibb.gov.tr'' adresli internet sitesinde yayımlandığı kaydedildi.

Tüm ölçümlerde İstanbul'da hava kalitesiyle ilgili olumsuz bir veri elde edilmediği vurgulanan açıklamada, gün içerisinde kent aktivitesine bağlı meydana gelen kısa süreli değer değişimlerinin tümünün ''çok iyi-iyi'' kalitesi sınırları içerisinde seyrettiği belirtildi.

Açıklamada, web sitesinde hava kalitesini gösteren 1'den 6'ya kadar olan değerler incelendiğinde 1 ve 2 değerlerinin ''iyi'' ve ''orta'' değerleri yansıttığının görüleceği ifade edilerek, şöyle devam edildi:

''Günün neredeyse bütününde 1 olan değerin kısa bir süre 2 değerine çıkması ne kükürt, ne karbon, ne de azot miktarının artışından kaynaklanmaktadır. Nadiren 2 değerine ulaşması, bütün metropollerde görülen partikül madde (toz) miktarının artışı dolayısıyladır ve çok kısa sürelidir. Partikül maddenin de asıl kirletici olmadığı bütün teknik elemanlar tarafından bilinmektedir. Hava kalitesinin kömür yakıtı ile kötüleşmesi için partikül maddede (toz) değil, kükürt, karbon ve azot miktarlarında artış tespit edilmesi gerekir. Bu kirleticilerin sınır değerleri, bütün uluslararası değerlerin ve Hava Kalite Kontrol Yönetmeliği'nde belirtilen limitlerin altındadır. İstanbul genelinde bu değerlerde hiçbir artış yoktur. Temel kirletici parametresi olan kükürtdioksit, 1994'ten beri hiçbir zaman aşılmamıştır. Aksine, doğalgaz aboneliğinin ve kullanımının artmasına paralel bir gelişme göstererek azalmış ve bugün minimum seviyeye inmiştir.''

KÖMÜR KULLANIMI

Bir gazetedeki ''Bedava zehir'' başlıklı haberin dayanağı olarak gösterilen evin, ''doğalgaz abonesi olmadığı'' belirtilen açıklamada, ''Doğalgazdan kömüre geçiş hiçbir zaman söz konusu olmamıştır. Doğalgaz peteğine ve sobaya aynı resimde yer vererek, doğalgazdan kömüre geçildiği izlenimi verilmiştir. Bütün bu hususlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı ekiplerince tespit edilmiştir. Yandaki evde ise kömür değil, odun kullanılmaktadır. Her ikisi de 'sosyal yardım kömürü' almamışlardır'' denildi.

İstanbul genelinde 2007'de 117 bin ton, 2008'de ise 129 bin ton sosyal yardım amacıyla kömür dağıtıldığı bildirilen açıklamada, dağıtılan kömürde bariz bir artış olmadığı, sosyal yardım kömürünün, kullanılan toplam kömür içerisindeki payının yüzde 12 düzeyinde kaldığı anlatıldı.

Açıklamada, 1994'te İstanbul'da toplam 10 milyon ton olan kömür tüketiminin, 2008'de yüzde 12'si sosyal yardım kömürü olmak üzere 900 bin ton seviyesine indiği kaydedilerek, ''Bu rakamlar çok dramatik bir azalmayı gözler önüne sermektedir. Bu gerçekler 'Bedava zehir' haberinin dayanaksız olduğunu ortaya koymaktadır'' ifadesine yer verildi.

Doğalgaz tüketimiyle ilgili verilerin ''kömür kullanımının arttığı'' iddialarını desteklemediği vurgulanan açıklamada, 2005'te konutlarda 3 milyon 6 bin doğalgaz abonesine karşılık, tüketilen doğalgaz miktarı 3 milyon 70 bin metreküp, 2008'de 3 milyon 944 bin doğalgaz abonesine karşılık 3 milyon 400 bin metreküp gaz tüketimi olduğu (2008 gaz tüketim rakamlarına Aralık ayı dahil edilmedi) bildirildi.

Açıklamada, doğalgaz tüketiminin konutlarda değil, sanayide azaldığı, sanayide ise 2007'de 622 milyon metreküp tüketimin, 2008'de 575 milyon metreküpe düştüğü belirtildi. Sanayide azalan tüketimin kömürle karşılandığının iddia edilemeyeceği kaydedildi.