BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,97
ALTIN 2.325,34
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

İstanbul'dan Kapıkule hızlı tren Ahmet Arslan detayları anlattı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bakanlığın yeni projelerine ilişkin son bilgileri verdi. Ahmet Arslan, Kapıkule- İstanbul arasında hızlı tren için ihale sürecinin başladığını duyurdu.

Abone ol

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, TGRT Haber ekranlarında yayınlanan "Neler Oluyor?" programına konuk oldu.

Referandum süreci ve bakanlık çalışmaları hakkında konuşan Arslan, önemli açıklamalarda bulundu. 

ANKARA İZMİR YÜKSEK HIZLI TRENİ

Arslan, Türkiye'nin 3 büyük şehrinden ikisini buluşturacak Ankara-İzmir YHT Projesi'nde de inşaat ihalesi yapılmayan kesim kalmadığını belirterek, 2019'da Ankara-İzmir YHT hattını da tamamlamak istediklerini dile getirdi. YHT projelerinin yanı sıra Hızlı Tren projelerinin de sürdüğüne işaret eden Bakan Arslan, Konya-Karaman-Ulukışla-Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren projesinde, Konya-Karaman ile Adana-Gaziantep arasında inşaat çalışmalarının devam ettiğini, Konya-Karaman hattını yılsonuna kadar hizmete almayı öngördüklerini söyledi. Arslan, ihale süreci devam eden Sivas-Erzincan hızlı tren projesinin birinci kısmı olan Sivas-Zara hattının ihale sürecinin sürdüğünü, Yerköy'den Kayseri'ye çalışmaların devam ettiğini belirtti.

KARS'A KADAR UZANACAK

Kars'a kadar YHT hattını hızlı trenle bütünleştirmeyi hedeflediklerine dikkati çeken Arslan, "Halkalı'dan Kapıkule'ye yani Avrupa'ya giden YHT'yi de bu yıl içinde ihale edeceğiz. Edirne'den gelen ve Kars'a kadar uzanan ana omurgayı Samsun'a da bağlayıp böylece Karadeniz'i de hızlı trenle buluşturmuş olacağız. Onu da Akdeniz'e kadar indirmiş olacağız. Hem doğu-batı aksında, hem kuzey-güney aksında YHT projelerimizi devam ettiriyoruz" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL'DAN EDİRNE'YE YÜKSEK HIZLI TREN

Bakan Arslan, Ankara-İstanbul YHT hattına entegre edilecek Gebze-Halkalı Demiryolu Projesi kapsamında banliyö hatlarının iyileştirilmesi işinde ciddi sıkıntılar yaşadıklarını anımsatarak, şunları kaydetti: "Gebze'den Pendik'e kadar YHT'ler kullanılıyor. Banliyö trenlerinin kullanılabilmesi adına da Pendik'ten Ayrılıkçeşme'ye kadar olan kısmı ve Kazlıçeşme'den Halkalı'ya olan kısmının her iki tarafında da hem Avrupa hem Anadolu yakasında şu an inşaat çalışmaları hızlandı. Çok önemsediğimiz İstanbul gibi bir yerde Marmaray'ın devamı olan ve günde 1 milyon yolcuya hizmet edecek projede yüklenicilerden kaynaklı sıkıntılar yaşadık. Bu sıkıntılar giderildi ve çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. 2018 sonunda, bu işin tamamlanması ile Sivas'tan kalkan bir YHT, Marmaray'ı da kullanarak denizin altından Halkalı'ya kadar gidebilecek."

DEMİR İPEK YOLU 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Demir İpek Yolu" olarak da adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 23 kenti kapsayan Cazibe Merkezleri arasındaki Kars başta olmak üzere bölge illerinin ekonomileri için önemli rol oynayacağını ifade etti. Bölgenin Pekin'den Londra'ya uzanan İpek Yolu'nun önemli merkezlerinden biri haline geleceğini vurgulayan Arslan, Türkiye ile bütün Orta Asya, Kafkasya ve Asya ülkelerinin Avrupa'ya daha kolay ulaşmasını sağlayacak bir koridor oluşturduklarını söyledi. Bakü-Kars-Tiflis bağlantısının tamamlanmasından sonra Avrupa ve Kafkaslar arasında sağlanacak kesintisiz demiryolu ulaşımı ile yıllık 50 milyon tona ulaşacak bir uluslararası taşıma potansiyeli bulunacağına dikkati çeken Arslan, hat işletmeye alındığında 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacağını kaydetti. Arslan, projenin, Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane ve Bayburt gibi cazibe iller açısından önemine işaret etti.

SAMSUN'A HIZLI TREN

Samsun-Çorum-Kırıkkale Hızlı Demiryolu Projesi'ne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bakan Arslan, yatırım programında etüt-proje olarak yer alan projenin Samsun-Merfizon (95 kilometre), Merzifon-Çorum (96 kilometre), Çorum-Kırıkkale (95 kilometre) olacak şekilde 3 hat kesiminden oluştuğunu ifade etti. Arslan, her üç kesimin de etüt projelerini bu yıl bitirdiklerini, kesin proje ihale süreçlerinin ise devam ettiğini dile getirdi. Arslan, Ankara-Samsun hızlı tren projesinin kesin projelerini bitirdikten sonra inşaat sürecinin başlayacağını bildirdi.

Kanal İstanbul ile birlikte Karadeniz ve Marmara'da liman oluşturma çalışması var

Çanakkale Boğazı üzerine yapılan köprü ile Marmara Denizi etrafında bir ring alanının meydana geleceğini ifade eden Arslan, "Osmangazi Köprüsü'nü yaptık, körfezi dolaşmadan İstanbul'dan Bursa'ya, Yalova'ya geçebilir hale geldik. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü yaparak Avrupa-Asya trafiğini şehir merkezinin dışına çıkarmış olduk. Ancak hedefimiz, Marmara Denizi'nin etrafında bir ring oluşturmaktı. Çanakkale Köprüsü'yle bu tamamlanacak. Hedefimiz 18 Mart'ta temelini atmak" açıklamalarında bulundu.

"Seçim dönemine denk gelecek diye projelerimizi durdurma şansımız yok" 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Çanakkale'nin tarihi dokusuna zarar vereceği iddialarına cevap veren Arslan, şu değerlendirmede bulundu: "Biz her projeyi tasarlarken, 'zararı nedir, bunu nasıl kaldırırız ama asıl faydası nedir' diye düşünürüz. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapılması gerektiğini Sayın Cumhurbaşkanımız başbakanken, Sayın Başbakanımız da bakanken 8-10 kez deklare etti. Çünkü 2023 hedefleri o günlerde ortaya kondu, o hedefler doğrultusunda yürüyoruz. Çevreciliğiyle, insanımızın hayatını kolaylaştırmasıyla, bölgede oluşturacağı katma değerle yapılması gereken bir işti. Yapılmasın diyenler, bir argüman ortaya koyuyorsa bizimle paylaşsınlar, haklılık payları varsa vazgeçelim. Aynı şey önce de oldu, bunda da olacak. Seçim dönemine denk geldiği için eleştiriler vardı. Kusura bakmayın seçim dönemine denk gelecek diye bizim projelerimizi durdurma şansımız da halimiz de yok."

KANAL İSTANBUL ÇOK RİSKLİ BİR PROJE

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından "Çılgın proje" olarak duyurulan Kanal İstanbul projesi ile Marmara Denizi üzerinde yapay adacıklar yapacaklarını kaydeden Arslan, "Boyutu ile gerçekten çılgın bir proje. Süveyş, Panama var ama bunun yerine getireceği fonksiyon çok daha farklı. İstanbul boyutu ile çok büyük riskleri taşıyor. Özellikle, petrol taşımacılığında bu trafiği İstanbul'un içinden almak çok önemli. İstanbul için değer, İstanbul'un tarihi dokusunu korumanın parasal bir değeri yok. Mali boyutu çok daha büyük olan bu projeyi farklı bir şeklide yapabilir miyiz diye düşündük. Kanal İstanbul ile birlikte Karadeniz ve Marmara'da liman oluşturma çalışması var. Bunun dışında yapay adalar yapabilme şansı yakaladık. Ona malzeme bulmanız zor. Bizde hazır çıkan bir malzeme var. Bu sene içinde fiilen başlamak istiyoruz ama kılı kırk yarıyoruz. Bu büyükteki bir projede hata yapınca geri dönme şansınız yok. Son aşamaya geldik ama kamuoyuyla paylaşmak şu durumda doğru değil. Marmara'da yapmak uygun olur, Karadeniz'de yapay liman olur. Marmara Denizi'nin zeminine ve ekolojisine zarar vermeyecek şekilde olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

3. HAVALİMANI

Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı inşaatında gelinen son noktayı değerlendirdiği konuşmasında, şu ifadelere yer verdi: "Üçüncü Havalimanı'nı kömür ocaklarının bulunduğu bataklıkları doldurarak yapıyoruz ve etrafta çok ciddi bir yeşillendirme çalışması yapıyoruz. İnşaat olarak yüzde 42 seviyesindeyiz. Şuan 23 bin kişi vardiyalı olarak 24 saat çalışıyor. İlkbahardan itibaren bu sayı 30 bine çıkacak. İlk pisti şuan bitti. Terminal yüzde 80 seviyesinde ve ortaya çıkmaya başladı. Ülkemizde AK Parti hükümetleri ile birlikte yılda 35 milyon içeride ve dışarıda yolcu uçuyordu. Bu sayı 185 milyona çıktı. 26 havalimanı 55'e çıktı. Sadece üçüncü havalimanında 200 milyon yolcu uçurmayı hedefliyoruz.

Yaptığımız her havalimanı, he bölünmüş yol, her demiryolu, her denizlimanı coğrafyamız etrafındaki ülkelerin bize ticari bağımlılığını arttırıyor. Ticari bağımlılık silah kadar önemli. Dünyadaki ticareti yönetenler ve pastanın büyük paydaşı olanlar 'Eyvah pastanın bir dilimi Türkiye'ye gidiyor' deyip bunun yolunu kesmeye çalışıyor. Bunun yolu da, ticaretin olmazsa olmazı ulaştırma projelerini durdurmaya çalıştılar. Onun için üçüncü havalimanını istemediler. 2012'yi dikkate aldığınızda sadece havacılık alanında oluşturduğumuz katma değer 22 milyar dolar. Biz 2025'te sadece bu havalimanından 25 milyar dolarlık bir katma değer oluşturacağız. Biz 2020'lerde yaklaşık 200 bin kişi çalıştırır olacağız. 2018'in ilk yarısında ilk etabı olan 90 milyon yolcuya hizmet eden kısmı açacağız. Sonra yolcu artış seviyesine göre 200 milyona giden kısmı açacağız."