BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan çok kritik açıklamalar! Merkel'le...

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan ve Merkel birçok kunuda çok önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan iki konuda Merkel'e sitem etti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. İki lider görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan Almanya Başbakanı Angela Merkel'e iki konuda sitem etti. Erdoğan, Merkel'in İslamist sözcüğünü kullanmasına ve Almanya'nın FETÖ'cüleri iade etmemesinden duyduğu rahatsızlığı Merkel'in yüzüne söyledi. Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Uluslararası terörle mücadele sadece bir ülkenin halledebileceği değil, uluslararası bir mutabakatın olması söz konusudur.

MERKEL'LE NELER KONUŞULDU?

Askeri, siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi ele aldık. Ağırlıklı olarak Suriye ve Irak'ı görüştük. Terörle mücadelede neler yapacağımızı konuştuk. Avrupa Birliğini ve NATO'yu, Ege'deki gelişmeleri değerlendirme fırsatımız oldu. Suriye'de ne gibi adımlar atabiliriz mülteci sorununu ve terör konularını konuştuk.

ALMANYA'NIN TERÖR KONUSUNDAKİ TAVRI ÖNEMLİ

Uluslararası terörle mücadele sadece bir ülkenin halledebileceği değil, uluslararası bir mutabakatın olması söz konusudur. NATO üyesi olarak Almanya'nın terörle mücadelede bizimle dayanışması önem arz ediyor. Bu seyahatin Türkiye ile Almanya arasında önemli bir yeri olacaktır.

TARTIŞMALI KONULARI DA KONUŞTUK

Merkel'in konuşmasından satırbaşları:

Bu benim darbe teşebbüsünden sonraki ilk ziyaretim. Bu olayı da ele aldık. Bu darbe teşebbüsüne neden olanların da cezalandırılması gerektiğini ama aynı zamanda suçun bireysel olarak cezalandırılması gerektiğini ifade ettim. Bu önemli süreçte ifade özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğine işaret ettim.

EKONOMİK İLİŞKİLER DAHA İYİ OLABİLİR

Alman gazetecileri için de akreditasyonlarını almaları gerektiğini burada çalışmak için ifade ettim. Her türlü terörle mücadelede yakın bir işbirliği içinde olmamız gerektiğini konuştuk. İlişkiler iyi fakat ekonomik ilişkiler daha da iyi olabilir.

AB VAAT ETTİĞİ PARAYI VERMELİ

Mülteci konusu Almanya, Türkiye ve AB için önemli bir konu. AB’nin vaat etmiş olduğu finans desteğinin en kısa sürede akması gerektiğini ifade ettim. Tabi ki somut projelere bu finans kaynağının akması gerektiğini ifade ettik. Suriye konusunda siyasi görüşmelerin sürdürülmesini istiyoruz. Zannediyorum ki AB ile Türkiye arasındaki anlaşma her iki tarafın çıkarına oldu ifadelerini kullandı.

SORU CEVAP:

TÜRKİYE'DEKİ REFERANDUM:

Merkel: Bu kadar derin siyasi bir dönüşüm sırasında yoğun çaba sarfedilmeli. Referandum sırasında AGİT temsilcilerinin hazır bulunmasının iyi olacağını söyledim. Türk halkının savunduğu demokratik ilkelerin sağlanması gerektiği yeni siyasi sistemde de önemli olduğunu söyledim. Muhalefet her demokrasi için önemli.

MUHALEFET HEDEF SAPTIRMAYA ÇALIŞIYOR

Erdoğan: Bir defa muhalefetin güçler ayrılığı ile ilgili ileri sürdüğü tezin şu anda yapılan sistemle en ufak bir hakikat payı yok. Yasama organı yine var, yürütme yine var, yargı yine var. Burada güçler ayrılığı konusunda bunların yok edilmesi yok. Mesele şu: Bir defa yürütmenin çok daha seri çalışmasını sağlayacak kararlar verilmiş, yasama organının çok daha seri karar almasının yolları açılmış. Yargı da işlevini aynı şekilde sürdürecektir. Muhalefetin hedef saptırmaya yönelik attığı adımlardan başka bir şey söz konusu değil. Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu bu kararı verdi. Nihai kararı millet verecektir.

ALMANYA FETÖ'CÜLERİ İADE EDECEK Mİ?

Merkel: Biz terörle mücadele konusunda Türkiye'nin beklediği gibi kararlıyız. Ancak bizim harekete geçmemiz için kanıtlar gerekiyor. Çıkan bir kaç karar var. Mahkemelerin sonucuna tabi ki de saygı duymalıyız.

Din özgürlüğü benim için çok önemli. Almanya'da Müslümanlar için elimizden geleni yapıyoruz. İslam ve İslamist arasında bir fark var. İnsanlarımızın Müslümanları taktir ettiğini ve terörle mücadeleye karşı beraber mücadele etmemiz gerektiğini belirtmek istiyorum.

BUNU ASLA KABUL EDEMEM

Erdoğan: DEAŞ terör örgütünden dolayı, kalkıp 'İslamist terör'ü kullanırsak bu üzücü olur. Bunu lütfen kullanmayalım. Çünkü kullanıldığı sürece biz bunun karşısında durmak durumundayız, sessiz kalırsak bunu kabul olur. Ben Müslüman Cumhurbaşkanı olarak bunu asla kabul edemem. Şu anda dünyada DEAŞ'a karşı bizim verdiğimiz mücadeleyi veren bir ikinci ülke yok. Herkes işin lafında ama biz, bununla mücadelede kararlılığımızı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz.

ÜLKEMDE DARBE YAPANLAR ALMANYA'YA KAÇIYORSA...

FETÖ ile alakalı da, PKK, PYD, YPG ne ise FETÖ odur. Benim ülkemde darbe yapacak ve bu kişi Almanya'ya kaçıyorsa, bunlara karşı Almanya yönetiminin de, haklısınız adalaet bakanları birbirileriyle ilişki kurarak belge bilgi bunlar gönderilir ama biz ABD'ye de 85 koli belge yolladık. Hala yargıdan çıkacak karar bekleniyor. Bu konularda çok daha seri karar almak suretiyle bir an önce neticeye varırsak isabetli olur diye düşünüyorum.