BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,77
ALTIN 2.415,29
HABER /  GÜNCEL

İstanbul'da döner kokulu teravihler

Belediyelerin Ramazan etkinlikleri özensizlikleri nedeniyle tepki çekiyor. Bahçelerden yükselen döner kokuları Ramazan Ayı'nın manevi atmosferine zarar veriyor.

Abone ol

Sultanahmet'te başlayan ve İstanbul'un yanı sıra bir çok ilde tarihi cami ve mekanlara yayılan Ramazan etkinliklerinin manevi atmosferinden uzak, estetik ve tarihi özenden yoksun olması tepki çekiyor. Fatih Camii'nin bahçesinden döner kokuları yükseliyor, Bursa'da Ramazan etkinliğinde çalınan müzikler, Ulu Camii'de dinleniyor. İlahiyatçı Prof. Dr. Süleyman Uludağ, "Aşırıya kaçılıyor", Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı "Tarihi dokuya zarar veriyor" Mimar Prof. Dr. Sadettin Ökten, "Direklerarası eğlencesi, Osmanlı'yı yansıtmıyor" diyor.

Sultanahmet toparlanır gibi oldu

Eminönü Belediyesi'nin Sultanahmet Meydanı'nda 10 yıl önce başlattığı etkinlikler, son bir iki yıldır İstanbul'un hemen hemen tüm ilçelerinin yanı sıra diğer şehirlere de yayıldı. Sultunahmet etkinlikleri, geçen yıllardaki panayır havası nedeniyle büyük eleştiri toplarken, bu yıl biraz daha derli toplu yapılıyor. Ancak meydan yine sucuk ve köfte kokusundan geçilmiyor. Bu yıl ilk kez Ramazan etkinliğinin gerçekleştirildiği Fatih Camii bahçesi ise adeta Çarşamba pazarını andırıyor. Bahçeye dizilen kafeteryalar, dönerciler, dürümcülerden yükselen kokular ve çarşamba pazarından kopup gelen ayakkabıcı, elbiseci, züccaciyeci esnaf, iyi niyetli yapılan sohbet ve kültür programlarını gölgede bırakıyor. Bursa'da Ulu Cami'nin yanı başına kurulan Sultanahmet taklidi panayırdan yükselen müzik sesleri ise Ulu Camii cemaatini huzursuz ediyor.

İslam'da Ramazan şenliği var mı?

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Uludağ bu soruyu "Dini ve manevi atmosferden uzaklaştırmaması kaydıyla, var" diye cevaplıyor. Yapılan etkinlikleri olumlu karşıladığını belirten Uludağ, "Ancak aşırıya gidildiği de oluyor. Dini havadan uzaklaşılarak Ramazan'ın sadece bir oyun eğlenceden ibaret gibi algılanmasına dönüşmesini hoş bulmuyorum" diyor. Osmanlı döneminde Ramazan'da konaklarda fasıllar yapıldığını, alış verişler gerçekleştirildiğini ifade eden Uludağ, Ulu Camii bahçesinden yükselen müzik seslerinin zaman zaman cami içerisinden duyulduğunu ve cemaati huzursuz ettiğini belirterek şunları söylüyor: "Düzensiz yapılan hiç bir işi tasvip etmek mümkün deği. İslami eğlence, İslamın inançlarına ve Müslüman toplumdaki geleneklere aykırı olmamalı."

Fatihliler: Çarşamba pazarı caminin içine taşındı

Fatih'te faaliyet gösteren Sivil İnisiyatif Dergisi'nin Haber Müdürü Cengiz Yargıç, Fatih Camii bahçesindeki etkinliklerin sevindirici olduğunu, ancak çarşamba pazarını buraya taşıyan görüntünün hoş olmadığını belirtiyor. Cami bahçesinde derginin standında açan ve vatandaşların tepkilerini alan Yargıç, Fatihlilerin özellikle Luna Park'ın cami içerisinde yer almasına tepki gösterdiğini kaydediyor.

Ortaylı: Tarihi dokuya zarar veriyor

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ; "Yemek satma işi pekala başka yerde de yapılabilir. Osmanlı'yı anlatan gravürlerde bu tür bir etkinlik yok. Meydanın orta yerinde elektronik orkestra kuruluyor. Bu ses sistemiyle eski eserler ne kadar örtüşebilir. Ben bunları görgüsüzlük olarak nitelendiriyorum."

Ökten: Kaliteyi istemek gerekiyor

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadettin Ökten; "Ramazan'ı letafetiyle, şuuruyla yaşamak gerek. Bu ay vermek ayı. Bu ayda yoksullar fakirler sevindirilmeli. Bu ay eğlence ayı, vur patlasın çal oynasın ayı değil. Bu etkinlikler günümüz Müslümanlarına uygun olarak yapılıyor."

Demir: Seneye daha dikkatli olacağız

Fatih Belediye Başkanı Dr. Mustafa Demir; "Fatih Camii'ne, hem Fatih Sultan Mehmet Han'ın türbesine ve Ramazan ayının kutsiyetine uygun bir etkinlik olması için özen gösterdik. Alış veriş yapılabilen dükkanlar aracılığıyla da insanları buraya çekmek istedik. Ancak biraz aceleye geldi. Önümüzdeki yıllarda daha dikkatli olacağız"

Haber: Recep Yeter
Kaynak: