BIST 10.316
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.408,22
HABER /  GÜNCEL

İstanbul’da muhteşem Çeçen Gecesi

Grand Cevahir Hotel’de düzenlenen “Türk-Çeçen Dostluk Gecesi” müthiş bir sanat şölenine sahne oldu.

Abone ol

15 yıl aradan sonra ilk doğrudan uçuşun başkent Grozni’den İstanbul’a gerçekleştirilmesi dolayısıyla Grand Cevahir Otel’de “Türk-Çeçen Dostluk Gecesi” düzenlendi. İstanbul’a gerçekleştirilen uçuş dolayısıyla düzenlenen “Türk-Çeçen Dostluk Gecesi” iş siyaset ve sanat dünyasından pek çok ismi buluşturdu. Gecede Yeni Şafak gazetesi yazarı Resul Tosun yaptığı konuşmada “Çeçenistan’a gitmeden önce karamsardım ama gidip gördükten sonra düşüncelerim değişti. Çeçenistan’ın yeniden yapılanma ve kalkınma hamlelerini kendi gözümle görmem, beni çok sevindirdi” dedi. Geceye katılan Türk edebiyatının önemli isimlerinden Yavuz Bülent Bakiler de Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov’dan övgüyle bahsetti ve gençlik yıllarında yazdığı bir şiiri okuyarak geceye renk kattı. Gecede konuşma yapan Hamdi Mert ise, “Çeçenistan’ın Osmanlı mimarili camileri, İslam libası giydiğinin göstergesidir” dedi.

Çeçenistan Cumhuriyeti Kültür Bakanı Dikalu Muzakayev, dünyadaki milletlerin en önemli özelliklerinin kültürleri olduğunu belirterek, “Biz de İstanbul’a ilk uçakla kültürümüzü tanıtmak için geldik” dedi. Muzakayev, “15 yıldır Çeçenistan ile Türkiye arasında hava seyahati yoktu. Cumhurbaşkanımız Ramazan Kadirov’un başarılı çalışmalarıyla uçuşlar başladı. Dünyadaki milletlerin en önemli özellikleri kültürleridir. Bu nedenle biz de ilk uçakla kültürümüzü tanıtmak için geldik. Allah bizim birlikteliğimizi, kardeşliğimizi daha da iyileştirsin” diye konuştu.

Grozni Belediye Başkanı Muslim Hoçiyev de Grozni’nin her yönüyle yeniden yapılandırıldığını belirterek, “Savaştan sonra 4-5 yıl gibi kısa bir sürede Çeçenistan yeniden inşa edildi. İnşallah bu başarılı çalışmalar devam edecek” şeklinde konuştu. Türkler ile Çeçenler arasındaki ilişkilerin yeni olmadığını, yüzyıllardan beri süregeldiğini kaydeden Hoçiyev, “İstanbul’a yapılan ilk uçak seferimizle yıllardır kardeş bildiğimiz Türkiye’ye geldik. İnşallah bundan sonra da ilişkilerimiz sıkı bir şekilde devam eder. Bugün Çeçenistan’daki en güzel binaları, alışveriş merkezlerini ve özellikle Osmanlı stilindeki en güzel camileri yapanlar Türkler. İnşallah ilişkilerimiz bereketli olur” diye konuştu. Daha sonra geceye “Savaşsız Çeçenistan” isimli Çeçenistan’ın dünü ve bugününü anlatan bir barkovizyon gösterimi gerçekleştirildi. Gecede Çeçenistan Devlet Çocuk Halk Dansları Topluluğu “Daymohk” (ATAYURDU), Çeçenistan Devlet Halk Dansları Topluluğu “Vaynah” ve “Nurcevher” muhteşem gösterileri ile konukları büyüledi.

İstanbul Mehteran ekibi de gecede Mehter Marşlarıyla izleyenleri coşturdu.

Türkiye’den de Akın Akıntürk ve Erol Büyükburç en güzel şarkılarıyla eşlik etti. Geceye, Çeçen Hükümeti yetkililerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.