BIST 10.674
DOLAR 32,18
EURO 34,93
ALTIN 2.423,46
HABER /  MEDYA

Usta yazarlar aramayı yorumladı

Arınç'a suikast iddiasıyla ilk kez Seferberlik Tetkik Kurulu'nda yapılan aramalarla ilgili yazarları görüşleri şöyle:

Abone ol

Gladio'nun kalbi Özel Harp Dairesi'nde yapılan aramalarla ilgili yazarların görüşleri şöyle:

'Türkiye'nin 'karakutu'su aralanıyor'

Paslı mührün açılmasından memnunum

Can Dündar (Milliyet): TSK bünyesindeki şaibeli yapılaşmayı sorgulamalı, yargılamalı, temizlemeliydi. Bunu yapmadı. Şimdi onun yapmadığını hükümet, yargı ve polis yapıyor. Ben şahsen o kapının paslı mührünün kırılmış olmasından memnunum.

Artık kimseye iltimas yok

Rauf Tamer (Posta): Türkiye 10 yıl önceki, 20 yıl önceki Türkiye değil. Artık Askeri Karargâh'ın bile gece yarısı basılıp kozmik arama yapılabildiği şu Türkiye'de herkes gişedeki kuyruğa girip sırasını bekleyecektir. İltimas yok.

Rejim ordusundan millî orduya doğru

Serdar Akinan (Akşam): Siz, "egemen bir devletin milli ordusu" değil de "rejim ordusu" olmaya devam ederseniz bu dayağa devam edecekler. Bu arada, "bize karşı psikolojik harekât var" demeyi de anlayamıyorum.

Çamaşırlar ortaya dökülecek

Murat Yetkin (Radikal): Yıllarca askerî karargâhların kapısından giremeyen sivil yargı, ilk girişini deyim yerindeyse bacadan ve doğrudan yatak odasına yapmıştır. Arınç olayı vesilesiyle karakutu açılmış, çamaşırlar ortaya dökülmeye başlamış görünüyor.

Karanlıkta kalan sayfalar aydınlanabilir

Nazlı Ilıcak (Sabah): 12 Eylül'deki kavganın ateşleyicileri arasında bu yapı gösterilmektedir. Operasyon, tarimizin karanlıkta kalan bazı sayfalarını aydınlatacak çok önemli bir adımdır. "Karakutu" tam açılmasa dahi aralanıyor.

Ben olsam arşivleri kendim açardım

Eser Karakaş (Star): Genelkurmay Başkanlığı'nın tüzel kişiliği bu konulara ilişkin söylentilerden, imaj ve güvenilirlik açılarından o kadar darbe yedi ki, ben yerlerinde olsam bu arşivleri kendi inisiyatifimle araştırmacılara açardım.

Astronomik cezalara gerekçe olabilir

Mehmet Barlas (Sabah): Bütün kurumlar, demokrasi ve hukuka saygılı olmak zorunda. Geçmişte böyle olmaması, gelecekte de aynı durumların tekrar edilebileceği anlamına gelmez. Kozmik büroların sakladığı sırlar astronomik cezalara gerekçe olabilir.

Bu aşamada şeffaflık şarttır

Okay Gönensin (Vatan): Şeffaflık, yaygın komplo iddialarını gidermek ve Silahlı Kuvvetler'in "kurumsal saldırı" altında olmadığını göstermek için şarttır. Gizlilik, bu aşamada komplo iddialarını ve kuşkuları besleyip artırmaktan başka bir işe yaramaz.

Sırlı kapılar hakim kararıyla açılıyor

Taha Akyol (Milliyet): Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda adli savcıların gözetiminde iki defa arama yapılıyor. Üzerinde "Devlet sırrı" yazılı kapılar, artık hâkim kararıyla açılıyor. Hukuk devleti kavramında hâlâ sorunlar var ama genel gidiş çağın hukuk devleti yönündedir.

Asıl tehdit İttihatçı artıklarından geliyor

Aziz Üstel (Star): Başbuğ, asıl vatanın bütünlüğüne yönelik tehdidin bu İttihatçı artıklarından geldiğini benden çok daha iyi bilir. TSK bu milletin gözbebeğidir. Ama çürük elmalar temizlenmedikçe, kuşku ve korkularım artıyor Orgeneralim.

Bizde de 'eyvah' diyenler çıkacaktır

Taha Kıvanç (Yeni Şafak): Düne kadar ağzını sımsıkı kapatanların, en sağlam saklanan sırlarının ortaya dökülmesine yol açan savcı baskınlarından sonra, dilleri çözülüvermişti İtalya'da... "Eyvah" diyenler çıkacaktır bizde, ama ne yapalım işin doğası böyle...

'Karakutular'da kimlerin ahı kaldı?

Umur Talu (Habertürk): En azından hafızanızda, hiç değilse vicdanınızda mühürleri açın bir bakın: "Karakutular"da tarih boyunca kimlerin ahı kaldı, kimlerin ruhu hâlâ adalet ve hakikat arıyor?