BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

İstanbul ve Ankara'dan son dakika 15 Temmuz haberleri

İSTANBUL ve Ankara 15 Temmuz'un yıldönümü dolayısıyla bu gece uyumadı.. İstanbul'da Demokrasi Şehitleri için köprüye onbinler akın etti. 15 Temmuz etkinliğininin tüm detayları haberimizde.

Abone ol

15 Temmuz hain darbe girişiminin birinci yıldönümünde binlerce kişi Milli Birlik Yürüyüşü’nün ardından 02.32’de bombaların hedefi olan Meclis’te buluştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Şeref Kapısı önünde düzenlenen anma programına 02.20’de gelişinde törenle karşılandı. TBMM Başkanı Kahraman'ın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Güçlü değilsek bize bir gün yaşama hakkı vermeyecek o kadar düşman pusuda bekliyor ki isimlerini tek tek saysak uluslararası krizle karşılaşırız." dedi.

Ankara'da TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın ardından kürsüye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geldi. 15 Temmuz'da ordulaşmış bir ihanet çetesine karşı milletin çıplak elleriyle mücadele verdiğini söyleyen Erdoğan, Çanakkale'den sonra tüm dünyayı şaşırtan bir başarıya imza atıldığını ifade etti. Erdoğan konuşmasında şunları söyledi:

"Türk milleti, kelimenin tam anlamıyla millet olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. Gençler konusunda ümitsizliğe düşmüş olanlar vardı. 15 Temmuz gecesi hep beraber gördük ki küllerin arasında kor bir ateş yanıyor. Vakit geldiğinde o kor ateş yakıp kül eden bir ateşe dönüşüyor. Bir asır önce yedi düvelin bir araya gelip yüklendiği Çanakkale'de herkesi şaşırtan bir başarıya imza atmıştı. 15 Temmuz'da da tarihimize yeni bir kahramanlığı nakşettik. Ordulaşmış bir ihanet çetesine karşı, yüreğiyle çıplak elleriyle bir mücadele verdi. Benim milletim o hainlere karşı silahla mı yürüdü? Elindeki bayrağı ve yüreğindeki imanıyla yürüdü. Dünyada bunun başka bir örneği yok. Kurşunu göğsüyle durduran bir millet de yok.

(İdam sesleri üzerine) Hukuk içerisinde parlemento burada. Parlementoya gelir ve parlementodan ben geçeceğine inanıyorum. Parlamentodan geçtiği zaman, bana geldiği zaman ben tereddütsüz onaylarım. Çünkü 250 şehidimizin ve milletimizin burada ahı var. 2193 gazimizin ahı var. Hans neder, John neder? Ben buna bakmam...

15 Temmuz bu ihaneti yapanlar böyle alçakça cüret göstermişlerdir. Hem devletimizi hem de medeniyetimizi kökten yıkmaktı amaçları. Hedef aldıkları ve en çok bombaladıkları yer TBMM olmuştur. Fransa'da teröristler 10-15 kişi ölüyor, orada 1 yıl OHAL kararı alınıyor. Ülkemizde devletimizi yıkma operasyonu yapılıyor, 250 kardeşimiz şehit ediliyor hâlâ kontrollü darbeden bahsediliyor. Yazıklar olsun başka ne diyeceğiz... Söyleyecek başka söze gerek yok. 15 Temmuz bir tiyatrodur diyenler meclisimizin yayınladığı kitaptan en ince detayları öğrenebilirler."

03:15BU GECE DE NÖBETTEYİZ

Ankara'daki törende ilk olarak kürsüye TBMM Başkanı İsmail Kahraman geldi. Kahraman, 15 Temmuz'u anlatırken aradan geçen bir ay süreyle tutulan nöbetin ardından tekrar nöbette olduklarını söyledi. Kahraman şunları söyledi:

"Marşlarla, elimizde bayraklarla bir demokrasi şöleni yapıyoruz. Geçen sene bu gece tarihimizin en büyük ihanetiyle karşı karşıya kaldık. Yılmadık, yorulmadık, gece boyu mücadele ederek bu ihanete karşı koyduk. Ülkemizde bir daha herhangi bir darbe girişimine kimse cesaret edemeyecek. Zaferlerle dolu bir tarihe sahibiz. Geçen yıl verdiğiniz 249 şehidimizi rahmetle anıyorum. Geçen yıl bir ay süreyle nöbet tuttuğumuz meydanlar bugün yine doldu. Bu gece de nöbetteyiz."

02:32TAM O DAKİKALARDA...

Hain kalkışmada bundan tam bir yıl önce saatler 02:32'yi gösterdiğinde Meclis binası bombalanmıştı. Üzerinden bir yıl geçti; ancak o acı hiç unutulmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kahraman, Başbakan Yıldırım ve MHP lideri Bahçeli'nin katıldığı törende, saatler 02.32'yi gösterdiğinde şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu. 

Kur'an tilavetinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, şehitler için dua etti.

Görmez'in konuşmasının ardından ışık gösterisiyle Meclis'te o gece yaşananlara dair görüntüler yansıtıldı. Görüntülerin ardından protokol konuşmalarına geçildi.

02:23ERDOĞAN TBMM'DEKİ TÖRENDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte TBMM'ye geldi. Erdoğan'ı burada TBMM Başkanı İsmail Kahraman karşıladı.

Törenin yapılacağı alana MHP lideri Devlet Bahçeli'nin yanısıra askeri erkan ve çok sayıda milletvekili yer aldı. Törene, Ankara'da 15 Temmuz'da şehit düşenlerin yakınları ile onbinlerce vatandaş katılıyor.

01:34ERDOĞAN ANKARA'DA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı taşıyan uçak Esenboğa Havalimanı'na iniş yaptı. Erdoğan'ı havalimanında çok sayıda vatandaş karşıladı. Erdoğan, uzun bir araç konvoyuyla törenlerin yapılacağı TBMM'ye gidecek.

00.1381 İLDE SELA OKUNDU

 Saat tam 00.13'ü gösterdiğinde 81 ilde aynı anda camilerden sela okunmaya başladı. 90 bin camide verilen sela ile 15 Temmuz darbe girişimindeki o anlar hatırlatıldı.

81 ilde sela veriliyor kaç kere okunacak? Saat 00.13'te başladı

15 Temmuz 2017 gece programı Ankara
00.13 – Tüm Türkiye’de okunan selalar ile Millî Birlik Yürüyüşünün başlaması (Kızılay Meydanı - TBMM)
01.00 – TBMM tören alanına geliş
02.00 – Erdoğan'ın katılımı ile TBMM önündeki etkinliğin başlaması
02.05 – Kuran-ı Kerim Tilaveti - Dua
02.32 – Protokol konuşmaları (Sn. Devlet Bahçeli, Sn. Binali Yıldırım, Sn. İsmail Kahraman, Sn. R. Tayyip Erdoğan)
03.10 – 81 ilden yürüyen gençlerin getirdiği bayrakların Sayın Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanına teslim edilmesi
03.15 – Video Mapping uygulaması– TBMM ve Gölbaşı Özel Harekât Başkanlığı
04.50 – Millet Camii’nde sabah namazının kılınması

22:08ERDOĞAN'DAN TARİHİ SÖZLER

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde son olarak kürsüye Cumhurbaşkanı Erdoğan çıktı. Erdoğan, şiirlerle süslediği tarihi bir konuşma yaptı. İşte konuşmasından flaş bölümler;

FETÖ sanıklarına Guantanamo modeli! Erdoğan bombayı patlattı

-"İstanbul'da en çok kan dökülen yer burası, Şehitler Köprüsü'dür. Saraçhane'de 20'ye yakın şehidimiz var. Çengelköy'de, Havalimanı'nda diğer yerlerde onlarca şehit verdik. Ankara'da Meclis'imizin bulunduğu yerde 40'a yakın vatandaşımız şehadete yürüdü. Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde yapılan saldırıda şehit sayımız 10'u geçti.

-Bir tarafta imanlı olan, diğer tarafta da o imansız darbeciler vardı. Sırtındaki tişörtünü tankın egsoz borusuna ,afedersiniz, sokarak etkisiz hale getirmiştir. Önünde arkasında sağında solunda onlarca kişi vurulup düştüğü halde geri dönüp gitmeyi aklından geçirmeyen ve ilk fırsatta hainlerin üzerine yürüyen bu milleti kim durdurabilir. 

-Kendisine geri dön yoksa öleceksin diyenlere bugün ölmeyeceksek ne zaman öleyeceğiz diyen millete kim zincir vurabilir. Şu köprünün bir dili olsa da o gece yaşananları bir anlatabilse. Yigitlik nasıl olurmuş tüm dünyaya anlatsa. Bizim dilimiz bunları anlatmakta kifayetsiz kalıyor.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden tarihi görüntüler böylesi yok!

-15 Temmuz gecesi bu hilal uğruna batan tüm güneşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. O gece yaralansa da eğilmeyen tüm başlara şükranlarımı sunuyorum. Özgürlüğüne, ezanına, bayrağına, vatanına, devletine ve geleceğine sahip çıkan milletimin tüm fertlerine teşekkür ediyorum. Kardeşlerim biz 15 Temmuz gecesi darbeci hainlerin saldırılarında 250 evladımızı şehit verdik. O gece 2193 kardeşimiz yaralanarak gazilikle müşerref olurken milyonların umudunu yeşerttik. Ödediğimiz bedel ağır.

-Bizi ne terör örgütlerinin saldırıları ne de onları kullananların sinsi oyunları çökertebilir. Allah'ın izniyle o gün asla gelmeyecek. Gerekirse bir ölecek ama bin dirileceğiz. 

"BU MÜCADELE ÖDLEKLERİN VANDALLARIN MÜCADELESİ DEĞİLDİR"

Kardeşlerim ölümü ölümle korkutarak yolumuza devam edeceğiz. Durmaksızın çalışacağız. Bazıları ne diyor? Israrla hale bakın ya. Kontrollü darbe. Milletimizin bu şanlı direnişine kara çalmaya çalışıyorlar. Bu terbiyesizliktir bu ahlaksızlıktır. Doğrudur o gece Atatürk Havalimanı'na giriyor. Benim onbinlerce kardeşim orada. Tanklar VİP'in önünde ve geliyor o tanklar. Orada duruyor ya çıkamıyor önce korkuyor. Bekliyorlar ve görüşüyorlar. Sonra tankların korumasında bu Kılıçdaroğlu denilen zat Bakırköy Belediye Başkanı'nın evine gidiyor.

"BİLSEYDİM YENİKAPI'YA DAVET ETMEZDİM"

Biz Yenikapı'ya bu zatı da davet ediyoruz. Bilseydim bu daveti yapmazdım. İlk önce kabul etmedi ama Yenikapı ruhundan da birşey alamamış ki ne dedi. Kontrollü darbe dedi. İnsan utanır utanır. Saygısızlıktır, hakarettir bu millete saygısızlıktır hakarettir. Bunu nasıl söylüyorsun. Bu millet senin gibi ürkek korkak değil. Bu milletin yüreği var yüreği. O yürek sende yok. bu mücadele ödleklerin vandalların mücadelesi değildir.

"BU SÖZÜ İKİ KESİM KULLANIYOR"

Birincisi FETÖ'cüler ve onu destekleyen yabancılar bunu kullanıyor. FETÖ'cüler hayatları boyunca yaptıkları gibi yine inkar yoluna gidiyorlar. İkincisi de bunu anamuhalefet partisinin lideri yapıyor. Tabi 15 Temmuz gecesi çay kahve içerek olayları takip ederse böyle bir hisse kapılır.

"SEN ORAYA CD İLE GELDİN"

Şimdi de darbecilerle yürüttüğü politikayı gizlemeye çalışıyor. 15 Temmuz gecesi kontrollü bir darbe değildir ama CHP'nin başındaki bu zat kontrollü biçimde oraya getirilmiştir ve sadakatini sürdürmektedir. Sen bir defa o makama CD ile gelmiş bir genel başkansın. Darbeciler için yollara düşen bu zat için ne söylesek boştur. "

21:33BAŞBAKAN YILDIRIM KONUŞTU

Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki törende konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım FETÖ'cü hainlere meydan okudu

20:56ERDOĞAN GELDİ MÜTHİŞ MANZARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kısıklı'daki evinden ayrılarak 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne kadar yürüdü. Kürsüye çıkan Erdoğan mest olduğu bir tabloyla karşılaştı. Köprüye giden yol kıpkırmızı al bayraklarla donanmış durumda. Erdoğan önce açılış yapacak.

20:23KISIKLI'DA HAREKETLİ SAATLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konutunun bulunduğu Kısıklı'da hareketli dakikalar yaşanıyor. Saat 17:00'da Kısıklı'daki konutuna gelen Erdoğan'ın kısa bir süre sonra konutundan ayrılarak 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne geçeceği belirtiliyor.

Konutundan makam aracıyla çıkacak olan Erdoğan'ın köprüye kısa bir mesafe kala aracından ineceği ve köprüye şehitlerin yakınları ve gazilerle birlikte yürüyeceği kaydedildi.

19:39YÜZBİNLER ALANI DOLDURDU

Ellerinde Türk bayrağı ile 15 Temmuz şehitlerinin fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşıyanlar , çeşitli sloganlar atıyor. Alana kurulan platformdaki dev ekrandan da şehitlerin fotoğrafları yansıtılıyor.

18.40ANKARA'DAKİ ETKİNLİKLER

İstanbul’da bayrağını alan şehitler köprüsüne gitti

Ankara'daki yürüyüş için vatandaşlar ellerinde Türk bayraklarıyla Ulus’taki Birinci Meclis’in önünde toplandı. Yürüyüş için Başkentte olağanüstü güvenlik önlemleri alınması dikkat çekti. Ulus meydanına giden bütün yollar ve ana arterler trafiğe kapatılırken polis bariyerlerle kontrol noktaları oluşturdu. Alana giren herkesin üstü tek tek aranıyor.

Kontrol noktalarına X-Ray cihazları konulurken, alanın çevresinde bulunan yüksek binalara da keskin nişancıların yerleştirilmesi dikkat çekti.

Kızılay meydanına yürüyüş saat 22.00’da başlayacak. Alanda özel harekat polisi ile terör ve istihbarat polisinin de görev aldığı görüldü. Meclis önünde toplanan vatandaşlar buradan Kızılay meydanına yürüyecek, ardından da gece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla birlikte Meclis’e yürüyecek. 

18.30MİLLİ BİRLİK YÜRÜYÜŞÜ

İSTANBUL'da Milli Birlik yürüyüşü planlanandan önce başladı. Türk bayrağını alan köprünün yoluna düştü. Şu anda tören alanı dolmuş durumda. Akın akın geliş de devam ediyor.



İstanbul 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne gelenlerin ellerinde sadece Türk bayraklarının olması dikkat çekici. Bazılarının ellerinde ise idam ipleri bulunuyor.



Türkiye 15 Temmuz'un yıldönümünde sabaha kadar uyumayacak. İstanbul'da yürüyüşle başlayan etkinlikler Ankara'da gece yarısından itibaren Meclis'teki özel oturumla sürecek. 15 Temmuz anması sabah namazı ile noktalanacak. İşte etkinliklerin saat saat programı:

15 Temmuz 2017 cumartesi programı İstanbul kısmı
18.30 – Milli Birlik Yürüyüşü başlangıcı (Anadolu yakasından)
20.00 – Milli Birlik Yürüyüşü’nün tören alanına varışı
20.35 – Mehteran Takımı
21.15 – Cumhurbaşkanının tören alanına gelişi
21.30 – Kuran-ı Kerim Tilaveti / Dua
22.05 – 15 Temmuz Belgeseli
22.30 – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması
23.15 – 250 şehidin isimlerinin okunması ve saygı ışıklarının yanması
23.30 – 15 Temmuz Şehitler Köprüsünde Şehitler Makamının Açılışı
23.45 – Video Mapping uygulaması - Saraçhane
00.13 – Tüm Türkiye’de sela okunması ve Cumhurbaşkanının çağrısıyla demokrasi nöbetinin başlaması

15 Temmuz 2017 gece programı Ankara
00.13 – Tüm Türkiye’de okunan selalar ile Millî Birlik Yürüyüşünün başlaması (Kızılay Meydanı - TBMM)
01.00 – TBMM tören alanına geliş
02.00 – Erdoğan'ın katılımı ile TBMM önündeki etkinliğin başlaması
02.05 – Kuran-ı Kerim Tilaveti - Dua
02.32 – Protokol konuşmaları (Sn. Devlet Bahçeli, Sn. Binali Yıldırım, Sn. İsmail Kahraman, Sn. R. Tayyip Erdoğan)
03.10 – 81 ilden yürüyen gençlerin getirdiği bayrakların Sayın Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanına teslim edilmesi
03.15 – Video Mapping uygulaması– TBMM ve Gölbaşı Özel Harekât Başkanlığı
04.50 – Millet Camii’nde sabah namazının kılınması