BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,67
ALTIN 2.410,41
HABER /  GÜNCEL

İstanbul her gün biraz daha AK Parti'li oluyor!

A&G araştırma şirketinin kurucusu Adil Gür seçim öncesi Türkiye'nin durumunu yorumladı.

Abone ol

CNN Türk'te Aslı Aydıntaşbaş'ın konuğu olan, A&G araştırma şirketinin sahibi Adil Gür'den seçim öncesi yorumlar geldi.

İstanbul'da CHP'nin göstereceği en iyi adayın Sarıgül olduğunu söyleyen Gür, İstanbul'un giderek AK Partilileştiğini söyledi.

Gülen Cemaati'nin tek başına oylarının ölçülemeyeceğini de dilere getiren Adil Gür, bunun ancak bütün cemaatler arasında bir anket çalışmasıyla anlaşılabileceğinin altını çizdi.

Adil Gür'ün yorumları şöyle...

YENİ BİR PARTİ GELİR Mİ?

Adil Gür, "Seçmen davranışını etkileyen en önemli tema ekonomidir. Türk halkı kavga izlemeyi seviyor ama kavgayı sevmiyor, çünkü o kavga da cebini etkiliyor" diye konuştu.

Tüm partilerin bu nedenle kutuplaşmalara karşı tavrını gözden geçirmeleri gerektiğini kaydeden Gür, 'Yoksa, yerel seçimlerden sonra cumhurbaşkanlığı seçiminden önce yeni parti arayışlarının başlayabileceğini' kaydetti. Adil Gür, bunun da merkezin sağı ya da solu değil tam ortasında konumlanabilecek bir parti olabileceğini vurguladı.

İSTANBUL'DA KİM KAZANIR?

Adil Gür, İstanbul'daki seçim yarışına ilişkin soruya şu yanıtı verdi: İstanbul Türkiye'nin en muhafazakar şehirlerinden biri. Bu şehirde Karadeniz, İç Anadolu'dan Doğu'dan vatandaşlar geliyor. İstanbul Sayın Nurettin Sözen'in kazandığı dönemdeki şehir değil. Hergün bir az daha AK Partilileşiyor. İstanbul, AK Parti'nin oylarının 7-8 puan üzerinde aldığı bir şehir. AK Parti, ancak Türkiye genelinde oyları yüzde 30'lara inerse İstanbul'da kaybeder. Yoksa, Sarıgül CHP'nin gösterebileceği en iyi adaydı.

SARIGÜL'ÜN CEMAAT AÇIKLAMASI

Adil Gür, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün cemaatle ilgili son açıklamasının seçmeni nasıl etkileyeceği ve cemaatin oy oranına ilişkin soruları da yanıt verdi. Adil Gür, "Cemaatin oylarını sayısal olarak ölçmek mümkün değil. Cemaatin oyu, ülkedeki tüm cemaatlerin toplamına ilişkin bir çalışmadan çıkabilir" dedi.

MHP DAHA MESAFELİ 

Türkiye'de 'Bir cemaate mensup olduğunu söyleyen kişi sayısının' anketlerde yüzde 5 göründüğünü kaydeden Adil Gür, "Dolayısıyla yüzde 1 olabilir, yüzde 2 olabilir ama 4 değil. 1999 seçimlerinde DSP'ye oy vermişti. Bu cemaat 12 Eylül referandumu hariç blok oy vermiyor. Kişisel olarak cemaatin, hizmet hareketinin Türk bayrağını dünyanın dört bir yanından dalgalandırmasından gurur duyan bir insanım. Ama son 1-2 yıldır cemaat algısı çok zarar gördü. CHP ve MHP seçmeni yolda yürürken ayağa taş takılsa cemaatten biliyordu. Muhalefet partilerinin cemaatle algılanıyor olmasının kendi tabanlarında sıkıntı yarattığını düşünüyorum. MHP daha mesafeli" diye konuştu.

SEÇİM MEYDANLARI GÖSTERGE Mİ?

Yerel seçimlerin kendisine özgü bir özelliği var. İnsanlar kazanmasına istediğine oy veriyor ya da kazanmasını istemediğinin karşısındakine oy veriyor. Yerel seçimde yarışanın belli olduğu ve teşkilatın motivasyonu için önemli.

ANKARA'DA NE OLUR?

CHP çok doğru bir aday gösterdi. Yapılan tüm araştırmalar gösteriyor ki, ben son günlerde araştırma yapmadım. Ankara'da ciddi bir yarış bir yarış olduğu söyleniyor ve olacağı da görülüyor. CHP adına Ankara, Hatay'da ciddi bir yarış var.

İZMİR'DE DURUM NE?

Adil Gür, İzmir'de 2009 ve 2011'deki seçimlerin ortasında bir sonuç çıkabileceğini kaydetti.