BIST 10.291
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.408,93
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İstanbul film festivali başladı

İKSV tarafından düzenlenen 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında yapılan açılış töreniyle başladı.

Abone ol

İKSV tarafından düzenlenen 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında yapılan açılış töreniyle başladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın konuşma yaptığı sırada 2 genç kız töreni ve konuşmayı mızıka çalarak protesto etti. Bakan Günay'ın protestoculara yönelik "O ses ne güzel bir ses. Aletler kullanabilenlerin elinde olsa ne güzel olur." sözleri solonda bulunanlardan alkış aldı. Açılış töreninde İtalyan sinemacı Marco Bellochio'ya "Yaşam Boyu Başarı", kurgu ustası Mevlüt Koçak, Yönetmen Feyzi Tuna ve sinema sanatçısı Kadir İnanır'a "Sinema Onur ödülü" verildi.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Akbank sponsorluğunda, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükçehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleştirilen 29. Uluslarası İstanbul Film Festivali, Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı'nda düzenlenen törenle başladı. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve sinema dünyasından çok sayıda sanatçı katıldı.

Törende konuşan Bakan Günay sinemanın evrenselliğine değinerek, katkıda bulunanlara teşekkür etti. Kültür ve sanata katkılarından dolayı Şakir Eczacıbaşı'nı rahmetle anan Günay, ıÜü''Şakir Eczacıbaşı belki maddi olarak aramızda yok ama şuralarda bir yerlerde bizleri görüyor. Festival başarılı geçerse bir yerlerde bizi alkışlayacaktır'' dedi.

Şakir Eczacıbaşı gibi Halit Refiğ, Zeki Ökten ve Yücel Çakmaklı'nın da bir yerlerde kendilerini alkışladığını kaydeden Günay, ''Bakan olmanın bir hayli zorlukları var ama güzel tarafları da var. Her hafta bir kez İstanbul'a gelme fırsatı sunuyor. Ama sanmayın Boğaz'da yemek yediğimi ya da Topkapı Sarayı'nda gezindiğimi. Örneğin bugün beş etkinliğe katıldım'' diye konuştu.

Günay'ın konuşması sırasında salonda bulunan askeri kamuflaja benzer giysiler giyinmiş 2 kız, konuşmayı ve töreni mızıka çalarak protesto etti. Ellerindeki afişleri seyircilerin üzerine atan protestocular güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarıldı. Bakan Günay da protestoculara tepkisini, "O ses ne kadar güzel bir ses. Aletler kullanabilenlerin elinde olsa ne güzel olur." diye gösterdi. Bu tepki salondakiler tarafından alkışlarla desteklendi.

Törende, festivale katkıda bulunan sponsorlara plaket verildi. İtalyan sinemacı Marco Bellochio "Yaşam Boyu Başarı" ödülüne layık görülürken, kurgucu Mevlüt Koçak, Yönetmen Feyzi Tuna ve sinema sanatçısı Kadir İnanır'a "Sinema Onur Ödülleri" verildi. Feyzi Tuna bu ödülün 48 yıllık sinema hayatında aldığı ilk ödül olduğunu belirterek, "Bu ödülü, almamda katkısı olan bütün arkadaşlara armağan ediyorum." dedi.

Ses sanatçısı Fatih Erkoç da törene katılanlara müzik ziyafeti verdi. İngilizce şarkıları salonda bulunanlardan büyük alkış aldı.

29. Uluslararası İstanbul Fİlm Festivali, Beyoğlu'nda Atlas, Yeni Rüya, Beyoğlu, Sinepop, Pera Müzesi Sinemaları'nda; Kadıköy'de Kadıköy ve Nişantaşı CityLife sinemalarında gösterilecek 200'ün üzerinde filmin yanı sıra festivaldeki temalarla bağlantılı konukların katılımıyla renklenecek. Festivale 16 gün boyunca sinemaseverlerin ilgi göstereceği bekkeleniyor.