BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,57
ALTIN 2.385,96
HABER /  GÜNCEL

İstanbul depremi için Haluk Özener'den korkutan uyarı

İSTANBUL depremi ne zaman olacak büyük istanbul depreminin şiddeti kaç olacak sorusu dün İzmir'de yaşanan deprem sonrası tekrar merak edilmeye başlandı. Haluk Özener'den konuyla ilgili açıklama geldi.

Abone ol

Dün İzmir'de 6.2 şiddetinde yaşanan deprem sonrası bir kez daha korkulan İstanbul depremi akıllara geldi. 2040 yılına kadar olması beklenen İstanbul depremiyle ilgili Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener açıklama yaptı.

Ege Denizi ve Midilli'inin güneyi için 6,2 büyüklüğündeki bir depremin normal olduğunu belirten Prof. Dr. Haluk Özener, "Olağan bir deprem, oradaki fayların özelliğinden dolayı 6-6,5 büyüklüğünde depremlerin olması gayet doğal. Bir hafta, 15 gün, bir ay sürecek artçıları beklememiz doğal. 5-,5,5 büyüklüğünde artçılar gelebilir" dedi. Özener, beklenen İstanbul depremi için de önemli açıklamalar yaptı.

DEPREM MARMARA DENİZİ'NDE OLACAK

Ege Denizi'ndeki depremin gerçekleştiği fay hattı ile Marmara Denizi'ndeki fay hattının farklı olduğunu ifade eden Özener, "Tektonik rejim olarak farklılar. İkisi birbirinden bağımsız fay hatları. Türkiye'de 500 tane aktif fay var. Bunların sürekli hareket etmesi doğal. Kuzey Anadolu Fayı, Marmara'da 17 Ağustos'tan sonra kırıldı. 12 Kasım'da da oldu, bir sonraki sismik boşluk olarak adlandırılan bölge ise Marmara Bölgesi. Dünyadaki bilim insanlarının hemfikir olduğu konu, Kuzey Anadolu Fayı içindeki bir sonraki deprem Marmara Denizi'nde olacak. İstanbul merkezli ve 7'nin üzerinde bir büyüklükten bahsediyoruz

ÖNLEMLER ALINMALI

Olası Marmara depreminin büyüklüğünün bilim insanları tarafından çok tartışıldığını dile getiren Özener, bunların vatandaşın önünde yapılmaması gereken bilimsel tartışmalar olduğunu, herkesin Marmara'da büyüklüğü 7 civarında bir deprem beklenildiğini bilmesi ve önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

ÇÜRÜK YAPILAR BİR AN ÖNCE YENİLENMELİ

Özener, depreme hazırlık için kentsel dönüşümün hızlanması, çürük yapıların bir an önce yenilenmesi gerektiğini vurgulayarak, kentsel dönüşümün sadece bina bazında değil ada, mahalle ve ilçe bazında köklü olarak yapılması gerektiğini kaydetti" diye konuştu.

PROF. DR ÖVGÜN AHMET ERCAN DEPREM TARİHİ VERDİ

İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, geçtiğimiz günelerde yaptığı yazılı açıklamada, “Kuzey Marmara’da son 2 bin yıldır olan depremler incelendiğinde 6.6 ile 7.2 büyüklüğü arasında bir deprem olma olasılığı yüzde 24’dür. Böyle bir deprem 6.7 büyüklüğünde 1935 yılında Erdek’te olmuştu. Bu büyüklükteki depremler her 104 yılda bir olmaktadır. Buna göre olası dönem sonu 2039-2040’dır" ifadelerini kullandı.