BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.505,76
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

İstanbul adeta bir ülke değerinde

ERA Gayrimenkul Başkanı Can Ekşioğlu, gayrimenkul açısından İstanbul'un geldiğini noktayı yorumladı.

Abone ol

Yıllarca Vehbi ve Rahmi Koç'la çalışarak Koç Holding'in en stratejik görevlerinde bulunan Uğur Ekşioğlu'nun oğlu Can Ekşioğlu, Emlak ve Gayrimenkul piyasasını kurumsallaştırmak için kolları sıvadı. Küresel Gayrimenkul şirketi Era'nın Türkiye operasyonlarını ve şubeleşme yöntemiyle yaygınlaştırılmasını üstlenen Ekşioğlu, sektördeki güncel gelişmeri değerlendirdi.

Dönüşüm etkisi yüksek

Dünyada düşmesine rağmen Türkiye ve özellikle İstanbul'da gayrimenkul fiyatlarının yüzde 20-30 yükseldiğini belirten Can Ekşioğlu, bu yükselişte yüzde 10'luk payın 'Kentsel dönüşüme' ait olduğunu söyledi. "İstanbul, yurtdışında adeta özel bir ülke gibi kabul görüyor" diyen Ekşioğlu, şehrin giderek çok değerlendiğine de dikkat çekti. Ekşioğlu, "Geçenlerde Sabancı Ailesi'nin bir bireyi, New York'ta 25 milyon dolara ev aldı, medya bunu manşet yaptı. Oysa İstanbul'da milyar dolarlık satışlar oluyor, kimse fazla konuşmuyor" yorumunu yaptı.konuthaberleri.com

Gökdelen ufku kapatıyor

İstanbul'da dönüşümün çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Ekşioğlu, şu uyarıda bulundu: "Gökdelenler belli bölgelerde olmalı. Ana merkez ve antik bölgeler korunmalı. Gökdelenler yüzünden ufku görememek beni bile rahatsız etmeye başladı. Şehrin içinde ve her yerde bol ağaçlı ormanlı parklar yapılmalı. Çok tartışılan Gezi Parkı ve Taksim'de de geniş Park Alanı olması daha doğru. Şehir peyzajında yayalara rahatlık sağlanmalı."

Emlak'ta balon yok

35 ülkede, 3 bin Ofis ve 38 binin üzerinde danışmanla çalışan Era'nın Türkiye'ye gelişini, gayrimenkul alanındaki kurumsal boşluğa bağlayan Ekşioğlu, sektörde sanıldığı gibi bir 'balon' oluşmadığını da söyledi. Ekşioğlu, "SPK'nın denetim ve kontrolleri bunu engelliyor" dedi.

Sanayi arsaları çok öne çıkıyor

Ekşioğlu'nun önemli bir tespiti de sanayi arsalarıyla ilgili. Fabrikaların, holding binalarının üzerinde bulunduğu sanayi arsalarının çok değerlendiğini belirten Ekşioğlu, "Holdingler buna daha yeni uyandı. GYO'lara getirilen önemli muafiyetler, şirketler için avantaj yaratıyor" yorumunu yaptı.

Kaynak:Bugün