BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Gezi Parkı rantçılarına dikkat

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Gezi Parkı gösterilerinin zamanlamasına dikkat çekti.

Abone ol

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Gezi Parkı gösterilerinin zamanlamasının son derece enteresan olduğunu belirterek, "Türkiye'de faizin düşmesi bir sürü insanı rahatsız ediyor. Hazır yemeye, kan emmeye alışmış insanlar için bu tip olaylar çok büyük fırsat" dedi.

Taksim Gezi Parkı olaylarının ekonomiye etkilerini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "faiz lobisinin borsada spekülasyon yaptığına" ilişkin açıklamalarını AA muhabirine değerlendiren Özdebir, küresel ekonomide toparlanma haberleriyle aşırı para arzının kısıldığının sinyallerini aldıklarını, manipülasyon yapmak isteyenler için finansal şartların oluştuğunu belirtti.

Özdebir, ABD ekonomisinde büyüme beklendiğini, Avrupa'da hala sıkıntıların devam etmesine rağmen dünyada genel olarak düzelme sinyallerinin arttığını ifade ederek, "Bunlar da dünyadaki yüzer gezer paraların daha güvenli limanlara doğru dönme hareketinin başlaması için sinyaller" diye konuştu. Özdebir, şöyle devam etti:

"Bir hafta önce 1 milyar dolarlık Türkiye'den çıkış oldu. İnsanlar artık gitmeye hazırlanmışlar, gitmeyi kafalarına koymuşlar. Tam böyle bir ortamda çevresel duyarlılıkla başlayan bu hareketin bütün ülke sathına yayılması, zaten Türkiye'den gitmeye kafayı koymuş yatırımcıların 'tam zamanıdır ben gideyim artık' diyebilecekleri bir dönem. Aynı şekilde faizle iş yapan insanların fırsatı ganimet bilmeleri, bu olayların çıkış zamanı, bu anlamda eğer bir planlama yoksa son derece enteresan. Bundan 3 ay önce Gezi Parkı protestoları gibi bir olay olsaydı ekonomik etkileri böyle olmazdı, borsa o kadar düşmezdi, faizler böyle artmazdı."

FAİZİN DÜŞMESİ BİR SÜRÜ İNSANI RAHATSIZ EDİYOR

Özdebir, son 20-30 yılda Türkiye'nin çok büyük rakamlara ulaşan faiz ödediğini, buradan servet edinmiş gruplar olduğunu belirterek, "Faizin düşmesi bir sürü insanı rahatsız ediyor. Hazır yemeye, kan emmeye alışmış insanlar için bu tip olaylar çok büyük fırsatlar" ifadesini kullandı.

Faizlerin düştüğü ancak bunun aynı oranda kredi faizlerine yansımadığını, yeni yeni birtakım kımıldanmaların olduğunu dile getiren Özdebir, "Bu olaylarda kimlerin menfaati var? Burada sokakta tencere tava çalan insanların bir menfaati yok. Kimin menfaati var, elinde büyük para bulunduran insanların menfaati var.Türkiye bundan çok çekti" diye konuştu.