BIST 10.087
DOLAR 32,25
EURO 34,85
ALTIN 2.432,29
HABER /  GÜNCEL

İsrailli 'casus' 25 Mısırlı karşılığında serbest kalacak

Mısır'da casusluk yaptığı iddiasıyla Haziran'dan beri gözaltında olan Ilan Grapel'a karşılık İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan 25 Mısırlı bugün salıverilecek.

Abone ol

Mısır'da casusluk yaptığı suçlamasıyla gözaltına alınan İsrail ve Amerikan vatandaşı Ilan Grapel, 25 Mısırlı tutsak karşılığında bugün serbest bırakılacak.

Grapel'in gün içinde Tel Aviv'deki Ben Gurion havaalanında olması ve ailesiyle görüşmesi bekleniyor.

Kahire, Grapel'in eski lider Hüsnü Mübarek'i deviren ayaklanma sırasında İsrail istihbarat servisi Mossad adına casusluk yaptığını söylüyor.

İsrail hükümeti ve ailesi ise Grapel'in açık bir yardım projesinde çalıştığını savunuyor.

Ailesi, Grapel'in 2006'da Lübnan'a düzenlenen saldırı sırasında İsrail ordusunda görev yaptığını gizlemediğini söylüyor.

Ancak Mısır'da birçok kişi Grapel'in gerçekten casus olduğunu düşünüyor.

Grapel, Mısır'da mezhep ayrılığını körükleyecek faaliyetlerde bulunduğu şüphesiyle gözaltına alınmıştı.

Tutsaklardan üçü çocuk

İsrail'in serbest bırakacağı kişilerin Bedevi olduğu ve aralarında üç çocuğun bulunduğu belirtiliyor. İsrail hapishanelerinde bulunan bu kişilerin çocuğunun kaçakçı, sığınmacı ve iş bulmak için İsrail'e giden kişiler olduğu kaydediliyor.

İsrail bu kişilerin hiçbirinin şiddete karışmadığını söylüyor. 25 Mısırlının İsrail ile Mısır arasındaki Taba sınır kapısında Mısır'a teslim edilmesi bekleniyor.

Geçen hafta da, beş yıldır Hamas'ın elinde bulunan Gilad Şalit adlı İsrail askeri binden fazla Filistinli tutsakla takas edilmişti.

Kudüs'teki BBC muhabirine göre, Şalit için yürütülen müzakerelerde Grapel için de pazarlık yapıldı.