BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İsrailli asker suçsuz bulundu

Filistinli protestocunun ölümüne sebep olduğu gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan İsrailli asker suçsuz bulundu.

Abone ol

İsrail askeri savcısı göz yaşartıcı gaz kapsülü ile Filistinli protestocunun ölümüne sebep olduğu gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan İsrailli bir askerin suçsuz olduğuna karar verdi.

İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem, "İsrail ordusunun dokunulmazlığının delili" olduğunu belirttiği kararı eleştirdi.

Mustafa Tamimi isimli 28 yaşındaki Filistinli 2011 yılında Batı Şeria’daki bir gösteride askeri araç içindeki askerlere taş fırlatırken göz yaşartıcı gaz kapsülünün başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitirmişti.

Tamimi’nin düşüşünü gösteren bazı fotoğraflara göre kapsülün fırlatıldığı anda askeri cipin kapısı hafifçe aralık ve dışarıdan gaz dumanı geliyordu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, suçlanan askerin Tamimi’yi görmesine olanak olmadığı ve ölümden sorumlu tutulamayacağı kararı verildi.

İsrail ordusu sözcüsü Albay Peter Lerner Tamimi’nin ölümünü çok kötü sonuçları olan kişisel bir felaket olarak nitelendirdi.

Askerlerin görev sorumluluğu içinde hareket ettiğini belirten Lerner, Tamimi’nin cipe doğru koşarak kendi hayatını riske attığını söyledi.

Lerner, konunun çok karışık olduğunu belirleterek, olayı gören bir Filistinlinin tanık olmayı kabul etmediğini dile getirdi.

Reuters’a konuşan Tamimi’nin kardeşi Luayi ise kendisinin olayı görmesine karşın soruşturma kapsamında görüşünün alınmadığını söyledi.

Kardeşi’nin cipe 4-5 metre uzaktan taş fırlattığını ifade eden Luayi Tamimi, “Askerler bizi görünce göz yaşartıcı gaz fırlattılar. Hiçbir şüphe yok ki bizi gördüler ve kardeşimin kafasına doğru hedef aldılar.” dedi.

'İsrail ordusu kendi kuralları ile çelişti'

İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem ise yaptığı açıklamada İsrail ordusu kurallarına göre hayati tehlike yaratmayacak durumlarda göz yaşartıcı bomba kullanılabileceğine vurgu yaparak, araştırma kararı ile kuralların çeliştiğini belirtti.

Örgüt açıklamasını şöyle sürdürdü: “İsrail askeri savcısının kararı kimseyi yaralamadan ve hayati tehlike oluşturmadan kullanılması gereken gaz kapsülünün hareket halindeki bir aracın arkasından yola doğru fırlatılmasının nasıl meşru sayıldığını açıklamıyor”.

Askeri soruşturmanın süresi ve sınırlı kapsamının da eleştirildiği açıklamada, “bu koşullarda silahsız bir Filistinlinin aynı şekilde öldürülmesinin an meselesi olduğu” belirtildi.

Açıklamada “Bu karar, Batı Şeria’daki Filistinlilere İsrail adli sisteminden hukuki bir beklenti içinde olmaması gerektiği yönünde açık bir mesajdır.” denildi.