BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Yapılan suç duyurusunu protesto ediyoruz

HP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Mustafa Balbay’ın akşam saatlerinde tahliye edilmesini beklediklerini söyleyerek, “Mu...

Abone ol

HP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Mustafa Balbay’ın akşam saatlerinde tahliye edilmesini beklediklerini söyleyerek, “Mutlaka gecikmeden Balbay ve diğer tutuklu vekillerin Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar doğrultusunda tahliyeleri gerekir”
CHP’nin MYK toplantısı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında çalışmalarını sürdürürken, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç, bir basın toplantısı düzenledi. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Koç, gazetecilerin sorularını da cevapladı. Taraf Gazetesi ve yazarlarıyla ilgili değerlendirme yapan Koç, "Yapılan suç duyusunu protesto ediyoruz. Yayın politikası ne olursa olsun, dünya görüşü ne olursa olsun, izlediği çizgi ne olursa olsun bir basın organına yazar ve yazarlarına Başbakan ve talimatıyla altındaki yapıların suç duyurusunda bulunması kabul edilemez bir durumdur. Şiddetle kınıyoruz" ifadelerini kullandı.
Taraf Gazetesi denince demokrasi ve bavul arasında bir geçiş yapmak zorunda olduğunu kaydeden Koç, "Dünyada Türkiye’deki demokrasi dendiğinde demokrasinin başına gelebilecek en uygun sözcük sorulsa nedir diye demokrasi ve bavul eşleşmesi herkesin aklına gelir. Şimdi bavul yeniden tedahüle girdi. Bu sefer bir başka mücadeleye ait belgeler ortaya dökülmeye başladı. Bu bavuldan bu sefer 2004 yılındaki MGK kararlarına ait Yaş imzalı belgeler çıktı. Başbakan ve yanındaki 6 arkadaşının attığı yaş imzalarla 2004 yılında yapılan MGK kararı belgesi çıktı imzalarıyla birlikte. Bu belgelerle her şey ortaya saçılmaya başladı. Takke düştü kel göründü" değerlendirmesini yaptı.
Bu belgede belirtilen gerekçelere göre kendilerine komşu gördükleri bahçede duranları da fişlediklerini ileri süren Koç, AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik’in açıklamalarına değindi. Koç, Çelik’in belgeleri MİT’in sızdırdığına dair açıklamalarına, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Milli olmaktan çıkartılıp, Başbakan’ın iç istihbarat teşkilatına yani TİT’e dönüştüğünü öne sürdü.
İmralı ve Kandil’deki görüşmelerin tutanaklarının da sızdırılabileceğini iddia eden Koç, "Peki ya başka bavullar ya da bavulun başka bölmelerinde başka belgeler ortaya sızarsa, İmralı’da, Kandil’deki görüşmelerin tutanakları, belgeleri ortaya dökülürse ne olacak? Artık mızrak çuvala sığmıyor. Fışkırıyor artık. Pislik fışkırtıyor. Ortak bavullarla seyahat edenler, şimdi bavullarla belgelerini ayırmaya başladılar. Herkes birbirinin bavulunun içindekinden korkmaya başladı. Kendisini usta olarak takdim ettiren bir demokrasi özürlüsünden Türkiye sandıkta kurtulmak zorundadır" değerlendirmesini yaptı.
Balbay’ın akşam saatlerinde tahliye edilmesini beklediklerini de ifade eden Koç, "Umarım 13. Ağır Ceza Mahkemesi hürriyeti kısıtlama suçunu işlemez. Mutlaka gecikmeden Balbay ve diğer tutuklu vekillerin Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar doğrultusunda tahliyeleri gerekir. Bugün akşama kadar gerçekleşmesini bekliyoruz. Aksi takdirde tekrar Trakya’da bulunan her dakika konuşan kişinin vesayetinin tutukluğun sona erdirilmemesi yönünde bir sonuç ortaya çıkar" diye konuştu.
Koç ayrıca Demokratikleşme Paketi’ne de değinerek paketteki maddelerin bazılarını eleştirdi. Bir gazetecinin, Hükümet ve cemaat arasındaki bir kavga olduğunu ve CHP’nin bu kavgada nerede olduğunu sorması üzerine Koç, "Biz hakkın hukukun yanındayız. CHP demokrasinin ve özgürlüklerinin yanında. CHP kurallı bir özgürlükçü demokrasiden yana. Bu kurallar herkesi bağlamalı. BU kurumlar herkese eşit yaklaşmalı" dedi.
CHP’nin adaylarının ne zaman açıklanacağının sorulması üzerine ise Koç, "Şuanda komisyonumuz çalışıyor. CHP tüzüğüne göre Parti Meclisi’nin belli olan adayları oylayarak kesinleştirmesi gerekiyor. Parti Meclisi’nin tarihi henüz net değil, önümüzdeki hafta olabilir tahmini konuşuyorum" şeklinde konuştu.