BIST 10.269
DOLAR 32,27
EURO 34,82
ALTIN 2.433,18
HABER /  GÜNCEL

Yemen Savunma Bakanlığı'ndaki saldırıyı El Kaide üstlendi

Yemen'in başkenti Sana'nın en sıkı korunan bölgesindeki saldırıyı üstlenen El Kaide, ABD'lilerin insansız hava araçlarıyla yürüttüğü operasyonların oradan yönetildiğini öne sürdü.

Abone ol

Yemen'de dün Savunma Bakanlığı'na düzenlenen bombalı saldırının sorumluluğunu Arap Yarımadası'ndaki El Kaide örgütü üstlendi.

Örgütün yayın organı 'Sada al Malahim' aracılığıyla yapılan açıklamada, ABD'ye ait insansız hava araçlarının Savunma Bakanlığı binalarından yönlendirildiği öne sürüldü.

Bir intihar eylemcisinin sürdüğü bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıyı, silahlı militanların açtığı ateş izlemiş ve aralarında asker ve sivillerin olduğu 52 kişi .

Ölenlerden yedisinin yabancı uyruklu olduğu açıklandı. Saba haber ajansı, iki Alman doktor, iki Filipinli hemşire, bir Hindistanlı hemşire ve iki Vietnamlının ölenler arasında olduğunu duyurdu.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı ise 7 vatandaşlarının hayatını kaybettiğini açıkladı.

ABD desteği sürüyor

Sana'nın tarihi bölgesindeki Bab el Yaman semtindeki saldırıyı düzenleyen militanlar da güvenlik güçlerince öldürüldü.

'Sada al Malahim'in Twitter adresinden yapılan açıklamada, Amerikalı uzmanların 'drone' olarak bilinen insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırıları Savunma Bakanlığı içindeki odalardan yürüttüğü öne sürülerek şöyle denildi:

"Amerikalıların bu Müslüman halka yönelik savaşında onlara ortak olunan bu gibi güvenlik karargahları, nerede olurlarsa olsunlar meşru hedeflerdir."

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, ABD'nin insansız hava araçlarıyla militanlara karşı yürüttüğü operasyondan övgüyle söz etmişti.

Gözlemciler, ABD ordusu ve gizli servisinin 2009'dan bu yana 80'den fazla öldürme amaçlı operasyon düzenlediğini belirtiyor. İnsansız hava araçları, uçaklar ve füzelerle düzenlenen bu saldırılarda 473 militan ve sivilin öldüğü tahmin ediliyor.

Yemen Yüksek Güvenlik Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, son saldırının güvenlik güçlerinin "teröristlere karşı yürüttüğü dini ve vatanseverce görevi" yerine getirmesini engelleyemeyeceği belirtildi.

Bu arada, Yemen Savunma Bakanı Nasır Ahmed, Washington'da "statejik diyalog" görüşmelerini sürdürüyor.

ABD Savunma Bakanlığı'nan bir yetkili AP'ye yaptığı açıklamada, Yemen'e yönelik güvenlik desteğini kesintisiz sürdüreceklerini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Yemen danışmanı Jamal Benomar ise, "Yemenlileri terörize etmeye yönelik bu suç eylemleri ancak barışçıl değişim yolunda ilerleme kararlılığını artıracaktır" dedi.

Yemen'de 2011'deki halk isyanının ardından Ali Abdullah Salih cumhurbaşkanlığı koltuğunu bırakmış ve çeşitli siyasi parti ve grupların katılımıyla Ulusal Diyalog Konferansı toplanmıştı. Komisyonun görevi, yeni anayasa hazırlayarak ülkeyi önümüzdeki yıl genel seçimlere götürmek.