BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,57
ALTIN 2.384,97
HABER /  GÜNCEL

İsrail'de yeni koalisyon hükümeti

İsrail Başbakanı Netanyahu muhalefetteki Kadima Partisi'yle yeni bir koalisyon hükümeti kurma konusunda uzlaşmaya vardı.

Abone ol

Yeni koalisyon sayesinde Netanyahu 2013 yılının Ekim ayına kadar iktidarda kalacak.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu muhalefetteki Kadima partisi ile koalisyon anlaşması yaptı.

Bu anlaşma, ülkenin genel seçime gitmeyeceği anlamına geliyor.

Kadima Partisi'nin yeni lideri Shaul Mofaz, Başbakan Yardımcısı olacak.

Netanyahu, yeni koalisyonun Filistin yönetimiyle sorumluluk içinde bir barış sürecine girmek istediğini ve İran'ın nükleer programı konusunda dikkatli olacağını söyledi.

Koalisyon kararı parlamento dağılma kararını tartışırken geldi. Koalisyon gerçekleşmese, İsrail, Eylül ayında genel seçime gidecekti.

Kadima, şu anda İsrail Parlamentosu'nun en büyük partisi.

Ancak yeni anketler seçime gidilmesi durumunda muhalefet partisinin parlamentodaki koltuklarının yarıya yakınını kaybedeceğini gösteriyordu.

Yeni koalisyon parlamentoda 94 kişilik bir çoğunluğa sahip olacak. Bu, İsrail tarihinde görülmüş en geniş tabanlı hükümet anlamına geliyor.

Cumhurbaşkanı Şimon Peres anlaşmanın ''İsrail halkı için olumlu'' olduğunu söyledi.

Tal yasası

Anlaşma taslağına göre Kadima, Netanyahu'nun partisi Likud'u destekleyecek. Bu desteğe karşılık Likud partisi de aşırı köktenci Yahudi manastır öğrencilerinin zorunlu askeri hizmetten kaçınmasını sağlayan Tal yasasına yapılacak değişiklikleri onaylayacak.

Anayasa Mahkemesi Şubat ayında söz konusu yasanın Anayasa'ya aykırı olduğuna karar vermişti. Ülkedeki lâikler Tal yasasının adaletsiz olduğu görüşünde.

Ancak Netanyahu'nun yeni koalisyonu için önemli olan küçük dinci partiler, dindar gençlerin dini çalışmalarına devam etmek için askeri hizmetten muaf tutulmaya devam etmeleri gerektiğini savunuyor.

İşçi Partisi lideri Shelly Yachimovich, koalisyonu ''Korkakların anlaşması'' olarak adlandırdı. Facebook sayfasında bir açıklama yayımlayan Yachimoviç ''Bu İsrail'in politik tarihinde görülmüş en büyük zikzak'' dedi.

Yeni koalisyon ortağı Shaul Mofaz, daha dört ay önce Başbakan'a ''yalancı'' demişti. Mofaz, Mart ayında da basının önünde Netanyahu'nun hükümetine asla katılmayacağını belirtmişti.

Mofaz, Başbakan Yardımcısı olmanın yanı sıra güvenlik kabinesine de üye olacak.

Yeni koalisyonla birlikte Netanyahu'nun sağcı hükümeti 2013 yılının Ekim ayına kadar iktidarda kalacak.

Netanyahu daha önce, koalisyon ortağı ile olan sorunlarını çözmek için seçime gitmeyi planladığını söylüyordu.

Ülkede yapılan son anketler Başbakan'ın partisi Likud'un seçime gidilmesi durumunda Parlamento'daki 120 sandalyenin en az dörtte birini ele geçireceğini gösteriyordu.

BBC İsrail muhabiri Wyre Davies'e göre İsrail'de anketler çok da güvenilir değil; ancak Binyamin Netanyahu ülkenin en popüler politikacısı.

Davies'e göre seçime gidilseydi, gündeme getirilecek konular daha önceki seçimlerde olduğu gibi, İran tehditi ve Filistin sorunu başta olmak üzere güvenlik konuları olacaktı.