BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.412,23
HABER /  DÜNYA

Cezayir başkanına Libya'dan protesto

Cezayir Başbakanı 'Arap Baharı Libya'nın yıkımına neden oldu' deyince Libya'dan protesto geldi

Abone ol

Cezayir Başbakanı Ahmed Uyayha'nın, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı etkisine alan ve 'Arap Baharı' olarak adlandırılan değişim sürecine yönelik değerlendirmeleri, geçen yıl halk isyanının ardından rejiminin yıkıldığı komşu ülke Libya tarafından sert tepkiyle karşılandı.

Uyayha'nın bir seçim mitinginde yaptığı konuşmada, "Arap Baharı"nın Libya'yı yıkıma uğrattığını söylemesi üzerine, Libya Dışişleri Bakanlığı, başkent Trablus'taki Cezayir Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırarak söz konusu açıklamaları protesto etti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Başbakan Uyayha'nın ifadelerinin "şaşkınlıkla" karşılandığı ve kesin olarak reddedildiği belirtildi.

"ARAP BAHARI..."

10 Mayıs'ta yapılacak seçimler için kampanyasına devam eden Uyayha, söz konusu konuşmasında, Cezayir vatandaşlarının bölgedeki gelişmelerle ilgili "uyanık" olmaları çağrısında bulunarak, "Arap Baharı, Irak'ın işgaline, Libya'nın yıkımına, Sudan'ın bölünmesine ve Mısır'ın zayıflatılmasına yol açan bir tufandır" ifadelerini kullanmıştı.

Libya ile Cezayir arasındaki ilişkiler, geçen yıl NATO desteğindeki protestoların ardından Libya lideri Muammer Kaddafi'nin iktidardan uzaklaştırılmasıyla sonuçlanan devrim süreci sırasında kötüleşmişti. Libyalı yöneticiler, Kaddafi'nin Libya'dan kaçan ailesine ev sahipliği yapan Cezayir hükümetine sert eleştiriler yöneltmiş ancak taraflar arasındaki gerginlik, Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil'in Cezayir ziyaretinin ardından yumuşamıştı.

İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, Cezayir genel seçimlerine 21'i ilk kez olmak üzere, 44 siyasi parti ve 186 bağımsız aday katılacak.