BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İtalya'daki seçimlerde sol ve taban kazançlı

İtalya'daki yerel seçimlerde, hükümetin kemer sıkma politikalarına karşı yaygın hoşnutsuzluk nedeniyle ortanın solu ve protesto partileri yüksek oy aldı.

Abone ol

İtalya'daki yerel seçimlerde, hükümetin kemer sıkma politikalarına karşı yaygın hoşnutsuzluk nedeniyle ortanın solu ve protesto partileri yüksek oy aldı.

Eski başbakan Silvio Berlusconi'nin merkez-sağ Özgür Halk Partisi'nin (PDL) oyları yüzde 11,3'e kadar düştü.

Komedyen Beppe Grillo'nun Beş Yıldız adlı protesto partisi kuzey kenti Parma'da yüzde 20'ye yakın oy aldı.

900 bölgede yapılan yerel seçimler, Kasım ayında iktidara gelen Mario Monti'nin teknokrat hükümetinin ilk siyasi sınavı oldu.

'Siyasi ishal' benzetmesi

PDL milletvekillerinden eski Savunma Bakanı Ignazio La Russa AFP haber ajansına verdiği demeçte, "Aday seçerken hata yaptık; deneyimli ve güvenilir olup oplmadığına bakmadan iyi görünümlü adaylar aradık" dedi.

Komedyen Grillo ise İtalya'nın euro bölgesinden çıkması için sosyal iletişim ağlarını yaygın kullanan bir kampanya yürüttü.

YouTube'de yayımlanan bir mesajında Grillo seçimlere ilişkin "destansı bir değişim" nitelemesi yaparak "Bu sadece başlangıç; partiler siyasi bir ishale yakalanmış gibi eriyor. Yurttaşlar kurumları yeniden ele geçiriyor" dedi.

Sicilya'nın Palermo kentinde ortanın-solu iki aday belediye başkanlığı için ikinci turda yarışacak.

Mafya'ya karşı mücadelesiyle tanınan eski belediye başkanı Leoluca Orlando Değerler İtalyası adlı partiden seçimlere katılarak aldığı yüzde 47 oyla başı çekiyor.

Ülkenin kuzeyindeki liman kenti Cenova'da ortanın-solu yüzde 49 oranında oy aldı.

Gelecek yıl genel seçimlerin yapılacağı İtalya'da yerel seçim sonuçları dikkatle izleniyor.

Dokuz milyon seçmen nüfusa sahip İtalya'da seçimler Pazar ve Pazartesi günü yapıldı.

Eski lideri Umberto Bossi'nin adının karıştığı bir parti finansmanı meselesiyle çalkalanan sağcı Kuzey Ligi partisinin oylarında düşüş görülmekle beraber, Verona'daki belediye başkanı adayını yeniden seçtirmeyi başardı.