BIST 10.847
DOLAR 32,18
EURO 34,88
ALTIN 2.493,25
HABER /  GÜNCEL

Kraliyet'e 'hakaret' etti, cezaevinde öldü

Cep telefonundan kraliyet ailesine hakaret içeren mesaj gönderdiği için 20 yıl hapis cezasına mahkum edilen 60 yaşlarında Taylandlı Ampon Tangnoppakul, cezaevinde yaşamını yitirdi.

Abone ol

Cep telefonundan kraliyet ailesine hakaret içeren mesaj gönderdiği için 20 yıl hapis cezasına mahkum edilen 60 yaşlarında Taylandlı Ampon Tangnoppakul, cezaevinde yaşamını yitirdi.

Avukatı BBC’ye, Ampon’un geçen hafta midesinden rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Eşi, Ampon’un öldüğünü bu sabah Bangkok’taki cezaevinde ziyaretine gittiği sırada öğrendi.

Ampon’un ne zaman öldüğü bilinmiyor. Doktorlar ölüm nedeninin araştırıldığını söylüyor.

Ampon, geçen sene Kasım ayında Başbakan Abhisit Vejjajiva için çalışan bir yetkiliye dört mesaj göndermesinin ardından mahkum edilmişti.

İddiaları reddeden Ampon nasıl mesaj gönderildiğini bile bilmediğini söylemişti.

Ampon'un mahkumiyeti insan hakları grupları arasında tepkiye yol açmıştı. Uluslararası Af Örgütü Ampon’un siyasi tutuklu olduğunu söylerken Avrupa Birliği de kaygılarını dile getirmişti.

Reform çağrısı

Avukatı Anon Numpa, “SMS Amca” olarak bilinen Ampon’un kraliyet tarafından affedilmeyi umduğunu söyledi.

Ampon Bilişim Suçları Kanunu ve kraliyet ailesini korumayı amaçlayan Majesteye karşı İşlenen Suçlara ilişkin kanun uyarınca mahkum edilmişti.

Muhalifler, her iki yasanın da giderek daha fazla politize edildiğini ve Tayland’da ifade özgürlüğünü kıstılamak için kullanıldığını söyledi. Aktivistler söz konusu yasalarda reforma gidilmesi gerektiğini belirtti.

Geçen yıllarda birkaç yabancı da benzer suçlamalardan mahkum edilmişti. Ancak hepsi affedilmiş ve ardından sınırdışı edilmişti.

Bilinen bir başka vakada, liberal bir haber sitesinin yöneticisi okuyucular tarafından postalanan aşağılayıcı yorumları hızlı bir şekilde kaldırmadığı için yargılanmıştı.

Bu davada karar ay sonunda çıkacak.