BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İsrail'de Nazi sözcüğü yasaklanıyor

Bazı aşırı dincilerin Nazi toplama kampındaki üniformalarla yaptıkları gösteriden sonra hazırlanan yasa tasarısı Nazi sözcüğünü kullananlara altı ay hapis ve 25 bin dolar para cezası getiriyor.

Abone ol

İsrail hükümeti Nazi sözcüğü ve Yahudi soykırımı sembollerinin kullanımını yasaklayan tasarıyı meclise sundu.

Bugün parlamentoda görüşülecek tasarı yasağı ihlal edenlere altı ay hapis ve 25 bin dolar para cezası verilmesini öngörüyor.

Tasarı yasalaşırsa Nazi sözcüğü ve 2'nci Dünya Savaşı sırasındaki Yahudi soykırımına ait fotoğraf, çizim, gamalı haç içeren heykel gibi semboller sadece eğitim amaçlı olarak kullanılabilecek.

Tasarı, bazı Ortodoks Yahudilerin geçen hafta kendilerine yönelik "tahrikleri" protesto için Nazi toplama kampı üniformalarıyla protesto gösterisi düzenlenmesinden sonra gündeme geldi.

'İsrail İran olmayacak'

Bu protesto İsrail'de büyük tepki çekmişti.

2'nci Dünya Savaşı sırasında 6 milyon Yahudi öldürüldü. İsrail'de soykırımdan kurtulan 200 bin kadar kişi yaşıyor.

Binlerce Ortodoks Yahudi, Kudüs'ün Mea Şearim bölgesinde seküler medyanın kendilerine yönelik "saldırılarını" protesto için eylem yapmış ve Nazi dönemindekine benzer bir muamele gördüklerini savunmuştu.

İsrail nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Ortodoks Yahudiler, katı inançlarını başkalarına dayatmaya çalışmakla suçlanıyor.

Bazı aşırı dinci Yahudiler, otobüsler, kaldırımlar ve diğer kamusal alanlarda kadın ve erkeklere ayrı yer tahsis edilmesini talep ediyor.

Bazı aşırı dinci grupların da okula giden kız çocuklarını açık giyindikleri taciz ettikleri öne sürülüyor.

İsrail hükümeti aşırı dincilerin bu eylemlerini kınarken ülke çapında büyük gösteriler yapıldı ve "İsrail İran olmayacak" sloganları atıldı.