BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.498,33
HABER /  GÜNCEL

İsrail saldırıya ne tepki verecek?

İsrail Başbakanı Netanyahu, Kudüs'te bir kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıya, sert, ancak sorumluluk bilinci ve aklıselim ile karşılık vereceklerini söyledi.

Abone ol

İsrail Başbakanı Netanyahu, Kudüs'te bir kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıya, sert, ancak sorumluluk bilinci ve aklıselim ile karşılık vereceklerini söyledi.

Binyamin Netanyahu saldırganların amacının ülkenin kararlılığını test etmek olduğunu belirtti ve "İsrail hükümeti ve halkının ülkelerini savunma konusunda çelikten bir iradeye sahip olduklarını görecekler" diye konuştu.

Kudüs'ün merkezinde dün düzenlenen bombalı saldırıda bir kişi öldü, 30 kişi yaralandı.

İsrailli yetkililer kent merkezindeki ana otobüs terminali yakınlarında öğle saatlerinde meydana gelen patlamaya yol kenarına bırakılan bir bombanın yol açtığını söyledi.

ABD'nin yanı sıra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan Selam Feyyad, patlamayı şiddetle kınadıklarını açıkladı.

Bombanın bir çanta ile yakındaki bir durağa bırakıldığı bildiriliyor.

İsrail Güvenlik Bakanı Yitzhak Aharonoviç İsrail televizyonuna olayda 1-2 kilogramlık bir bomba kullanıldığına inandıklarını söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olayın ardından Rusya ziyareti için yola çıkmayı erteledi.

Kudüs en son 2004 yılında bir bombalı saldırıya hedef olmuştu.

Dünkü patlama, Filistinli militan grupların İsrail'e yönelik saldırılarına hız vereceği tehdidini izliyor.

İsrail önceki gün Gazze'de aralarında çocukların da bulunduğu yedi kişinin ölümüne yol açan bir bombardıman düzenlemiş, İslami Cihad bu sabah bombardımana roket ve havan saldırısıyla karşılık vermişti.

İngiltere basınından yorumlar

Saldırı İngiltere basınında da geniş yer buldu.

Kudüs'te 2004'ten bu yana böyle bir saldırı olmadığını hatırlatan Guardian, bu tür saldırıların neredeyse her gün gerçekleştiği ikinci intifada günlerinin hafızalarda tekrar canlandığını belirtiyor.

Gazeteye göre bu olayın zaten tıkanmış olan barış sürecine etkisini şimdiden kestirmek güç.

Ancak yine de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "Filistinlilerden barış ortağı olmaz" inancının güçleneceğini belirtiyor.

Independent da son birkaç gündür Gazze'den İsrail'e fırlatılan roketleri, İsrail'in misilleme saldırılarında ölenleri hatırlatıyor ve Kudüs'teki bombalı saldırının da ardından İsrail ile Filistin arasında barışın artık daha uzak olduğunu belirtiyor.

Ancak Arap dünyasındaki demokrasi arayışına da dikkat çekiyor gazete ve daha demokratik yönetimlerin iş başına gelmesi durumunda, barış için taraflar üzerindeki baskının artacağını savunuyor.

Daily Telegraph ise bu değişim dalgasının İsrail'i huzursuz ettiğini hatırlatıyor.

Batı'da Arap Baharı olarak nitelenen ve iyimserlik yaratan gelişmelerin, İsrail'de radikal İslamcıların ve İran'ın işine yarayacak bir dinamik olarak görüldüğünü belirtiyor gazete. Başbakan Netanyahu'nun popülaritesini sertlik politikalarına borçlu olduğunu ve bu saldırıya da sert bir karşılık vermesi için üzerindeki baskının arttığını vurguluyor. Daily Telegraph'a göre tüm bunlar, yeni bir savaşın habercisi.

Ancak Times aynı görüşte değil. Gazetenin analizine göre Mısır'daki değişimin ardından İsrail'in Gazze'ye saldırması artık daha zor. Gazete İsrail'in eskiden saldırıları Mısır'a güvenerek gerçekleştirdiğini belirtiyor. Ancak artık Gazze'ye yönelik yeni bir saldırının, sınırın öteki yanındaki Mısır'da milliyetçi bir tepki doğuracağına dikkat çekiliyor.