BIST 10.159
DOLAR 32,14
EURO 35,09
ALTIN 2.471,33
HABER /  GÜNCEL

İsrail Putin’den İran’a baskı yapmasını istiyor

İsrail Putin’den nükleer hedeflerini yeniden gözden geçirmeye zorlaması için İran’a karşı daha sert bir tutum izlemesini talep etti.

Abone ol

İsrail Rusya Devlet Başkanı Putin’den, nükleer hedeflerini yeniden gözden geçirmeye zorlaması için İran’a karşı daha sert bir tutum izlemesini talep etti.

Putin yedi yıl sonra ilk kez gerçekleştirdiği Ortadoğu gezisiyle Rusya’nın bölgedeki diplomatik nüfuzunu güçlendirmeyi hedefliyor.

Rus Devlet Başkanı İran ve Suriye konularını çok detaylı biçimde konuştuklarını ve her iki konuda da diplomatik görüşmelerin tek çözüm olduğunu ifade etti.

Tel Aviv’in kuzeyindeki Netanya kentinde bir 2. Dünya Savaşı anıtının açılışını da gerçekleştiren Putin, Salı günü Batı Şeria’ya geçecek.

Eski Sovyetler Birliği'nden gelen bir milyondan fazla göçmeni barındıran İsrail ile Rusya arasında güçlü kültürel bağlar bulunmasına karşın, siyasi ilişkiler genellikle gergin seyrediyor.

‘Kişisel talep’

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Putin ile bugünkü görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada “Nükleer silahların İran’ın elinde öncelikle İsrail ama aynı zamanda bölge ve dünya için derin bir tehdit oluşturduğu konusunda hemfikiriz” şeklinde konuştu.

İran’ın uranyum zenginleştirme programına son vermesi çağrısında bulunan Netanyahu “Şimdi yapılması gereken iki şey var: yaptırımları sıkılaştırmalı, talepleri artırmalıyız” dedi.

İran nükleer programının kesinlikle barışçıl olduğunda ısrar ettiği halde, Batı ülkeleri nükleer silah üretmeye çalıştığından endişeli.

Netanyahu “Suriye’de ölümlerin ve halkın korkunç ıstırabının” son bulmasının şart olduğunu da sözlerine ekledi.

Putin İran ve Suriye konularını konuştuklarını ve kendisinin müzakereleri tek çözüm olarak gördüğünü belirterek “karşılıklı imha yöntemlerinin düşünülmesinin kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Putin “Arap Baharı olarak adlandırılan süreç başladığından beri, Rusya ortaklarını demokratik değişimlerin medeni tavırlar ve dış müdahaleler olmadan gerçekleşmesi gerektiği konusunda ikna etmeye çabalıyor” dedi.

Putin’in Sovyet Kızıl Ordusu anısına Netanya’daki anıtın açılışını yapmasının ardından, İsrail Devlet Başkanı Shimon Peres de bir konuşma yaparak Putin’den kişisel bir talebi olduğunu açıkladı.

Peres “Sizden nükleer İran’a karşı sesinizi duyurmanız ve Suriye’nin kimyasal silahlarının Hizbullah ve El Kaide’nin eline geçme ihtimali konusundaki gerçek tehdit konusunda uyarıda bulunmanızı kişisel olarak talep ediyorum” dedi.

Peres sözlerine “Faşizmi yenen Rusya’nın günümüzün tehditlerinin devam etmesine izin vermeyeceğine güveniyorum. Ne İran ne de Suriye’de akan kana müsaade etmeyecektir” diye devem etti.

'Abbas masaya dönsün'

Salı günü Putin Batı Şeria’ya geçerek Beytullahim’de Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile görüşecek.

İsrail Başbakanı Putin’den Abbas’a Filistin liderini 2010’da tıkanan barış görüşmelerinin yeniden başlaması için masaya dönmesi gerektiği mesajını iletmesini istedi.

BBC Batı Şeria muhabiri Jon Donnison, Abbas’ın barış müzakereleri için yeniden masaya oturmasının olası görünmediğini, zira Abbas’ın İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki Yahudi yerleşimlerini genişletmeyi durdurmasını istiyor.

Putin’in daha sonra Kral Abdullah ile görüşmek üzere Ürdün’e geçmesi bekleniyor.