BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İsrail ile iplerin koptuğu an

Sakin yapısıyla bilinen emekli büyükelçi Özdem Sanberk, Mavi Marmara krizinin görüşüldüğü 29 Nisan'daki toplantıda kıyameti kopartmış.

Abone ol

İsrail ile ipler sanıldığı gibi geçtiğimiz günlerde değil, 29 Nisan 2011'de kopmuş.

Cumhurbaşkanı Gül'ün raporun açıklandığı gün "Bizim açımızdan yok hükmündedir" sözünün aynısını Sanberk'in 4 ay önce söylediği ortaya çıktı.

Krizin aşılması için oluşturulan komisyonda, Türkiye’yi temsil eden emekli Büyükelçi Özdem Sanberk, New York’ta yapılan o geceki toplantıda masadan kalktı ve bir daha toplantılara katılmadı.

Herkesin gözünden kaçan bu çarpıcı detayı Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş bugünkü köşesinde yazdı. Sanberk kendisini telefonla arayan yazara, o gece neler yaşandığını anlattı.

RAPORDA İKİ NOKTA LEHİMİZE

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun iddia ettiği “dış politika hezimetlerinden biri” görüşüne katılmayan Sanberk, lehine gördüğü iki noktaya dikkat çekiyor:

“Bana sorarsanız rapor aleyhimize değil lehimize. İki bölümü var: Hukuk ve bulgularla ilgili bölüm. Biz bu işe 9 ölü var, vatandaşlarımızın kanı yerde kalmayacak diye girdik. O yüzden raporun 31 Mayıs gecesi yaşananlarla ilgili ortaya koyduğu bulgular, Türkiye lehine, İsrail aleyhine. İsrail’i cinayetle suçluyor. Bu, uluslararası yargıyı harekete geçirtebilecek noktada. Ama tabii hukuki bölüm iddialarımızın aksine ambargoyu yasal buluyor. Bu da, Gazze, Kıbrıs gibi bir milli mesele haline geldiği için Türkiye’nin uluslararası camiayla halletmesi gereken bir durum. Gönül isterdi ki, o bölüm de istediğimiz gibi olsun. Ama hayatın gerçekleri her zaman istediğimiz gibi olmuyor...”

KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARILACAK

Sanberk kamuoyunun gözünden kaçan önemli bir ayrıntıyı adha aktardı. 9 Türk vatandaşını vuran askerlere dava sürecinin başlayacağına işaret eden Sanberk, katil askerlerle ilgili kırmızı bülten çıkarılacağını hatırlattı.

YOK HÜKMÜNDEDİR

Raporun hazırlandığı Palmer komisyonu tutanaklarını inceleyen Aydıntaşbaş, Sanberk'in o geceki çıkışını ve nelerin yaşandığını köşesinde anlattı:

"(...)Tutanaklara göre, önündeki taslak raporda Gazze ablukası konusundaki ifadelere itiraz eden Sanberk, söz alarak şunları söylemiş: “Dün bize bulgular ve tavsiyeler içeren bir taslak metin ulaştırıldı. Bu metin, mevcut hali ve içeriğiyle Türkiye açısından kabul edilemez. Bizim açımızdan yok hükmündedir. Bu metinden yola çıkarak hazırlanacak bir taslak da yok hükmündedir.”

Sözlerine acilen 31 Mayıs gecesi Mavi Marmara’da “yaşanan olaylar ve hukuki durumun” “doğru versiyonunu” yansıtan “bambaşka bir metin” talep ederek devam eden Sanberk, panelin “kredibilitesinin” tehlikede olduğunu belirterek ilginç bir uyarıda da bulunmuş: “Şunu da belirtmek isterim ki bu metnin medyaya sızması, Türk-İsrail ilişkilerinin de sonu olur. Daha önce her fırsatta hem İsrail hem de bu komisyona söylediğimiz gibi, Türk İsrail ilişkilerinin normalleşmesi ancak uygun bir özür ve tazminatla olabilir.”